Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
38 minut temu, Patkall napisał:

Znaczy tak myślę, że może na lato zacznę się rozglądać za jakimś Makiem127.

Kolega poczyta o źrenicy wyjściowej w kontekście tego oglądania dsów

• Like 1

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: SW 102/1000  BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano
Teraz, Patkall napisał:

Czy takie coś będzie pasowało do tej stopki od szukacza?

SVBONY SV165 30mm f/4 kompaktowy Ultra-Mini zakres prowadzący do kamer automatycznych SV305 ZWO - AliExpress 18

Bo szczerze mówiąc to nie mam bladego pojęcia jak dobrać szukacz do mojego teleskopu.

Do stópki tak , masz standardowe mocowanie na szukacz i będzie pasować praktycznie wszytko, rynku, bresser ma chyba tylko inne mocowanie.

Ale to guider jest nie Szukacz gotowy.

Linkowalem ci wyżej dobry Szukacz kątowy w dobrej cenie 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
W dniu 18.04.2026 o 16:07, Koszy89 napisał:

No na giełdzie w sklepach albo na Ali express itp.

Najtaniej wyjdzie chyba  szukacz prosty 6x30

https://allegro.pl/oferta/szukacz-sky-watcher-6x30-z-montazem-prosty-czarny-18006462308

A najkorzystniej jest kupić kątowy obraz ziemski 50 mm 

https://erli.pl/produkt/szukacz-8x50-z-nasadka-katowa-mocowaniem-i-stopka-montazowa-gso,238910619

Na szybko różnice:

50 mm szukacz już pod dobrym niebem widać wiele w nim obiektów głębokiego nieba odrazu w Szukaczu, nawet tak popularne np M51

W 30 mm nie 

Szukacz prosty ma," poobracane" kierunki i trudniej czytac Atlas gwiazd 

Szukacz kątowy ma poprawnie zorientowane kierunki.

O tu masz 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
4 minuty temu, Koszy89 napisał:

Do stópki tak , masz standardowe mocowanie na szukacz i będzie pasować praktycznie wszytko, rynku, bresser ma chyba tylko inne mocowanie.

Ale to guider jest nie Szukacz gotowy.

Linkowalem ci wyżej dobry Szukacz kątowy w dobrej cenie 

A to wiem, tylko i tak będę ten okular 32mm zamawiał z Ali, więc tak patrzyłem czy nie da rady przy okazji ogarnąć jeszcze szukacza optycznego.

MAK 90/1250

Napisano
12 minut temu, Koszy89 napisał:

O tu masz 

Ale to i tak chyba prędzej kupię sobie ten szukacz kątowy, bo z tego co widzę to wygodniej będzie się przez niego patrzeć i nie trzeba będzie się tak wyginać. A skoro i tak już wstępnie planuję upgrade na MAk127, to chyba lepiej kupić od razu ten lepszy.

• Like 1

MAK 90/1250

Napisano

Z Ali sobie możesz rozdzielacz dobrać żeby mieć jednocześnie kątowy i Red Dota.

Spróbuję pomóc...

Napisano
12 minut temu, Patkall napisał:

Ale to i tak chyba prędzej kupię sobie ten szukacz kątowy, bo z tego co widzę to wygodniej będzie się przez niego patrzeć i nie trzeba będzie się tak wyginać. A skoro i tak już wstępnie planuję upgrade na MAk127, to chyba lepiej kupić od razu ten lepszy.

Jak planujesz zmiany na mak 127 to w pierwszej kolejności  myśl o  innym pożądnym montażu.

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: SW 102/1000  BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano
10 minut temu, Alf112 napisał:

Jak planujesz zmiany na mak 127 to w pierwszej kolejności  myśl o  innym pożądnym montażu.

Wiadomo. Jak będę kupował 127mm to już raczej będę szukał razem z montażem, bo to co mam to typowo pod moją 90mm.

