Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Rozważam zakup teleskopu do obserwacji z mojego podwórka. Zależy mi głównie na obserwacji planet naszego układu, chociaż z czasem pewnie będę chciał pobawić się w jakieś bardziej skomplikowane obserwacje. 

Zależy mi też aby sprzęt nie zajmował szczególnie dużo miejsca. Mile widziane również jakieś używane gotowce z OLX.

Budżet do 1000 PLN 

MAK 90/1250

Napisano (edytowane)

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=9021&language=pl

Teleskop zajmuje okrąg o średnicy 50 cm 

Świetny uniwersalny teleskop o niskich wymaganiach, budżet trochę przekroczony ale warto , można szukać używek.

Ale jak ma być serio mały nie zajmować dużo miejsca to polecam ogłoszenie które zamieściłem w imieniu kolegi , dobra propozycja na pierwszy telskop z ukierunkowaniem na planety i księżyc.

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/80949-mak90-orion-dodatki/#comment-396822

Inna opcja , klasyczna  polecajka na początek przygody Sw90/900 na montażu Az3 , do poszukania na OLX w granicach 600 zł 

Nowy https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-909-az3-90-900

Ps. GSO 6 Dobson miażdży możliwościami oba pozostałe i im wielkością podobne oferując zdecydowanie wysoką i korzystną relacje cena/możliwości/osiągi 

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
7 minut temu, Koszy89 napisał:

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=9021&language=pl

Teleskop zajmuje okrąg o średnicy 50 cm 

Świetny uniwersalny teleskop o niskich wymaganiach, budżet trochę przekroczony ale warto , można szukać używek.

Ale jak ma być serio mały nie zajmować dużo miejsca to polecam ogłoszenie które zamieściłem w imieniu kolegi , dobra propozycja na pierwszy telskop z ukierunkowaniem na planety i księżyc.

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/80949-mak90-orion-dodatki/#comment-396822

Inna opcja , klasyczna  polecajka na początek przygody Sw90/900 na montażu Az3 , do poszukania na OLX w granicach 600 zł 

Nowy https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-909-az3-90-900

Ps. GSO 6 Dobson miażdży możliwościami oba pozostałe i im wielkością podobne oferując zdecydowanie wysoką i korzystną relacje cena/możliwości/osiągi 

Dobson wygląda naprawdę spoko, ale jest ogromny.

MAK 90/1250

Napisano
10 minut temu, Patkall napisał:

A gdzie tam , to jest maluch 6 cali , koło o średnicy 50 w podstawie, to zajmuje tyle co pufa na podłodze 😎

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
1 minutę temu, Koszy89 napisał:

A gdzie tam , to jest maluch 6 cali , koło o średnicy 50 w podstawie, to zajmuje tyle co pufa na podłodze 😎

Pytanie czy da radę nim w miarę dobrze dojrzeć Saturna, ewentualnie odróżnić Urana od gwiazd. Też pytanie czy jest do niego statyw, żeby można było sobie fajnie na dworze usiąść i popatrzeć.

MAK 90/1250

Napisano
3 minuty temu, Patkall napisał:

Pytanie czy da radę nim w miarę dobrze dojrzeć Saturna, ewentualnie odróżnić Urana od gwiazd. Też pytanie czy jest do niego statyw, żeby można było sobie fajnie na dworze usiąść i popatrzeć.

Da radę i to bdb I wiele więcej 

Dobson podstawa to jego "statyw "i można przy nim wygodnie usiąść.

Spróbuję pomóc...

Napisano

Mak102   mały, lekki , o sporych możliwościach. wystarczy do niego statyw foto .Za używkę, tysiak wystarczy na teleskop i na statyw ,za nówkę troszkę więcej.

• Like 1
Napisano
41 minut temu, Koszy89 napisał:

Da radę i to bdb I wiele więcej 

Dobson podstawa to jego "statyw "i można przy nim wygodnie usiąść.

