Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pewnie tamet setny czy tysięczny ale jestem nowicjuszem i nie miałem nigdy styczności z astronomia. 

Piszę gdyż mój syn jest zafascynowany chciałbym mu kupić pierwszy teleskop na urodziny.

Syn ma 12 lat budżet 800-1500 zł proszę o doradę nawet linki i wyrozumiałość. 

Pozdrawiam 

Napisano (edytowane)

images?q=tbn:ANd9GcQVZcfqNbdXDzh2fAa-KHB

<<< Proszę, oto Dorada

A na poważnie to temat rzeka, więc albo opcja "szukaj" (i tutaj musiaz przeszukać multum wątków, a pewnie żaden nie rozwieje Twoich wątpliwości) albo weź refraktor typu 90/900 na prostym montażu azymutalnym. Tutaj artykuł z optyczne.pl >>>
https://www.optyczne.pl/844.1-artykuł-Sky-Watcher_90_900_-__na_dobry_początek.html

...albo to >>>
https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-dobson-6

albo to >>> 

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=9021&language=pl

Na pewno jeszcze padnie to pytanie od innych, więc zacznę: "co syn chce obserwować?". Jest ono o tyle zasadne, że rzutuje na wybór typu teleskopu i montażu. Takie jak w powyższych linkach są tanie, proste w obsłudze i uniwersalne jeśli chodzi o możliwości obserwacji obiektów na nocnym niebie. Refraktor nada się do obserwacji krajobrazu. Natomiast teleskopy konstrukcji Newtona pokazują obraz odwrócony (tj. góra-dół i lewo-prawo). Tym samym nie nadają się do obserwacji krajobrazu

Edytowane przez Polarkowy
  • Like 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano
31 minut temu, TakeCZake napisał:

Witam. Pewnie tamet setny czy tysięczny ale jestem nowicjuszem i nie miałem nigdy styczności z astronomia. 

Piszę gdyż mój syn jest zafascynowany chciałbym mu kupić pierwszy teleskop na urodziny.

Syn ma 12 lat budżet 800-1500 zł proszę o doradę nawet linki i wyrozumiałość. 

Pozdrawiam 

Jakie warunki obserwacyjne?

Balkon ogród taras miasto wieś?

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Witam. Syn chce oglądać księżyc oraz planety. Raczej myślę że obserwacja z dachu lub balkonu miasto lub przewożenie go w dogoniejsze miejsce ustronne z dużą widocznością. 

Napisano (edytowane)
7 minut temu, TakeCZake napisał:

Witam. Syn chce oglądać księżyc oraz planety. Raczej myślę że obserwacja z dachu lub balkonu miasto lub przewożenie go w dogoniejsze miejsce ustronne z dużą widocznością. 

Królem balkon na miejskie astro księżyc planety nie podzielenie jest król mak127 szesnasty.

To tak trochę żartem.

Ale serio mak 127 to teleskop jakiego potrzebujecie, używkę sama tube ogarniesz do tysiąca , leciutkko nagniesz budżet i starczy na montaż , sugerował bym montaż Eq3.2 , często występują w takiej konfiguracji właśnie jako sprzedawany zestaw.  Do takiego montażu łatwo i tanio dokupisz prosty napęd który sprawia że obserwowany obiekt jest" śledzony " innymi słowy pomimo ruchu ziemi pozostaje w polu widzenia, to wielce przydatna sprawa zwłaszcza dla dziecka.

Bez napędu w montażu EQ wystarczy kręcić jedna gałka by podążać za obiektem, też bardzo proste.

Edit :aha  warunkiem możliwości oglądania z balkonu jest to że te obiekty są z balkonu widoczne , zwykle tak jest , interesuje nas widok na kierunek od pd-wsch na zachód 

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Jak do planet i Księżyca, to faktycznie albo MAK127, albo refraktor 90/900. Najlepiej na montażu EQ3-2. Ten drugi tańszy, ale o trochę mniejszym zasięgu gwiazdowym i rozdzielczości w stosunku do Maka.

