Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jaki filtr słoneczny polecacie do dobsona 8, taki aby naprawdę chronił optykę i oczy przed światłem słońca, noi oczywiście sprzęt którym by się nagrywało, robiło zdjęcia czyli w skrócie porządny. Najlepiej gdyby miał ktoś linki do tych filtrów z góry dzięki za pomoc.😃

Napisano

" filtry do słońca aliexpress" tą fraze wpisz w wyszukiwarkę, są one już w oprawach może któryś będzie Ci pasował.

Napisano
15 minut temu, Leon napisał:

" filtry do słońca aliexpress" tą fraze wpisz w wyszukiwarkę, są one już w oprawach może któryś będzie Ci pasował.

Ja bym się nie odważył kupować na aliexpress filtra, którego wady mogą potencjalnie doprowadzić do utraty wzroku😵

Napisano
16 minut temu, Leon napisał:

Ładny gotowy estetyczny itd jednak wg opinii w tym i mojej obserwacji , mam taki filtr w oprawie , oferuję on gorszy kontrast od sprawdzonej "foli baadera "

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
1 minutę temu, Rysz napisał:

Ja bym się nie odważył kupować na aliexpress filtra, którego wady mogą potencjalnie doprowadzić do utraty wzroku😵

Aż tak źle to nie jest , można  z resztą najpierw spojrzęc przez taki filtr bez optyki na słońce by ocenić czy jest OK, później ewentualnie jeszcze dla pewności z małą źrenica wyjściową .

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
30 minut temu, Koszy89 napisał:

Aż tak źle to nie jest , można  z resztą najpierw spojrzęc przez taki filtr bez optyki na słońce by ocenić czy jest OK, później ewentualnie jeszcze dla pewności z małą źrenica wyjściową .

Gorzej, jak się popsuje podczas obserwacji nagrzany od Słońca (na przykład).
Ja się nie spodziewam, żeby ryzyko było duże. Zapewne jakieś niewielkie ułamki procenta. Problem w tym, że ewentualne konsekwencje na tyle poważne, że jakikolwiek wzrost ryzyka jest nieakceptowalny dla mnie. A wynika on nie z jakości filtra, tylko z braku jakiekolwiek odpowiedzialności chińskiego podmiotu jak będzie wadliwy, więc mogą na przykład olać kontrolę jakości z nadzieją, że wszystko będzie ok.

Jest tanie, dobre, dostępne lokalnie rozwiązanie. Nie ma sensu bawić się w niewiadomej jakości chińszczyznę. 

• Like 2
Napisano
1 godzinę temu, Koszy89 napisał:

Ładny gotowy estetyczny itd jednak wg opinii w tym i mojej obserwacji , mam taki filtr w oprawie , oferuję on gorszy kontrast od sprawdzonej "foli baadera "

Mnie też lepiej pasuje folia w której Słońce jest białe , w tych cińskich jest pomarańczowe jak to jest w tych z Alie  jeżeli chodzi o samą folie w tych filtrach to nie ma czego się obawiać

Napisano
W dniu 23.02.2026 o 19:59, Michastro napisał:

Witam jaki filtr słoneczny polecacie do dobsona 8, taki aby naprawdę chronił optykę i oczy przed światłem słońca, noi oczywiście sprzęt którym by się nagrywało, robiło zdjęcia czyli w skrócie porządny. Najlepiej gdyby miał ktoś linki do tych filtrów z góry dzięki za pomoc.😃

Nie napisałeś jakiej firmy jest 8 dobson jeżeli  średnica tubusu jest taka sama jak średnica 8" tubusu dobsona Bressera to filtr do niego możesz kupić w AstroClassic za 179 zł