Przemyślę, bo wydaje się spoko opcja, ale pewnie i tak bym potrzebował statyw, bo chciałbym to rozłożyć na podwórku, a sam dobsonik wydaje się za niski.

MAK 90/1250

Napisano

A czekaj bo ja myślałem że ty mówisz o dobsonie 6 " cali a ty nawiązujesz do Maka 90 na mini dobsonie tak ?

Screenshot_20260310-110315.png

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 minuty temu, Koszy89 napisał:

A czekaj bo ja myślałem że ty mówisz o dobsonie 6 " cali a ty nawiązujesz do Maka 90 na mini dobsonie tak ?

Screenshot_20260310-110315.png

Tak, do tego Oriona.

MAK 90/1250

Napisano (edytowane)

Jak tak to możliwośći Maka 90 są znacznie mniejsze jak GSO 6 bo do tego się odnosilem , podobne do sw90/900 ale ,a za  to zupełnie bez AC .

Ale na spokojnie zobaczysz pierścienie Saturna , pasy na Jowiszu , a Uran będzie maleńką tarczką do odróżnienia od gwiazd.

Na księżycu sprawdzi się super.

Generalnie b.dobry na początek na księżyc planety i słońce z filtrem oczywiście!

Przy tym malutki jeśli na tym ci zależy.

Jego postawa mini Dobson jeśt równie mała ,.trzeba ją postawić np stole lub jest tam gwint  umożliwiający dokręcenie statywu 

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

Napisano
Teraz, Koszy89 napisał:

Jak tak to możliwośći Maka 90 są znacznie mniejsze jak GSO 6 bo dobrego się odnosilem , podobne do sw90/900 ale ,a za  to zupełnie bez AC .

Ale na spokojnie zobaczysz pierścienie Saturna , pasy na Jowiszu , a Uran będzie maleńką tarczką do odróżnienia od gwiazd.

Na księżycu sprawdzi się super.

Generalnie b.dobry na początek na księżyc planety i słońce z filtrem oczywiście!

Przy tym malutki jeśli na tym ci zależy.

Jego postawa mini Dobson jeśt równie mała ,.trzeba ją postawić np stole lub jest tam gwint  umożliwiający dokręcenie statywu 

A jest możliwość jakiejś modyfikacji w przyszłości?
Która opcja w jest lepsza w takim razie? SW90/900 czy Orion?

MAK 90/1250

Napisano

Można dokupować lepszej jakości akcesoria co poprawi obraz planet księżyca czy wygodę korzystania np większy ER czy pole okularów ale obiektyw pozostanie 90 mm a to determinuje możliwości głównie 

Zasięg gwiazdowy będzie podobny bo to wynika z apertury a ta jest taka sama 90 mm.

Który lepszy ? Hmm no wypadają bardzo podobnie , ale jeśli wymieniać różnice to :

Mak 90 czystszy obraz pozbawiony AC 

Mak 90 Krótszy lżejszy teleskop stabilniejszy na lekkich prostych montażach.

Mak90 bardziej poreczny odpowiedni jeśli chcieć wykorzystać terenowo jako luneta krajobrazowa.

Sw90/900 może mieć minimalnie lepszy zasięg gwiazdowy, na raczej poziomie nie zauważalnym dla większości obsertorow. Wyższa transmisja ,brak obstrukcji, jak dla mnie raczej pomijalny poziom.

Sw90/900 wypada trochę taniej .

Spróbuję pomóc...

Napisano

Mak90 jak najbardziej też może być , mam 90  mam też 102 z nasadką bino, która w 102  spisuje się lepiej niż z 90. Ja zamiastSW 90/900 wybrałbym 90 Oriona.

• Like 1
Napisano
2 minuty temu, Leon napisał:

Mak90 jak najbardziej też może być , mam 90  mam też 102 z nasadką bino, która w 102  spisuje się lepiej niż z 90. Ja zamiastSW 90/900 wybrałbym 90 Oriona.