Należy jednak pamiętać, że aby montaż paralaktyczny działał poprawnie powinno się go ustawić zgrubnie osią rektascensji (biegunową) na biegun niebieski czyli Gwiazdę Polarną. Jeśli z balkonu nie widzicie północy, to pojawia się pierwszy problem. Trzeba wówczas radzić sobie z ustawieniem zestawu po wyznaczonym azymucie oraz dostosować zgrubnie pochylenie montażu w osi biegunowej zgodnie z szerokością geograficzną. Ta w Polsce waha się od 49 do 54st. co ma wpływ na poprawne prowadzenie teleskopu w płaszczyźnie obrotu sfery niebieskiej.

Kolejną kwestią jest czy syn będzie miał na tyle wytrwałości żeby nauczyć się korzystania z takiego montażu. Dla mnie na początku było to prawie intuicyjne, ale byłem starym bykiem co ma 30lat i trochę wyobraźni przestrzennej. Z dzieciakami różnie bywa. Jeśli jest wkręcony w obserwacje i wszystko co z kosmosem związane to pewnie sobie poradzi, ale jak to chwilowa zajawka, to może być i tak że po paru frustrujących próbach porzuci sprzęt. Na pewno warto wspierać go fizycznie w pierwszych próbach, bo sama obsługa montażu wymaga odrobiny siły i precyzji jednocześnie, co w połączeniu z młodocianym podekscytowaniem może szybko prowadzić do rozczarowania.

https://teleskopy.pl/ustawienie_teleskopu_z_montazem_paralaktycznym.html?srsltid=AfmBOoq2Mw2fbA88EfAyQrUD3AQJik70M5PYJ8J8r21dE_ujqkLj-Ryz

Jest masa ogólnodostępnych poradników dotyczących początków obserwacji jak ten powyżej. Warto zgłębiać wiedzę, bo odpłaci się błyskawicznie w jakości prowadzonych obserwacji.

• Like 1

Napisano (edytowane)

@Polarkowy dobrze prawi , 90/900 to tańsza  alternatywa choć jeśli balkon jest wąski może okazać się ciut kłopotliwe, dorzućmy do tego w takim razie jeszcze Maka 102 z tym że imo różnica w cenie wobec 127 jest nie warta by nie dołożyć do 127 jak już .

Zwrócił bym tylko uwagę że użyty język choć bardzo ładnie i poprawnie może osobę zupełnie początkującą niepotrzebnie do montażu EQ zniechęcic , a to jednak bardzo  słuszny montaż do obserwacji US .

Do obserwacji wizualnych nie trzeba dużej dokładności, raz ustawiona szerokość geograficzna, dwa ruchy śrubą zostaje ta sama , nie widząc polarnej wystrczy zgrubnie ustawić na północ kompasem.

Chociaż 12 lat to już nie tak mało , pomoc i wsparcie dorosłego będzie oczywiście na początek nieodzowne.

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 minuty temu, Koszy89 napisał:

Zwrócił bym tylko uwagę że użyty język choć bardzo ładnie i poprawnie może osobę zupełnie początkującą niepotrzebnie do montażu EQ zniechęcic , a to jednak bardzo  słuszny montaż do obserwacji US .

Do obserwacji wizualnych nie trzeba dużej dokładności, raz ustawiona szerokość geograficzna, dwa ruchy śrubą zostaje ta sama , nie widząc polarnej wystrczy zgrubnie ustawić na północ kompasem.

I tak i nie. Przy korzystaniu z montażu paralaktycznego jednak trzeba parę technicznych punktów obowiązkowych odhaczyć. Kierunki świata, ustawienie statywu w poziomie, wyważenie montażu przeciwwagami i przesunięciami tuby teleskopu. Następnie sama praca żeby w ogóle wycelować w obiekt na niebie. Także jeśli kogoś odstrasza słownictwo, czy odrobina teorii z tym związana, to lepiej pójść w montaż azymutalny. Tym bardziej że mamy do czynienia z młodym człowiekiem i wiem z własnego doświadczenia, że najlepsze efekty u młodocianych adeptów, to te osiągane szybko i intuicyjnie. Wtedy błyskawicznie łapią bakcyla i migiem zaczynają drążyć temat z takim zaangażowaniem, że potem żadne problemy techniczne nie stanowią przeszkody. Początek jest istotny i ten pierwszy kontakt, żeby nie zrazić. Dlatego jeśli TakeCZake planuje obdarować takim prezentem, to równie istotna jest jego (jako dorosłego i trochę bardziej analitycznie przygotowanego) pomoc na początku. Zarówno jeśli chodzi o wyniesienie, jak i przygotowanie sprzętu do obserwacji oraz wytłumaczenia podstawowych kwestii młodemu.

