Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pogody teleskopowej jak na lekarstwo... zrodził mi się więc pomysł postawienia domowej stacji pogodowej.
Po dłuższych analizach zainteresowałem się stacją Froggit WH3000 SE PRO - chyba byłaby najbardziej sensownym wyborem z najlepszym stosunkiem jakości do ceny i możliwości (wiatr, temperatura, wilgotność, punk rosy, nasłonecznienie, wifi).

Ktoś z Wam ma podobną stację, może innej firmy? Możecie coś podpowiedzieć, zasugerować? 
Najbardziej interesuje mnie wersja z WiFi bym mógł w sposób ciągły wysyłać dane do takich serwisów jak Wunderground, podglądać zachowanie i zmiany aktualne i historyczne, albo też moc przez telefon spojrzeć i stwierdzić, czy np. warto wracać w te pędy do domu, bo idzie pogoda teleskopowa 😉

Pochwalcie się swoimi stacjami.

• Like 1

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 
Bino SkyMaster Pro ED 20x80 + MACH3
Link: Galeria na Astrobin

Napisano

Ja niedawno kupiłem coś innego - TFA WeatherHub

pogoda-2.thumb.png.4cd0b81629787c6dd118fe94dcc43701.png

pogoda-3.thumb.png.2f40c6156620c845e1a5ea4dfe244f4b.png

pogoda-1.thumb.png.cd90a036ad2d90f950612836a4054350.png

Na razie 2 elementy, do rozbudowy później.

Fajnie przez net widoczne na telefonie:

IMG_7619.thumb.PNG.ef405a6341a4a95cdf23969e13a84fec.PNG

Musze wystawić 'wiatrołapa' na dwór, no ale akurat mróz ścisnął i nie właziłem na dachy nigdzie ;)

Zobaczymy jak się będzie sprawdzać

• Like 1
Napisano

@SamuG Czy Twój sprzęt wystawia gdzieś dane do netu? Ecowitt / Wunderground?

SW BKP 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  ASI 482MC  |  ES: 30; 24; 8,5 |  Morpheus: 12,5; 6,5; 4,5  |  TV 3 

Napisano
4 godziny temu, Shuwar napisał:

@SamuG Czy Twój sprzęt wystawia gdzieś dane do netu? Ecowitt / Wunderground?

Jeszcze tego nie sprawdzałem.. Poszperam i dam znać

• Like 1
Napisano
12 godzin temu, Bartek_A napisał:

(...) Trochę się namęczyłem żeby wyciąnąć z niej co chciuałem ale efekt jak coś masz na : https://mojaastronomia.pl/pogoda

Niezła robota! Szczególnie te bardzo estetyczne liczniki ...
Możesz w jakimś dużym skrócie napisać jak to osiągnąłeś? W jaki sposób pobierasz nade dla Swojej strony www? Bezpośrednio ze stacji pogodowej, czy przez jakieś API z serwisu, do którego stacja wysyła dane?

image.thumb.png.38c50d7aff8d7224c5d15a34c0d6bc82.png

Napisano (edytowane)

U mnie działa to tak , stacja wysyła dane do dwóch serwisów internetowych oraz na mój serwerek domowy na którym jest zainstalowany CululusMX.

Te ładne wskaźniki to nie moja robota tylko własnie oprogramowanie CumulusMX ale można też (wcześniej stosowałem WeeWX) stosować inne.  Piersze miałem na Raspberry Pi , ale obecnie mam na serwerku na którym jest Docker i własnie Cumulus MX.

Moja stacja wysyła tam dane w jednym z przyjmowanych przez oprogramowanie formatów.

Generalnie najdłużej wysyłam do: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IMAOPOLS13 . 

Edytowane przez Bartek_A
  • Like 1
Napisano

Jeszcze jedno, oprogramowanie wysyła automatycznie dane na stronę www (ustalasz sobie interwał) przez FTP. Więc jesli już konfiguracja będzie poprawna to reszta dzieje się sama 🙂

Napisano

"IMAOPOLS13" ... nawet Cię sam namierzyłem w WU 🙂 Zasugerowałem się nazwą "AstroObserwatorium" 🙂