Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich to mój pierwszy post więc proszę o zrozumienie i wyrozumiałość i cierpliwość 🙂 dostałem pierwszy teleskop Sky Watcher BK 909 AZ 3 90/900 są tam w komplecie okular 10 i 25 , czy to wystarczy do obserwacji księżyca i innych planet , Słońca ? Jaki filtr kupić właśnie do oglądania Słońca, jakiś link ? I teraz mam pytanie teleskop złożylem ale nasuwa się pytanie czy powiększenie jest poprzez okular czy jest jakieś pokrętło bo jest ale do ustawiania ostrości wysuwa się wtedy głowica do góry lub niżej ale tam łapie ostrość a powiększenie ? 

Napisano

Hej witamy na forum.

Wybacz , że tyle czekałeś na odpowiedź 😉

Napisałeś w sobotę jak szykowałem się na obserwcje, a niedziela też była u mnie dość zajęta, ale mniejsza o to .

Masz bardzo fajny teleskop na początek.

Akcesoria z zestawu wystarczą na początek by zacząć, ale stosunkowo tanio będziesz mógł w przyszłości wymienić na lepsze czy coś dokupić.

Do obserwcji słońca musisz kupić folie astro solar Baader nd5 i wykonać prosty filtr który zakłada się na obiektyw. To proste do zrobienia, ale trzeba zachować środki ostrożności żeby filtr pewnie trzymał się teleskopu, nie ma prawa spaść gdyż grozi to poważnym uszkodzeniem oka . Nie chodzi o to by straszyć i byś miał z tego powodu zrezygnować ze słońca , ale czuję się w obowiązku ostrzec.

Pokrętło wyciągu służy do ustawienia ostrości, a powiększenie jest , zależne od użytego okularu a liczymy je w ten sposób:

Ogniskowa teleskopu podzielić przez ogniskowa okularu= powiększenie 

U Ciebie to :

900:25=36 to będzie dobry okular do próby obserwcji obiektów DS oraz do obserwacji całej tarczy Słońca i  Księżyca .

900:10=90 będzie dobre do planet oraz do bliższego przyjrzenia się ktaterom księżyca.

Jakość obrazu, zwłaszcza planet czyli obecnie Jowisza będzie przede wszystkim zależna od seeingu czyli mówiąc bardzo skrótowo, stabilności powietrza , atmosfery.

Gdy seeing jest zły trudno złapać ostrość, obraz drży zamazuje się , chwilami pokazuje coś lepiej a zaraz na nowo jest słabo .

Aha teleskop musi być przed obserwcjami wystawiony na zewnątrz chwilę wcześniej żeby wyrównał temperature otoczeniem, ale 90 mm dublet chłodzi się szybko , przy obecnej temperaturze wystarczy około pół godziny. W miarę możliwości nie należy obserwować blisko nagrzanych ścian budynków oraz nad dachami, oddają ciepło i powodują falowanie obrazu.

Czystego nieba.

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Mam kolejne pytanko. Jaki statyw powinienem zakupić, żeby pasował do mojego teleskopu? W specyfikacji sprzętu jest podane, że ten mini dobson posiada adapter statywowy 3/8" do 1/4"-20, a na gwincie od spodu widnieje napis 4.8. Przyznam szczerze, że jestem w tych sprawach zielony.

64cb8241-0413-46c3-95f2-689013766d15.jpg

842d6e98-b0a4-45e8-b4e8-2a66bc9dd80f.jpg

Edytowane przez Patkall

MAK 90/1250

Napisano
1 minutę temu, Patkall napisał:

Mam kolejne pytanko. Jaki statyw powinienem zakupić, żeby pasował do mojego teleskopu? W specyfikacji sprzętu jest podane, że ten mini dobson posiada adapter statywowy 3/8" do 1/4"-20, a na gwincie od spodu widnieje napis 4.8. Przyznam szczerze, że jestem w tych sprawach zielony.

64cb8241-0413-46c3-95f2-689013766d15.jpg

842d6e98-b0a4-45e8-b4e8-2a66bc9dd80f.jpg

Ups, pomyliłem wątek. To nie mój temat, wybaczcie 😅

MAK 90/1250