• Like 2

Napisano

Trochę zabawy z tym jednak jest Panowie. A dlaczegoby nie zwykly AZ? Gdy jeden z kolegów na obserwacjach bawił się z montażem EQ, ja na AZ odhaczałem już kolejne obiekty.

• Like 1
Napisano
32 minuty temu, Mc ślimack napisał:

Trochę zabawy z tym jednak jest Panowie. A dlaczegoby nie zwykly AZ? Gdy jeden z kolegów na obserwacjach bawił się z montażem EQ, ja na AZ odhaczałem już kolejne obiekty.

Można i AZ , też zdarza mi się na szybko wieszać coś na AZ4 , dobrze wyważone prowadzi się ładnie .

Tam no wiadomo troche trudniej może na początek znajdować obiekty ds montażem EQ, ale to raz nie taka znowu duża różnica w dwa kwestia wprawy , ale tu mowa o US dlatego ja osobiście do polecam Eq . Przede wszystkim za łatwość podążania za planetą w dużym powiększeniu, za możliwość  taniego  i łatwego zmotoryzowania  montażu.

• Like 1
  • Thanks 1

Spróbuję pomóc...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam serdecznie. Piszę pierwszy post na forum i mam nadzieję że autor się nie obrazi, ale nie chcę tworzyć nowego wątku, a właśnie jestem na podobnym etapie, w podobnej sytuacji.

Syn ma zaraz dziesiąte urodziny, jest już praktycznie od końca drugiej klasy odpowiednio zafascynowany niebem i tym co tam się znajduje.

Stoję przed wyborem sprzętu, szybkie dane to mieszkamy w dość zaludnionej części Szczecina, bez balkonu, na niskim osiedlu. Mamy w pobliżu boisko szkolne, które nie posiada oświetlenia, ale niestety też dookoła jest mocno zadrzewione, więc szybki wypad na obserwację niskich obiektów odpada bez jazdy poza miasto. Dodatkowo niestety nie zawsze będę mógł pomóc w ustawianiu sprzętu. Wiem że jeśli syn będzie miał możliwość wyjścia z żoną to wiem że na pewno nie będą mieli umiejętności aby poradzić sobie z montażem paralaktycznym.

Powiedzcie mi proszę czy montaż azymutalny jest serio aż tak zły? Piszecie tu o AZ4 lub nawet AZ5. Ale na delta widzę 909 w zestawie tylko z AZ3 lub EQ3. Jest bardzo duża różnica pomiędzy AZ3 a wyższymi? Czy totalnie odradzacie, czy dla początkujących amatorów to powinno wystarczyć, nie sprawiać trudności w pierwszych obserwacjach, ogólnie czy da się z tym żyć? Chociaż przez pierwszy rok, może dwa, zobaczymy czy rozwinie się z tego pasja, czy jednak zajawka się skończy w tym czasie. 

Szczerze to trochę język mnie przeraża, bo  ciężko mi znaleźć jakieś takie prawdziwe pierwsze kroki na tym forum, razem ze słowniczkiem dla początkujących, a użytkownikiem różnych for jestem już ponad 25 lat. 

Same technikalia raczej nie powinny mi sprawić problemu, w końcu miałem astronawigację na studiach, tylko że całą pracę do sprawozdania zrobiłem ze Stellarium, bo kto ma czas podczas wachty jeszcze bawić się z sekstantem (przynajmniej miałem na statku i nawet miałem w rękach - mierzyliśmy kąt poziome). 

Pozdrawiam, trochę wyszedł mi chaos, mam nadzieję że zostanę zrozumiany. 

• Like 1
Napisano

Witam na forum , witam szczególnie że i ja zamieszkuje ten wilgotny i mglisty kawałek Polski.

Montaż AZ3 zdecydowanie nadaje się do rozpoczęcia przygody, zapał jaki temu  towarzyszy i brak punktu odniesienia skutecznie tłumi dostrzeganie jego wad. Przynajmniej na początku.

Zaludnione miasto słusznie wskazuje że obserwować będzie się US, planety księżyc słońce z filtrem.

Do tego celu na początek dobrze nada się sw90/900 albo jakiś Maczek.

Kolega z Bezrzecza sprzedaje Maka Orion 90 na mini dobsonie , o prostszy montaż nie sposób. 