MAK 90/1250

Napisano
W dniu 18.04.2026 o 17:12, Patkall napisał:

musiałem również zaopatrzyć się w mosiężny adapter 1/4" żeński na 3/8" męski do kamer statywów. Statyw jest stabilny, ale przy dużych przybliżeniach lepiej go nie dotykać.

image.thumb.jpeg.4ca1c39279e6c8bd4315aa6fd16fe83a.jpeg

image.thumb.jpeg.9fe96cf5ec6e9f8343d554c0c75cb4e1.jpeg

Nie mam zamiaru wchodzić w dyskusję na temat doboru sprzętu bo to sprawa indywidualna. Sam używam MAK-a 90 i uważam to za fajny poręczny sprzęt.

Ale moja inżynierska dusza zaczęła krwawić gdy zobaczyłem ten mosieżny adapterek. Wspomniał o tym Konrad pisząc delikatnie, że to newralgiczny punkt.

Ja napiszę mniej dyplomatycznie i bardziej bezpośrednio starając się zachować reguły przyzwoitości.

To bardzo słaby punkt, żeby nie powiedzieć najsłabszy, który może zepsuć Ci całą zabawę.

Trochę lepszym rozwiązaniem jest zwykły adapter 3/8" na 1/4" wkręcany całkowicie w podstawę montażu teleskopu.

b7ad227a47d8ce6896193f3cce4e3fcd.jpg

Trochę lepszym, ale też tylko takim sobie. Chodzi o to, żeby powierzchnia styku montażu z płytą na statywie była jak największa. Przy zastosowanym przez Ciebie adapterku odchylenia, których być może nie zauważysz będa rujnujące dla obserwacji. Wystarczy, że dotkniesz okularu. Po drugie takie mocowanie jest podatne na zginanie (teleskop z montażem mimo niewielkiej wagi powoduje spory moment zginający) co w konsekwencji może spowodować że nie wypoziomujesz stolika z MAK-iem, a w ostateczności śrubka w statywie może pęknąć (najgorsze że nie od razu, tylko po cichu, bez ostrzeżeń).

Jak napisałem pokazany przeze mnie adapter jest tylko minimalnie lepszy, ale ma też swoje wady. Z tego powodu przerobiłem całą plytę statywu (geodezyjnego) zlecając nową z szeroką podstawą i gwintem 3/8". To jest niestety ułomność statywów foto/video. Po prostu zastanów się co się bardziej oplaca: wydać stówę lub dwie żeby ktoś dorobił właściwe połączenie czy zastanawiać się kiedy to wszystko spadnie na ziemię. "kiedy?" bo sprawa "czy?" wydaje mi się rozstrzygnięta 😄 

Moj MAK ma identyczny montaż, na dodatek elektroniczny i po prostu nie używam go z uwagi na mało pewne połaczenie ze statywem.

Teleskop montuję na SVBony SV225, który miałem szczęście kupić wraz ze statywem w ich sklepie za 98 Euro.

Jedyna wada tego montażu to statyw dla krasnoludka, a ja do niskich nie należę. Na szczęście są przedłużki.

• Like 1
Napisano

Trzeba się  zgodzić z Jerzym w 100% ten maczek jest  fajny taki jaki jest i niech taki zostanie , kombinowanie  i to po taniości tylko pogorszyło moim zdaniem  stabilność, jak chcesz  stabilnie   i wysoko nie ma  zmiłuj  trzeba  dobry montaż.

Tak samo jak kombinowanie jak tu teraz oglądać  DSy, ano najprościej  kupić  jasnego newtona bo to teleskop do DS. 

I naprawdę  szkoda kasy bo w dobrym szukaczu  9x50/ mówiłeś  o kątowym / zobaczysz DSy lepiej ./ w kontekście/

Kupiłeś fajny teleskop do Słoneczka i Księżyca  który kładzie  się  na stolik lub parapet i tak oglada i tak należy  go  używać  lub zmienić   na stabilny montaż.  

Napisano
20 minut temu, Jerzy Najda napisał:

Nie mam zamiaru wchodzić w dyskusję na temat doboru sprzętu bo to sprawa indywidualna. Sam używam MAK-a 90 i uważam to za fajny poręczny sprzęt.

Ale moja inżynierska dusza zaczęła krwawić gdy zobaczyłem ten mosieżny adapterek. Wspomniał o tym Konrad pisząc delikatnie, że to newralgiczny punkt.

Ja napiszę mniej dyplomatycznie i bardziej bezpośrednio starając się zachować reguły przyzwoitości.