A jaki statyw do tego oriona? AZ-3? I w jakiej cenie można jakiś fajny trafić?

MAK 90/1250

Napisano
Teraz, Patkall napisał:

A jaki statyw do tego oriona? AZ-3? I w jakiej cenie można jakiś fajny trafić?

Na początek masz tego stolikowego mini Dobsona , wystarczy na czymś to postawić np stół.

Jeśli jednak chcieć coś później zmieniać to to jest tak małe krótkie i lekkie że wymagania co do statywu są małe .

Ja poszedłbym tu wtedy w jakiś w miarę solidny statyw foto dla zachowania kierunku lekkośc i mobilność przede wszystkim.

Używany montaż AZ 3 to koszt około 200-250 zł też dobra opcja chociaż już mniej poręczna jak statyw foto za to z mikroruchami .

Można też poszukać statywu geodezyjnego alu  są dobre i stabilne i za pomocą śruby dokręcić tego mini Dobsona .

Ja do ogrodowego oglądania szukałabym coś jak najtaniej czyli pewnie statyw geodezyjny.

Gdybym chciał to zabierać w teren na jakiś spacer z obserwcjami wtedy statyw foto video 

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
6 godzin temu, Patkall napisał:

Sześć cali, to taki trochę przerośnięty ołówek.

5 godzin temu, Patkall napisał:

Saturn - będzie powalający, nie pożałujesz widoku.
Jowisz - bez problemu dwa pasy równikowe, przy dobrych warunkach nawet więcej, przepiękny taniec czterech Księżyców w okół Planety, WCP i wiele więcej 
Mars - mała tarczka z niewielką ilością szczegółów ale jednak szczegółów 🙂
Wenus - to co w niej najlepsze to fazy aż do cienkiego sierpa.
Uran, Neptun - to tak bardziej żeby zaliczyć. Tymi się nie nacieszysz.

Sam zaczynałem swoją przygodę od 6" SW

Przecież ten GSO leży na Dobsonie na co Ci inny montaż ?

• Like 2

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

Napisano
9 godzin temu, Koszy89 napisał:

Statyw aluminiowy lekki na zaciski - Makrogeo https://share.google/BiKh9G53xVYephQ94

Wstępnie byłbym zainteresowany jednak tym Orionem, jest mały, nie aż taki drogi, a zawsze można się przerzucić na coś większego, ewentualnie dokupić do niego jakieś bajery, bo ten GSO to jednak długa tuba jest.

Pytanie jeszcze jak się sprawdzi do obserwacji Marsa?

MAK 90/1250

Napisano
30 minut temu, Patkall napisał:

Wstępnie byłbym zainteresowany jednak tym Orionem, jest mały, nie aż taki drogi, a zawsze można się przerzucić na coś większego, ewentualnie dokupić do niego jakieś bajery, bo ten GSO to jednak długa tuba jest.

Pytanie jeszcze jak się sprawdzi do obserwacji Marsa?

Mars ? Zanim będą sensowne warunki na Marsa to może dwa razy zmienisz już telskop .

Grafika opracowana przez Polskiastrobloger.

wom-opozycjemarsa-data-efemerydy2022.thumb.png.44709eda21a9276efad2dcb02e1e560d.png

• Like 3

Spróbuję pomóc...

Napisano
3 minuty temu, Koszy89 napisał:

Mars ? Zanim będą sensowne warunki na Marsa to może dwa razy zmienisz już telskop .

wom-opozycjemarsa-data-efemerydy2022.thumb.png.44709eda21a9276efad2dcb02e1e560d.png

Rzeczywiście haha

Ale przy dobrych warunkach uda się dojrzeć coś więcej niż małą pomarańczową kropkę?

MAK 90/1250

Napisano (edytowane)

Mała tarczka z szansą na zaobserwowanie czap polarnych .

Edit: oczywiście mam na myśli czas najbliższych opozycji choć będą  one tymi najmniejszymi.

