Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wróciłem po dwóch dniach do Syriusza, chcąc sprawdzić z ciekawości, czy pójdzie mi tak jak ostatnio, czy może miałem szczęśliwie lepsze warunki. To była druzgocząca porażka i szybko zrozumiałem, że dziś nic z tego nie będzie. Po Syriuszu B nie było tym razem ani śladu.

Podobnie jak ostatnim razem, spoglądałem także na Jowisza i można było łatwo zauważyć, że seeing jest gorszy.

Napisano (edytowane)

Tutaj jest nasz bohater?

IMG_20260310_124549.jpg

Edytowane przez megrez23
  • Like 1

Refraktor Sky-Watcher 120ED Black Diamond na EQ5 z prowadzeniem w osi RA oraz zestaw kilkunastu niezbędnych okularów, Orion 2x54 Ultra Wide Angle 36°, Zenith 10x50 5.5°, DO Extreme 7x50 ED, Vanguard Tracker 3

Napisano (edytowane)

Dokładnie, to ta kropka.

Edit: Jeszcze dodam tylko, że miałem nie tylko szczęście pod względem dobrego seeingu, ale i pod kątem samej pory obserwacji, czego tak naprawdę nie byłem świadomy celując w Syriusza. Gdybym zasadził się powiedzmy godzinę później, Syriusz B prawdopodobnie byłby niemożliwy do obserwacji, gdyż zniknąłby za prawym dużym spajkiem. Wczoraj wycelowałem tam teleskop jakoś przed godziną 21 i najbliższa gwiazdka z prawej strony była tuż pod wspomnianym spajkiem, a samo miejsce, gdzie miałby znajdować się karzeł, wyglądało mniej korzystnie niż dwa dni wcześniej. Do tego gorszy seeing i nie było sensu nawet długo się męczyć.

Edytowane przez Damian P.
  • Like 1
Napisano
W dniu 7.03.2026 o 23:18, Damian P. napisał:

Miałem nie wrzucać, bo rysowane spontanicznie, na kolanie przy teleskopie, i szkic wyszedł po prostu brzydki

Ale to nie jest egzamin na ASP 😉 Szkic świetny bo pokazuje jak ulotny jest ten widok w rzeczywistości. Żadne astrofoto tego nie pokaże.

• Thanks 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900