To bardzo słaby punkt, żeby nie powiedzieć najsłabszy, który może zepsuć Ci całą zabawę.

Trochę lepszym rozwiązaniem jest zwykły adapter 3/8" na 1/4" wkręcany całkowicie w podstawę montażu teleskopu.

b7ad227a47d8ce6896193f3cce4e3fcd.jpg

Trochę lepszym, ale też tylko takim sobie. Chodzi o to, żeby powierzchnia styku montażu z płytą na statywie była jak największa. Przy zastosowanym przez Ciebie adapterku odchylenia, których być może nie zauważysz będa rujnujące dla obserwacji. Wystarczy, że dotkniesz okularu. Po drugie takie mocowanie jest podatne na zginanie (teleskop z montażem mimo niewielkiej wagi powoduje spory moment zginający) co w konsekwencji może spowodować że nie wypoziomujesz stolika z MAK-iem, a w ostateczności śrubka w statywie może pęknąć (najgorsze że nie od razu, tylko po cichu, bez ostrzeżeń).

Jak napisałem pokazany przeze mnie adapter jest tylko minimalnie lepszy, ale ma też swoje wady. Z tego powodu przerobiłem całą plytę statywu (geodezyjnego) zlecając nową z szeroką podstawą i gwintem 3/8". To jest niestety ułomność statywów foto/video. Po prostu zastanów się co się bardziej oplaca: wydać stówę lub dwie żeby ktoś dorobił właściwe połączenie czy zastanawiać się kiedy to wszystko spadnie na ziemię. "kiedy?" bo sprawa "czy?" wydaje mi się rozstrzygnięta 😄 

Moj MAK ma identyczny montaż, na dodatek elektroniczny i po prostu nie używam go z uwagi na mało pewne połaczenie ze statywem.

Teleskop montuję na SVBony SV225, który miałem szczęście kupić wraz ze statywem w ich sklepie za 98 Euro.

Jedyna wada tego montażu to statyw dla krasnoludka, a ja do niskich nie należę. Na szczęście są przedłużki.

Dziękuję za poradę. Ta mosiężna przejściówka to było moje pierwsze podejście, ale teraz już zaopatrzyłem się w wyżej wspomniany adapter wkręcany. Jeszcze nie testowałem tego rozwiązania w boju, więc nie jestem w stanie powiedzieć czy da radę czy nie. Ale w przerabianie bawił się nie będę, prędzej po prostu zmienię teleskop na większy model, więc ta przedłużka musi na ten moment wystarczyć.

MAK 90/1250

Napisano
4 minuty temu, Alf112 napisał:

Trzeba się  zgodzić z Jerzym w 100% ten maczek jest  fajny taki jaki jest i niech taki zostanie , kombinowanie  i to po taniości tylko pogorszyło moim zdaniem  stabilność, jak chcesz  stabilnie   i wysoko nie ma  zmiłuj  trzeba  dobry montaż.

Tak samo jak kombinowanie jak tu teraz oglądać  DSy, ano najprościej  kupić  jasnego newtona bo to teleskop do DS. 

I naprawdę  szkoda kasy bo w dobrym szukaczu  9x50/ mówiłeś  o kątowym / zobaczysz DSy lepiej ./ w kontekście/

Kupiłeś fajny teleskop do Słoneczka i Księżyca  który kładzie  się  na stolik lub parapet i tak oglada i tak należy  go  używać  lub zmienić   na stabilny montaż.  

Głównie moje założenie to właśnie obserwacja US z ogródka, więc statyw i tak byłby potrzebny. Niestety u mnie obserwacja z parapetu czegokolwiek co nie jest Słońcem lub Księżycem jest niemożliwe ze względu na znajdujące się w oknach siatki na owady (zresztą szyba, też trochę załamuje światło). A też chciałbym mieć możliwość zabrania teleskopu na spacer tak powiedzmy raz na 2-3 miesiące w jakieś ciemne miejsce, gdzie być może udałoby mi się zobaczyć coś innego niż planetki.

MAK 90/1250

Napisano

Dwa lata temu zaopatrzyłem się w statyw geodezyjny jak na załączonym zdjęciu. Cena jedynie 390 zł.

