Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na AliExpress kupisz okular SV Bony 15mm 68° - jeśli ma być niedrogo. Jest też wersja 9mm, ale ona jest bardziej czuła na nieosiowe ułożenie oka w okularze i nie każdemu to odpowiada.

Obecnie mało kto używa mapy nieba. Zainstaluj Stellarium lub Sky Safari na telefon. 

Co do filtrów planetarnych, to sam się zastanawiam czy w "ciemnych" teleskopach mają one rację bytu. W każdym razie znaczenie ma też apertura.

https://astrofan.pl/filtry-planetarne/

Napisano

Możesz też pomyśleć o statywie fotograficznym dla komfortu obserwacji. Camrock TH70 powinien być wystarczającoy do tej tubki.

Polecam też oglądać Księżyc, który jest świetnym obiektem do codziennej obserwacji. Warto zainwestować w Atlas Księżyca i poszukać listy obserwacyjnej Lunar100.

Napisano

W wyższych powiększeniach w tym Maczku raczej nie będzie potrzebny filtr przygaszający blask. Ale na Jowiszu dobrze działa filtr niebieski i jasnoniebieski. 

Na Księżycu w niskich i średnich powiększeniach można spróbować svbony moon, jest całkiem dobry.

• Thanks 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
32 minuty temu, Mc ślimack napisał:

Na AliExpress kupisz okular SV Bony 15mm 68° - jeśli ma być niedrogo. Jest też wersja 9mm, ale ona jest bardziej czuła na nieosiowe ułożenie oka w okularze i nie każdemu to odpowiada.

Obecnie mało kto używa mapy nieba. Zainstaluj Stellarium lub Sky Safari na telefon. 

Co do filtrów planetarnych, to sam się zastanawiam czy w "ciemnych" teleskopach mają one rację bytu. W każdym razie znaczenie ma też apertura.

https://astrofan.pl/filtry-planetarne/

Pytanie czy można zaufać produktom z Aliexpress.

MAK 90/1250

Napisano
5 minut temu, polaris napisał:

W wyższych powiększeniach w tym Maczku raczej nie będzie potrzebny filtr przygaszający blask. Ale na Jowiszu dobrze działa filtr niebieski i jasnoniebieski. 

Na Księżycu w niskich i średnich powiększeniach można spróbować svbony moon, jest całkiem dobry.

Właśnie u mnie Jowisz jest strasznie prześwietlony, dlatego też zastanawiam się nad kupnem niebieskiego filtra. 

Czy takie coś nada się to mojego modelu?

https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-astronomiczny-niebieski-CID99-ID19HRpR.html

MAK 90/1250

Napisano
5 minut temu, polaris napisał:

A w jakim powiększeniu Jowisz jest zbyt jasny?

Bardzo słaby kontrast jest zarówno przy obserwacji przez 10, jak i 25mm. 

MAK 90/1250

Napisano
1 minutę temu, polaris napisał:

A obraz jest ostry?

Ostrość była ok, tylko pasy były bardzo słabo widoczne. 

MAK 90/1250

Napisano

@Patkall

Na dobry widok US składa się kilka czynników.

Na pierwszym miejscu jest seeing potem seeing potem znów seeing potem sprzęt a jak sprzęt to najpierw rozmiar, konstrukcja , potem akcesoria.

Wg mnie zamiast myśleć o filtrach to jak chcesz coś dokupować to lepiej nasadkę i okular do planet. Jowisz absolutnie nie jest prześwietlony w maku 90 mm z okularem 10 mm EP,=0,72mm

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
4 minuty temu, Koszy89 napisał:

@Patkall

Na dobry widok US składa się kilka czynników.

Na pierwszym miejscu jest seeing potem seeing potem znów seeing potem sprzęt a jak sprzęt to najpierw rozmiar, konstrukcja , potem akcesoria.

Wg mnie zamiast myśleć o filtrach to jak chcesz coś dokupować to lepiej nasadkę i okular do planet. Jowisz absolutnie nie jest prześwietlony w maku 90 mm z okularem 10 mm EP,=0,72mm

Seeing około 20 był wczoraj bardzo dobry, nie było żadnych drgań i dało się dojrzeć pasy na Jowiszu.

Jaka nasadka i okular sprawdziłby się dla tego modelu?

MAK 90/1250

Napisano
25 minut temu, Patkall napisał:

Jaka nasadka i okular sprawdziłby się dla tego modelu

Masz mocowanie standard 1,25 " i wszystkie akcesoria w tym standardzie będą pasować.

Na miarę teleskopu to proponuję pod rozwagę pryzmat Celestron 94115a plus okular BCO 10 

Ewentualnie nasadka SVbony 188p okular SVbony 9mm 68 

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 minuty temu, Koszy89 napisał:

Masz mocowanie standard 1,25 " i wszystkie akcesoria w tym standardzie będą pasować.

Na miarę teleskopu to proponuję pod rozwagę pryzmat Celestron 94115a plus okular BCO 10 

Ewentualnie nasadka SVbony 188p okular SVbony 9mm 68 

A czym się różni ta nasadka od tej którą posiadam obecnie?