Dopiero za 5 lat podczas opozycji 2031 Mars osiągnie rozmiar porównywalny z tarczą Saturna bez pierścieni 

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

Napisano
9 godzin temu, Patkall napisał:

Ale przy dobrych warunkach uda się dojrzeć coś więcej niż małą pomarańczową kropkę?

Nie ma wieększego sensu polować na Marsa poza okresami opozycji, a jak sam widzisz opozycja opozycji nie równa.

• Like 1
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Koszy89 napisał:

Heh, widać że najbiższa opozycja Marsa - 19 lutego 2027 - to będzie najgorsza z tych małych opozycji. Ale poraz pierwszy od lat bodajrze CZTERDZIESTU, będzie obok w opozycji także Jowisz.

Swoją drogą, dla mnie to jest fenomenalne podsumowanie, bo pamiętam wszystkie opozycje Marsa od początku tej tabeli. W szczególności tą Wielką z 2018 roku gdy tak bardzo nisko szedł nad południowym horyzontem w swoich burzach piaskowych i praktycznie nic nie było na nim widać pomimo ogromnej tarczy i było też wtedy długie całkowite zaćmienie Księżyca z Marsem w Wielkiej opozycji tuż obok. No i potem tą z 2020 roku, która była nieco dalsza niż ta Wielka poprzednia, ale Mars szedł znacznie wyższymi ścieżkami, jego atmosfera była przejrzysta i miałem wtedy najlepsze widoki Czerwonej Planety jakie pamiętam.

Edytowane przez stratoglider
  • Like 2
Napisano
2 minuty temu, stratoglider napisał:

Heh, widać że najbiższa opozycja Marsa - 19 lutego 2027 - to będzie najgorsza z tych małych opozycji. Ale poraz pierwszy od lat bodajrze CZTERDZIESTU, będzie obok w opozycji także Jowisz.

Swoją drogą, dla mnie to jest fenomenalne podsumowanie, bo pamiętam wszystkie opozycje Marsa od początku tej tabeli. W szczególności tą Wielką z 2018 roku gdy tak bardzo nisko szedł nad południowym horyzontem w swoich burzach piaskowych i praktycznie nic nie było na nim widać pomimo ogromnej tarczy i było też wtedy długie całkowite zaćmienie Księżyca z Marsem w Wielkiej opozycji tuż obok. No i potem tą z 2020 roku, która była nieco dalsza niż ta Wielka poprzednia, ale Mars szedł znacznie wyższymi ścieżkami, jego atmosfera była przejrzysta i miałem wtedy najlepsze widoki Czerwonej Planety jakie pamiętam.

Wychodzi na to, że obserwacja planet jest bardziej zniuansowana niż myślałem.

• Like 1

MAK 90/1250

Napisano
13 minut temu, Patkall napisał:

Wychodzi na to, że obserwacja planet jest bardziej zniuansowana niż myślałem.

No trochę tak , o ile Jowisza czy Saturna masz co roku sezon w okresie około opozycyjnym do dyspozycji to osiągają różne wysokości na niebie w różnych sezonach, a jak wiadomo im wyżej tym lepiej, osiągają największy rozmiar kątowy w opozycji i to jest wtedy pik sezonu na nie do obserwacji.

Saturn dodatkowo ma pierścienie a te w kolejnych sezonach są różnie nachylone wobec nas (tu przydała by się grafika) obecnie są prawie prostopadle do nas więc widok jest mniej imponujący.

Marsa już omówiliśmy trochę ale tak , dobre obserwcje są podczas tzw wielkich opozycji oraz opozycję przed i po niej, a i to nie zawsze jak pisze wyżej kolega bo dochodzi kwestia wysokości na niebie i zawsze może być burza piaskowa na Marsie , dodać też należy zmienność zasięgu czap polarnych.

Wenus mamy co roku , obserwujemy ją w ciągu roku o różnych porach na różnych wysokościach, w obserwcji wizualnie jest taka miniaturką księżyca w zasadzie.faza Wenus.