Może i nie ładnie tak w wątek o sprzętowej rozterce wchodzić z ofertą z giełdy ale tematycznie pasuje.

Chyba że czasem chcecie wyjechać jednak poza miasto na galaktyczne łowy z wtedy no przydało by się coś większego jak 90 mm

Spróbuję pomóc...

Napisano

Powiem że ewentualne wyjazdy poza miasto na pewno wchodzą w rachubę (na 90mm da się zobaczyć ISS?) szczególnie jak zrobi się cieplej. Ale na przykład będzie też opcja wyjazdu zagranicznego i po prostu chodzi o to żeby sprzęt nie był dużo za duży. 

Gdzie znajdę tą ofertę? Chciałbym się w tysiącu zmieścić, dlatego też tego 909 tak upatrzyłem. 

Napisano

Iss widać gołym okiem ,  zobaczyc jej detale w teleskopie to bardziej problem za nią podążania w powiększeniu niż średnicy teleskopu

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 godziny temu, Koszy89 napisał:

Iss widać gołym okiem ,  zobaczyc jej detale w teleskopie to bardziej problem za nią podążania w powiększeniu niż średnicy teleskopu

... i bardzo dużej jasności.

• Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Na pierwszy teleskop dla dziecka proponuje: skylux 70/700, sw 90/900, sw 80/400 - najgorszy do planet ale najlepszy do nauki nieba, pierwsze obserwacje planetrane nawet w nim to efekt WOW. AZ3 tez bedzie ok na poczatek. 

Przykładowy zestaw za 1k (choc bardziej oplaca sie brać uzywane z giełdy)

Screenshot_20260207_174522_Brave.thumb.jpg.c320f3ea57d4a307ce954b5ed105da23.jpg

Co byś nie kupił dolicz min kilka stów na katówkẹ i ze dwa okulary (zestawowe nie na daja sie do niczego, no moze poza super 25)

Napisano
2 godziny temu, sosna napisał:

Co byś nie kupił dolicz min kilka stów na katówkẹ i ze dwa okulary (zestawowe nie na daja sie do niczego, no moze poza super 25)

Przepraszam na co? Okular rozumiem, chociaż dziwi mnie że nie mogę kupić gotowego kitu

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)
W dniu 7.02.2026 o 20:38, sosna napisał:

Nasadka kątowa np taka

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=10202&language=pl

Okulary oraz kątówka zestawowe są bardzo słabej jakości.

Przepraszam za tak długą nieaktywność. Czyli w takim razie muszę zmienić to czego szukam. Bo liczyłem na tysiąc za gotowy kit, a jak muszę dokupić okular i nasadkę kątową to muszę celować niżej z budżetem na samą lunetę i statyw. Czy model 70/700 da radę na początkowe obserwacje w mieście i poza nim?

Chodzi o to żeby zaszczepić pasję, a nie zrazić przez brak efektów. Dalej byłbym skłonny na refraktora na azymutalnym montażu, żeby było to łatwiejsze, a jeśli okaże się że coś z tego będzie, to możemy rozwijać się dalej w następnych latach. 

Edytowane przez KedarZS
Napisano
W dniu 7.02.2026 o 22:03, andy_2000 napisał:

Ja z tym telepkiem (SW 80/400) używam Vixenów LVW i Pentaxów XW, i tak, okulary mają ogromne znaczenie.

A nadaje się to do miasta? Myślałem że lepiej mieć większą ogniskową przy dużym zanieczyszczeniu świetlnym. 

Napisano

Hej 

Przeczytałem jeszcze raz co pisałeś na forum żeby się na nowo jakoś zorientować.

Zacznę od kilku prawideł które może Ci pomogą.

Na początek nada się prawie każdy telskop który nie jest zabawką .

Nie należy lekceważyć montażu, to co właśnie może łatwo zniechęcić to galaretowaty trzęsący się montaż gdzie każdy ruch powoduje drgania a szukanie obiektów jest upierdliwe .

Minimum przyzwoitości to jest montaż AZ 3

Przy ograniczonym budżecie pójście w używkę to dobry sposób by za tę same pieniądze kupić coś lepszego.

