Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej 

Ostatnio zauważam prawdziwy wysyp ogłoszeń na OLX gdzie na wabia wrzuca się optykę w atrakcyjnej cenie .

Pomyślałem że być może warto będzie dzielić się tu podejrzanymi ofertami, wiem że doświadczeni nie nabiorą się na tanie chwyty, ale czasem oszuści są naprawdę przebiegli.

Ktoś początkujący mogłby w tym wątku prosić o ocenę bezpieczeństwa zanim dokona zakupu.

Dla zachowania domniemania niewinności sugeruje nazywać z góry jako ogłoszenie potencjalnie niebezpieczne 

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Znalezione przed chwilą.

Użytkownik na OLX od luty 2026

Śmiesznie niska cena 

Opis bez istotnych informacji przy sprzedaży teleskopu , nawet średnicy 😅

Potencjalne oszustwo, odradzam kontakt ze sprzedającym.

Screenshot_20260203-144034.png

Screenshot_20260203-145141.png

Screenshot_20260203-145147.png

Screenshot_20260203-145220.png

• Like 1
  • Thanks 1

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127  ,  ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  i  binosy 2x54 8x26,32 , 10x50 ,20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Przepraszam za powielone screeny wyżej , tak mi się kliknelo.

Regularnie zgłaszam takie ogłoszenia na OLX , niestety tam chyba jakiś automat to procesuje, czasem zablokują tylko konkretne ogłoszenie zamiast usera,a czasem uważają że jak dla nich wszystko w porządku 🤦🏻jak np właśnie w przypadku tego ogłoszenia.

Screenshot_20260203-154819.png

Spróbuję pomóc...

Napisano

Jest tego bardzo dużo. Zazwyczaj rozpoznaje ich po braku kontaktu przez telefon. Widnieje jedynie opcja wysłania wiadomości. Kiedyś do jednego gagatka pisałem z prośbą o zakup EQ3. Odpisał chyba po dwóch tygodniach że nieaktualne. Po tej odpowiedzi ogłoszenie wisiało chyba kolejny miesiąc. W końcu typa zgłosiłem do OLX że prawdopodobnie oszukuje. Oczywiście dalej sprzedaje, teraz już sam statyw. 
Moim zdaniem trzeba uważać szczególnie na sprzedawców z jakichś wiosek typu Zapierdziewo Dolne. Jest jakaś ich wybitna nadpodaż na OLXie w stosunku do struktury ludności Polski, której większość mieszka w miastach, a nie wioskach gdzieś przy zachodniej, północnej lub wschodniej granicy. Dziwnym trafem to są zawsze atrakcyjne oferty.
Warto jeszcze dogadywać z potencjalnym sprzedającym odbiór osobisty lub oględziny sprzętu. Jeśli już na wejściu zacznie kombinować lub odwoła spotkanie z jakiegoś głupiego powodu, to jasny sygnał że to potencjalny oszust.

• Like 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano
37 minut temu, Polarkowy napisał:

Jest tego bardzo dużo. Zazwyczaj rozpoznaje ich po braku kontaktu przez telefon. Widnieje jedynie opcja wysłania wiadomości. Kiedyś do jednego gagatka pisałem z prośbą o zakup EQ3. Odpisał chyba po dwóch tygodniach że nieaktualne. Po tej odpowiedzi ogłoszenie wisiało chyba kolejny miesiąc. W końcu typa zgłosiłem do OLX że prawdopodobnie oszukuje. Oczywiście dalej sprzedaje, teraz już sam statyw. 
Moim zdaniem trzeba uważać szczególnie na sprzedawców z jakichś wiosek typu Zapierdziewo Dolne. Jest jakaś ich wybitna nadpodaż na OLXie w stosunku do struktury ludności Polski, której większość mieszka w miastach, a nie wioskach gdzieś przy zachodniej, północnej lub wschodniej granicy. Dziwnym trafem to są zawsze atrakcyjne oferty.
Warto jeszcze dogadywać z potencjalnym sprzedającym odbiór osobisty lub oględziny sprzętu. Jeśli już na wejściu zacznie kombinować lub odwoła spotkanie z jakiegoś głupiego powodu, to jasny sygnał że to potencjalny oszust.

Czasem jest właśnie zupełnie odwrotnie , preferuja kontakt telefoniczny gdzie mogą psychologicznie podejśc człowieka w rozmowie wzbudzając zaufanie , budując przekonującą historię. Odbyłem takie rozmowy.

Wspólnym mianownikiem na pewno jest atrakcyjna cena, czasem absurdalna a czasem patrz okulary LVW u nas na giełdzie , okazyjna acz jednak nie jakaś znowu zupełnie z kosmosu.

Zachowajmy wzmożoną czujność i ostrzegajmy się na wzajem , czasem nawet na wyrost.

Spróbuję pomóc...

Napisano

Szok, ilu oszustów pisze, gdy wystawiasz coś na sprzedaż! Wystawiłem teleskop na OLX i od razu dostałem 7 wiadomości od rzekomych kupców. Wszyscy domagali się podania e-maila. Dwóch OLX zablokował automatycznie, resztę zgłosiłem jako oszustwo.
Uważajcie na siebie!

• Like 2
Napisano

Zalecam ostrożność w sprawie tego ogłoszenia.

Potencjalne oszustwo, być może przejęcie konta.

Konto wydaje się prawilne , na OLX od 2015 i dobre oceny, pozostałe ogłoszenia wystawione z wysyłką OLX.

Ale do meritum, sprzedawca po przystaniu na moją ofertę zakupu lornetki na części odmawia dodania wysyłki OLX i ciśnie o kontakt SMS .

Jako argumentu używa że nie może dodać wysyłki do opcji zamiana , sugestie że może przeedytowac ogłoszenie lub wystawic nowe ignoruje .

Widząc że rezygnuje używa absurdalnego argumentu że być może lornetka jest jeszcze na gwarancji 😅

Screenshot_20260208-204504.png

Spróbuję pomóc...