Merkury osiąga w ciągu roku tak zwaną dobrą widoczność wieczorną tuż po zachodzie słońca (mieliśmy niedawno ten okres) i dobra widoczność poranna tuż przed wschodem słońca. Podobnie jak Wenus obserwujemy tam jedynie fazę planety nie mniej w znacznie trudniejszych warunkach na jasnym niebie nisko nad horyzontem. Przez większość roku jest niewidoczny dla nas.

Uran czy Neptun gwiazdopodobne punkty widoczne co roku w stosunkowo długich okresach.

Spróbuję pomóc...

Napisano
57 minut temu, stratoglider napisał:

i było też wtedy długie całkowite zaćmienie Księżyca z Marsem w Wielkiej opozycji tuż obok

Sorry za OT, ale dzięki, że przypomniałeś to wydarzenie. Faktycznie tak było 🙂 

4b.JPG

• Like 3

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano

Co do wyboru teleskopu na początek to nie wiem czy już temat padł ale wtrące swoje trzy grosze. W kwestii kolimacji MAK będzie na początku mniej wymagający niż Newton. Zakładając poprawną kolimację po zakupie to praktycznie bezobsługowy. Newton tę kolimację dość szybko straci, o ile już po wysyłce nie przyjdzie lekko rozkolimowany. 

Żeby nie było że jakoś demonizuje, bo kolimacja newtona do obserwacji wizualnych to jest raczej prosta sprawa, ale może to być istotne dla kogoś kto chce szybko rozstawić sprzęt bez zbędnej zabawy wokół niego. 

Co do samego newtona 6" na dobsonie to całkiem fajna opcja o tyle, że to długa rurka (f/8) a do tego z wystarczającymi możliwościami na początek obserwacji. Montaż prosty jak budowa cepa, a te 6" apertury da już przyzwoite widoki planet (pod warunkiem że wiemy czego się spodziewać). Nie jest to sprzęt typowo planetarny, natomiast do rozszerzenia obserwacji o jaśniejsze obiekty głębokiego nieba jak najbardziej się nadaje 🙂

• Like 1

Biały boiler GSO 12" f/5 i kilka Hyperionów + Nikon EX 10x50 + stary N114/900

Napisano

Finalnie został zakupiony Orion Mak90. Udało mi się wczoraj zaobserwować Jowisza, a nawet dostrzec pasy chmur na powierzchni. Próbowałem jeszcze odnaleźć Urana, ale skanowanie nieba w okolicy Plejad okazało się bezowocne. Być może przy lepszej pogodzie dziś spróbuję ponownie.

Mam też kilka pytań dotyczących akcesoriów. Gdzie najlepiej dokupić obiektyw 15 mm oraz filtry pasujące do tego modelu? Myślałem przede wszystkim o filtrze do obserwacji Jowisza, który poprawiłby kontrast jego pasów chmur oraz o filtrze słonecznym do obserwacji najbliższej gwiazdy.

Chętnie zakupiłbym również obrotową mapę nieba (moja pochodzi z 2008 roku i jest już trochę zużyta) oraz mapę Księżyca. Czy są jeszcze jakieś akcesoria, które szczególnie polecacie na początek?

Jeśli znacie sklep lub stronę, gdzie można zamówić większość z tych rzeczy w jednym miejscu, będę wdzięczny za rekomendacje. Ewentualnie, jeśli ktoś ma wspomniane filtry na sprzedaż, również chętnie rozważę taką opcję.

1000032217.jpg

1000032202.jpg

1000032203.jpg

• Like 2

MAK 90/1250

Napisano

Dokonałeś dobrego wyboru. Kup sobie " gumowa nakładka na dynamo rowerowe" taką nakładkę nakładamy na orginalne pokrętło ostrości, znakomicie ułatwi ona ostrzenie a kosztuje grosze.

• Like 1