Obserwacje z silnie zaswietlonych miejsc ograniczają się do obserwacji księżyca planet i słońca , uwaga słońce tylko z odpowiednim filtrem z foli baader nd5 założonej na obiektyw i to są obiekty od których należy zacząć. Nauczyć się w nie celować, ustawiać ostrość itd podstawowe sprawy.

W obserwacji tych obiektów na które mówimy obiekty US układ słoneczny nie jest potrzebne miejsce pozbawione sztucznego światła i nie jest potrzebny duży teleskop, ważne by nie miał silnej aberracji chromatycznej, a więc skreślamy z listy jasne refraktory np 102/500 F5 , dobrze nada się właśnie refraktor 70-90 mm F10 I więcej, ale właśnie też mak90 100 127 gdyż jako konstrukcje lustrzane nie mają z natury w ogóle aberracji chromatycznej.

Druga grupą obiektów są obiekty DS, deep sky , mgławice , galaktyki, gromady gwiazd. Tu ucieczka od miasta jest konieczna , ograniczenie sztucznego zaswietlenie w miejscu obserwcji bardzo wydajnie podnosi łatwość dostrzegania tych obiektów.

Dla tej grupy obiektów przez to ze świecą one znacznie słabiej jak planety czy księżyc dużo istotniejszym staje się rozmiar teleskopu jego średnica precyzując, obiekt ledwo widoczny w teleskopie 70 mm będzie w teleskopie 100 mm widoczny łatwiej wyraźniej bo taki telskop po prostu zbiera więcej światła. 

Co może być pomocne ?

Np taka książka 

https://deltaoptical.pl/pierwsze-obserwacje-astronomiczne-marcin-cikala

Do zorientowania się jakie gwiazdozbiory są aktualnie na niebie , co jak jest położone względem siebie bardzo dobrze nada się obrotowa mapa nieba .

Darmowe stellarium też może być a najlepiej odpalone z przeglądarki gdyż ma więcej możliwości.

Bardzo dobrym instrumentem do nauki i obserwcji nocnego nieba jest lornetka , oferuje szerokie pole widzenia co ułatwia orientację na niebie oraz pokazuje obraz poprawnie zorientowany góra dół prawo lewo , może stanowić pełnoprawny instrument obserwacyjny ale jest też bdb uzupełnieniem teleskopu.

Oczywiście lornetką nie zdołamy dostrzec szczegółów planet ale prosta lornetka jesteśmy w stanie obserwować wiele obiektów DS I podstawowe struktury na księżycu.

Dom lornetki też przyda się statyw ale mała lornetka można obserwować z ręki z podarcia z leżaka, dla dziecka z ręki lornetka max 8x40.

Akcesoria w zestawie bo była o tym mowa , tak są słabe i w perspektywie do wymiany ale nadają się by cos zacząć.

Natomiast to czy się to rozwinie to już będzie zależało od tego czy dziecko naprawdę się tym interesuje czy to tylko taka krótka jak to często bywa fantazja , ważne będzie wparcie rodziców, wspólne obserwvje mogą być fajnie spędzonym czasem .

Ja na obserwacje jeżdżę trochę dalej ale jak wspominałem po księżyc słońce  i planety od których powinniście zacząć nie trzeba daleko jeździć a w znalezieniu miejściówki  z ograniczonym LP pomogą mapy zaswietlenia np. 

https://djlorenz.github.io/astronomy/lp/overlay/dark.html

Powodzenia .

• Like 3

Spróbuję pomóc...

Napisano

Cześć,

Sam używam z synem 9 lat celestrona 70/700 f10, który dostał na urodziny. Obserwacje głównie z miasta. Obserwujemy od około roku. Co do obiektów to ładnie widać księżyc, planety są malutkie ale widać 2 pasy na Jowiszu + 4 księżyce, widać pierścienie Saturna, Marsa jako pomarańczową tarczkę, można rozdzielić łatwe gwiazdy podwójne. Co do DS odnalazłem sporo ale oprócz m42 cała reszta widoczna jako bardzo słabe szare plamki. Wiec bardziej niż ich obserwacja frajdę dawalo ich odnajdywanie a nie bylo to latwe przy duzym LP i 70mm. Do nauki nieba i obserwacji jest super ale aby zobaczyć szczegóły w DS potrzeba więcej cali. Ja już po klikunastu obserwacjach nabrałem apetytu na coś większego.