1.jpg

Generalnie jestem fanem statywów geodezyjnych ponieważ zazwyczaj są stabilne i sztywne, a dodatkowo często niedrogie bo nie mają w nazwie "astronomiczny". Jedyną wadą jest to, że mają śruby 5/8" i trzeba kombinować.

Jak widac na zdjęciu, czarna podstawa na górze jest demontowalna. W pierwszej wersji dałem mechanikowi podstawę poziomującą, którą przerobił na dole na 5/8". Stabilność tego układu nie do końca mnie zadowala i po proostu zlecę wykonanie takiej podstawy ale z gwintem 3/8" (stalowym).

Gdyby komuś ten statyw się podobał to kupowałem go w https://www.geoida.pl/sprzet_geodezyjny,produkt,411.html

Waży 5,6 kg. Środkowa kolumna jest wysuwana aż do wysokości 1,7 metra. W geodezji to wysuwanie jest ok, w astronomii już nie do końca, ale niezaprzeczalną zaletą jest to, że montując zestaw foto robiłem to na wyciągniętej kolumniej, którą potem opuściłem, żeby nie było drgań.

To tylko jeden z przykladow. Naprawdę dobre i wysokie statywy też można dostać w niezłych cenach.

• Like 1
Napisano
11 minut temu, Patkall napisał:

miejsce, gdzie być może udałoby mi się zobaczyć coś innego niż planetki

No tak ale czego oczekujesz  po aperturze 90mm z obstrukcją centralną i długą  ogniskową?

Rozumiem że chciałoby się  wszystko  i jak najlepiej  i jeszcze  za nieduże pieniądze No i żeby  jeszcze sprzet byl kieszonkowy ale uwierz tak się  nie da.

Piszesz o większym maku127  a tam ogniskowa jeszcze  wieksza i też  szału  na DS nie ma bo aperturą SW 127 nie pracują  całą i ze swoją obstrukcją są  odpowiednikiem 100mm refraktora który jeśli byłby jasny załóżmy f5 /f6 pokaże  ds lepiej  bo łatwo osiągnąć dużą  źrenicę wyjściową. 

Rozważyć też można taniego newtona 130/650 który jest niewielki a znacznie  wszechstronniejszy od maczka127.

Napisano
10 minut temu, Alf112 napisał:

Oj ale no  już nie podcinajmy tak koledze skrzydeł zaraz 😉

Myślę ,że jest świadom tego , że to mały teleskop o ograniczonych możliwościach na DS , ale stwierdzenie ,że lepiej obejrzy DS w szukaczu 9x50 to lekkie nadużycie, tak w kontekście ok Szukacz na 5 stopni tfov ale afov małe około 45* i trochę tam jednak klaustrofobicznie.

Taki Maczek 90 w kwestii zasięgu to powiedzmy jest ekwiwalent refraktorka 70-80 mm , no nie wiele ale idzie coś zobaczyc , już nawet z samego powodu ciekawości i chęci sprawdzenia co się da a co nie ,warto i fajnie to zrobić.Te próby zaowocują jakaś wiedzą, polepszeniem znajomości nieba, a zakupiony Szukacz Atlas czy okular 32 przydadzą się następnym teleskopie.

Za chwilę pewnie będzie że pole małe że źrenica że ciemność, zatem przyjrzyjmy się liczbą 😉 

Mak90/1250 F13,9 

Okular plos 32 mm 52 afov 

Powiększenie 

1250:32=x39

Pole widzenia TFOV 

52:39=1,33 * =1*20'

EP=źrenica wyjsciowa 

32:13,9=2,3mm

A teraz co się tu zmieści w tym polu z obiektów spokojnie uważam dla tego szkraba możliwych do zaobserwowania.

Kilka przykładów, koło oznacza pole widzenia powyższej konfiguracji.

Można uważam znaleźć mnóstwo fajnych obiektów które się fajnie zaprezentują, to tylko kilka przykładów.