MAK 90/1250

Napisano

Posiadasz zestaw startowy do teleskopu to podstawowa nasadka i okulary  które spokojnie nadają się do obserwacji na początek ale osobno dokupić można w przyszłości akcesoria lepszej jakości, są lepsze optycznie dają lepszy obraz mówiąc bardzo ogólnie.

Nie musisz tego robić ale uważam że lepiej jak już to to zmieniać niż filtr czy okular 15 mm dokupować.

Spróbuję pomóc...

Napisano
3 godziny temu, Patkall napisał:

Pytanie czy można zaufać produktom z Aliexpress.

Można, a nawet trzeba 😉

Jeśli sprzedawca to: "Optics - Science Explore Flagship Store", to można kupować w ciemno - sprawdzone wielokrotnie, a produkty tańsze niż w polskich sklepach oraz z reguły darmowa wysyłka. Jedyny minus, to czas oczekiwania - około dwa tygodnie.

Warto wymienić ten okular 10 mm chociażby na wspomniane 9 mm od SVB nawet z uwagi na samo pole widzenia.

• Like 1
Napisano
Napisano
20 godzin temu, Leon napisał:

Tak to ten okular dodam tylko że można z nim nieco poeksperymentować wykręcając z noska okularu soczewkę Barlowa i uzyskać w ten sposób okular o dłuższej ogniskowej to samo dotyczy okularu 6mm  15 i 20 nie mają w nosku soczewki Barlowa.

Jakieś porady jak wycisnąć największy rabat na Aliexpress? Bo wiem, że za każdym razem jak zakładasz nowe konto to są zniżki, ale te ceny na tych chińczykach są czasami dzikie.

MAK 90/1250

Napisano
11 godzin temu, Patkall napisał:

Jakieś porady jak wycisnąć największy rabat na Aliexpress? Bo wiem, że za każdym razem jak zakładasz nowe konto to są zniżki, ale te ceny na tych chińczykach są czasami dzikie.

Czekać na promo , użyć kuponów jak są, ale to już tam wiele taniej nie będzie jak teraz się wyświetla mi .

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 godziny temu, Koszy89 napisał:

Czekać na promo , użyć kuponów jak są, ale to już tam wiele taniej nie będzie jak teraz się wyświetla mi .

Udało się trafić SVBONY SV188P 1,25'', oraz SVBONY 68° 9mm za 160 zł.

A z innej beczki, czy Folia Słoneczna AstroSolar Safety Film OD 5.0, 14x15 cm będzie dobra dla tego modelu?

MAK 90/1250

Napisano

Rozumiem że mówisz o foli od  baadera?

Jeśli tak to jak najbardziej tak , Chińczyki wychodzą trochę taniej są fajne okrągłe gotowce, ale baaderowa daje lepszy obraz-kontrast

Dodatkowo do słońca mi do czasu zakupu Baader Solar continuum bardzo fajnie sprawdzała się połówka filtra polaryzacyjnego i żółty filtr #12

39 minut temu, Patkall napisał:

A z innej beczki, czy Folia Słoneczna AstroSolar Safety Film OD 5.0, 14x15 cm będzie dobra dla tego modelu?

Spróbuję pomóc...

Napisano
10 minut temu, Koszy89 napisał:

Rozumiem że mówisz o foli od  baadera?

Jeśli tak to jak najbardziej tak , Chińczyki wychodzą trochę taniej są fajne okrągłe gotowce, ale baaderowa daje lepszy obraz-kontrast

Dodatkowo do słońca mi do czasu zakupu Baader Solar continuum bardzo fajnie sprawdzała się połówka filtra polaryzacyjnego i żółty filtr #12

Coś takiego.

Folia.png

MAK 90/1250

Napisano

Dokładnie.

To jest to, folia baadera nd5 .

Best choice 

Spróbuję pomóc...

Napisano

A wiecie może jaki jest rodzaj baterii w szukaczu red dot do MAK90 Orion? Będę dzisiaj w Media Expert, a niestety nie mam w międzyczasie jak sprawdzić, a wolałbym mieć jakąś w zapasie.

MAK 90/1250

Napisano

Duża płaska też zegarkowa.

Probably cr2032 czy jakoś tak .

Nie prościej jednak zajrzeć jaka tam siedzi obecnie ?

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
1 godzinę temu, Koszy89 napisał:

Duża płaska też zegarkowa.

Probably cr2032 czy jakoś tak .

Nie prościej jednak zajrzeć jaka tam siedzi obecnie ?

Zdecydowanie prościej, ale jestem teraz w pracy, a po pracy jadę do sklepu i nie wracam do domu, więc nie mam jak zajrzeć.

MAK 90/1250

Napisano
17 minut temu, Mc ślimack napisał:

17739220673718605819838634480194.thumb.jpg.ddd66a4c75b969eea2dc2134064ecfa1.jpg

Tak jak pisał Konrad.

Dzięki 😄

MAK 90/1250

Napisano
5 minut temu, Patkall napisał:

Dzięki 😄

Mówisz i masz.

Jedni w pracy i nie mają czasu... Drudzy na L4 i nie wiedzą co ze sobą zrobić 😉