Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć!

Z nudów poszukuje (na google maps, a jak!) nowych miejscówek do obserwacji pod ciemnym niebem. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przetestowaniem jednej lokalizacji, ale znajduje się ona na nadburzańskim wale przeciwpowodziowym. Otoczona łąkami i zagajnikami, z dobrym dojazdem, ale w pobliżu rzeki. Już same pola (prawdopodobnie podmokłe) stanowią ryzyko ścielenia się mgieł i wysokiej wilgotności powietrza, a bliskość Bugu pewnie nie poprawia sytuacji. Wał wznosi się na ok. 2,5-3m ponad otaczający teren. Pytanie do Was, czy obserwowaliście z podobnych miejscówek i czy takie mini wzniesienie cokolwiek pomoże na ewentualne mgły. Wiem że każde miejsce i aura są jednorazowe i nietypowe, ale może macie podobne doświadczenia i np. nauczeni doświadczeniem wiecie, że lepiej dać sobie spokój z tematem bo jest z góry przegrany.

Edytowane przez Polarkowy

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano

Latem na pewno należy uwzględnić szalony atak moskitów 😉

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
15 minut temu, Koszy89 napisał:

Latem na pewno należy uwzględnić szalony atak moskitów 😉

Fakt! O tym nie pomyślałem 😅

No właśnie, kwestia pór roku. Latem na pewno problem z mgłami będzie większy, a jak zimą? Podobnie, czy jednak ryzyko spada? Mam zaledwie kilka sesji "zimowych" za sobą i poza szronem na sprzęcie praktycznie nie przeszkadzały mi mgły. Inna sprawa że jeżdżę w stosunkowo "suchą" miejscówkę.

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano

Mgły to jedna wielka zmora , gorsze jak inne chmury bo mniej podatne na przewidzenie ich w prognozie.

Miejscowka blisko wody na pewno ich ryzyko podnosi , ale jak będzie w praktyce , dowiesz się raczej jak tam się wybierzesz.

Trudno chyba będzie o inna  odpowiedź, raczej wszyscy z góry takie miejsca omijają.

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

A ja niedaleko Wrocławia mam miejscówkę obserwacyjną na wałach. Obok jest rozlewisko Odry a po drugiej stronie pole z niewielkim rozlewiskiem. Owszem zdarza się że pojawia się mgła, jednak nie zawsze. Poza tym wał jest nieco wyżej i na ogół mam dobrą godzinę lub nawet więcej zanim dojdzie do mnie. 

Zaliczyłem tam całkiem dużo fajnych sesji obserwacyjnych z tym że raczej takich do 4-5 godzin. Dłużej nigdy tam nie byłem.

• Like 2

ATM 13",GSO 8", ES-y 82 : 24mm, 14mm, 8,8mm, 6,7mm, 4,7mm , GSO Superview 30mm, Nikon Action EX 10x50

Napisano (edytowane)

Jeździliśmy kiedyś wczesnym latem nad Narew do podwarszawskich Sikor i bywało fajnie. Jednak absolutnie odradzam późnym latem i jesienią, ze względu na niskie mgły i opary.

https://astropolis.pl/topic/31995-warszawskie-trolle-jedziemy-coś-polukać/page/2/

https://astropolis.pl/topic/31315-alert-przedwiosenny/#comment-383903

Edytowane przez Janko
  • Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Od kilku lat jeździmy regularnie na groblę nadwarciańską na różne zjawiska i fakt, że latem są komary i muszki, zawsze jest podwyższona wilgoć w powietrzu, ale mgły raczej snują się po łęgach w oddali. Z rzadka tylko mgła podnosi się na tyle, że zasnuwa niebo. Inna sprawa, że my tam raczej jesteśmy wieczorami lub wczesną nocą, nigdy całą noc lub do późnych godzin nocnych.

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
W dniu 26.01.2026 o 18:42, Koszy89 napisał:

Mgły to jedna wielka zmora , gorsze jak inne chmury bo mniej podatne na przewidzenie ich w prognozie.

Miejscowka blisko wody na pewno ich ryzyko podnosi , ale jak będzie w praktyce , dowiesz się raczej jak tam się wybierzesz.

Trudno chyba będzie o inna  odpowiedź, raczej wszyscy z góry takie miejsca omijają.

No cóż myliłem się , jednak znaleźli się obserwatorzy z tego typu miejsc, przyznam nieco mnie to zaskoczyło, na plus oczywiście, i dobrze .

Spróbuję pomóc...

Napisano

Ja często obserwuję w pobliżu stawu, w odległości ok. 10 - 15 metrów od brzegu i jest nieźle. Staw znajduje się w zagłębieniu terenu, a mimo to widoki z tej miejscówki potrafią pozytywnie zadziwić. Jeśli seeing nie szwankuje, to bliskość wspomnianego zbiornika wodnego nie ma zauważalnie przykrego wpływu na obserwacje.

• Like 1

Omegon 2x54, Nikon Action 7x35, TS Optics 7x50 MX Marine, Delta Optical Entry 10x50,

TS Optics 10,5x70 MX Marine, Nikon Action 16x50, Celestron Skymaster 25x70,

TS Optics 25x100 MX Marine.

Skylux 70/700

Napisano

W czystej teorii seeing na miejscówkach blisko zbiorników wodnych powinien być lepszy.
Po pierwsze lekkie zamglenia zazwyczaj seeing poprawia. po drugie woda zmniejsza szybkość zmian temperatury, które to są głównym powodem powstawania turbulencji.

Z drugiej strony zwiększona wilgotność może negatywnie wpływać na seeing i zwiększa ryzyko powstawania większego zamglenia.

Prawdopodobnie efekt ostateczny jest niezwykle trudny do przewidzenia i wybitnie uzależniony od warunków lokalnych i chwilowego mikroklimatu w danym miejscu.
Czyli pewnie będą dni że zbiornik obok poprawi widoczność a będą takie że widoczność się pogorszy, a szansa na przewidzenie w którą stronę to pójdzie jest bliska zeru.

• Like 2

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.