• Like 2
Napisano

Fajnie ,że chwyciło i że się tym dzielisz 👍🏻

Z tego co widzę w zestawie masz okular 20 i 10 mm .

Możesz zastanowić się nad zakupem okularu około 30 mm co da Ci większą źrenice wyjściową i większe pole , dodatkowo wyjeżdżając pod ciemniejsze niebo będziesz w stanie dostrzec więcej i lepiej . , do czego zachęcam.

Na pewno z małą apertura warto popróbować gromad zwłaszcza otwartych oraz jaśniejszych planetarnek .

Z okularem 10 mm z zestawu uzyskujesz jedynie x70 powiększenia i planety faktycznie będą malutkie , tanio i dobrze możesz kupić np SVbony 6/68 na AliExpress.

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
W dniu 16.02.2026 o 17:51, KedarZS napisał:

A nadaje się to do miasta? Myślałem że lepiej mieć większą ogniskową przy dużym zanieczyszczeniu świetlnym. 

Bedzie duzo gorszy niz 70/700 do obserwacji planetarnych, bedzie lepszy (ze wzgleadu na wieksze pole widzenia i mniejszy rozmiar) do nauki nieba. Jak juz pisalem i tak bedzie WOW na poczatku Przeczytaj np ta relacje  z obserwacji jego wiekszym bratem 

Kolega Koszy89 bardzo ladnie Ci to opisał. Uzywany 70/700 (sama tuba) kupisz za jakies 100-200 zl a np taki okular ES 24/68 - ktory moim zdaniem jest rewelacyjny w swojej cenie i warto go posiadac - to koszt ok 500 zl 🙂

Edytowane przez sosna
Napisano
W dniu 17.02.2026 o 09:44, Koszy89 napisał:

Dom lornetki też przyda się statyw ale mała lornetka można obserwować z ręki z podarcia z leżaka, dla dziecka z ręki lornetka max 8x40.

Małą lornetką może obserwować z ręki ale dorosły. Jeśli chodzi o dziecko to kiepsko, bo co z tego że utrzyma jak raczej nic konkretnego oprócz księżyca nie znajdzie. Syn w tym roku skończy 9 lat. Pokazałem mu w atlasie jak wygląda gwiazdozbiór Oriona, nakierowałem w którym kierunku ma szukać i o dziwo wskazał palcem na niebie że widzi tą "klepsydrę". Ale żeby wycelował z ręki lornetką w M42 już nie ma szans bo nie wiesz co on tam w tej chwili widzi to raz a dwa nie nakierujesz dziecka "weź wyceluj w pas i zjedź lekko na dół w stronę miecza". To samo z Plejadami, M31 itd. Dopiero jak zapiąłem lornetkę na statyw, ustawiłem, zaprosiłem do okularów to było "WOW tata widzę".

Kilka miesięcy temu też chciałem kupować teleskop ale zdecydowałem się na budżetową lornetkę 15x70 i statyw za łącznie mniej niż 800zł. Tak żeby wyczuć czy mnie "wciągnie". Na pasy Jowisza czy pierścienie Saturna nie ma co liczyć przy takim powiększeniu, ale kratery na księżycu już fajnie widać, księżyce Galileuszowe też  jak najbardziej (razem z synem szkicujemy jak zmienia się ich położenie🙂). No i w ciągu 6 niezbyt długich sesji obserwacyjnych udało się wyłapać 1/3 obiektów z Tabeli Wimmera w tym kilkanaście z katalogu Messiera. Choć fakt, spora część to ledwo widoczne mgiełki.

No i jeżeli nastawiacie się z dzieckiem typowo na obserwacje planetarne, to weź jeszcze pod uwagę że idzie wiosna. W maju Jowisz zniknie z wieczornego nieba i wróci pod koniec roku, a na wieczornego Marsa i Saturna będziecie musieli czekać do Jesieni.

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Witam zakupiłem polecany przez was teleskop. Ogarnięcie sprzętu i obserwacja księżyca bez problemu. 

Pytanko bo czytałem że w kwietniu można zobaczyć wenus i Jowisza tylko w jakich porach i gdzie ich szukać i na jakim okularze najlepiej pytam fachowców. Z góry dziekuje

Napisano (edytowane)

Ok ale co kupiłeś?

Maka 127 czy SW 90 ?

Położenie ciał niebieskich ogarniesz np z użyciem stellarium https://stellarium-web.org/

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...