Screenshot_20260423-135515.png

Screenshot_20260423-135555.png

Screenshot_20260423-135606.png

Screenshot_20260423-135645.png

Screenshot_20260423-135735.png

Screenshot_20260423-135811.png

Screenshot_20260423-135834.png

Screenshot_20260423-135930.png

Screenshot_20260423-140059.png

Screenshot_20260423-140227.png

Screenshot_20260423-140327.png

Screenshot_20260423-140424.png

• Like 1
  • Thanks 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
13 minut temu, Jerzy Najda napisał:

Generalnie jestem fanem statywów geodezyjnych ponieważ zazwyczaj są stabilne i sztywne, a dodatkowo często niedrogie bo nie mają w nazwie "astronomiczny".

Witam w klubie , ja też . Są mega sztywne i stabilne do tego wysokie .

Np obecnie jak Jowisz jest wysoko to z długą tubą refraktora mój stalowy statyw jest za niski i trzeba było nie wygodnie siadac na jakiś małych stołeczkach, kupiłem w casto śrubę m10 zakończona oczkiem żeby nie trzeba było klucza , kilka podkładek nakrętek i jest , teraz znów mogę siedzieć wygodnie w fotelu ogrodowym.

Jaram się też tym jak szybko i sprawnie mogę zmienić wysokość statywu poprzez zmianę kąta rozstawienia nóg . Stopy to ma grube do wbicia w glebę, drewno super tłumi drgania, same zalety tylko waga jest pewna wada ale no jak ma być stabilnie to musi ważyć.

Taki statyw geodezyjny to super baza np pod budowę żurawia albo z montażem widłowym gotowy set pod duże lornety.

Nigdy się go nie pozbędę , ale inny w świetnym stanie mam na sprzedaż 😉 

• Thanks 1

Spróbuję pomóc...

Napisano

Specjalnie zarejestrowałem i wkleiłem na Youtube video z dzisiejszego fotografowania Słońca żeby pokazać jak istotny jest statyw i połączenie teleskopu.

Jak w opisie: malutki Dwarf 3, tym razem na ciężkim geodezyjnym statywie, pokazanym wcześniej.

Pomimo to przy podmuchach na balkonie dochodzących do 7.8 m/s widać jak prowadzenie walczy i momentami niestety przegrywa z wiatrem.

Pokazuję to w kontekście wcześniejszych wpisów o wątpliwym połączeniu teleskopu ze statywem.

Obawiam się, że tak założony montaż na ten statyw, mógłby zostać szybko przewrócony ponieważ powierzchnia oporu bocznego jest znacznie większa niż tego mojego malucha, a wiotkie połączenie nie dałoby rady.

• Like 2
Napisano
2 godziny temu, Jerzy Najda napisał:

Specjalnie zarejestrowałem i wkleiłem na Youtube video z dzisiejszego fotografowania Słońca żeby pokazać jak istotny jest statyw i połączenie teleskopu.

Jak w opisie: malutki Dwarf 3, tym razem na ciężkim geodezyjnym statywie, pokazanym wcześniej.

Pomimo to przy podmuchach na balkonie dochodzących do 7.8 m/s widać jak prowadzenie walczy i momentami niestety przegrywa z wiatrem.

Pokazuję to w kontekście wcześniejszych wpisów o wątpliwym połączeniu teleskopu ze statywem.

Obawiam się, że tak założony montaż na ten statyw, mógłby zostać szybko przewrócony ponieważ powierzchnia oporu bocznego jest znacznie większa niż tego mojego malucha, a wiotkie połączenie nie dałoby rady.

Czyli muszę po prostu nie wychodzić z teleskopem w wietrzne dni.

MAK 90/1250

Napisano

Wychodzić możesz tylko trzeba znaleźć miejsce osłonięte przed wiatrem w zależności z której strony wieje

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czas na upgrade sprzętu zbliża się nieubłagalnie, dlatego też chciałem zapytać o widełki cenowe używanych teleskopów MAK127. Zarówno z montażem, jak i sama tuba i jaki montaż będzie najlepszy.

MAK 90/1250

Napisano
8 minut temu, Patkall napisał:

Czas na upgrade sprzętu zbliża się nieubłagalnie, dlatego też chciałem zapytać o widełki cenowe używanych teleskopów MAK127. Zarówno z montażem, jak i sama tuba i jaki montaż będzie najlepszy.

A przeczytaj sobie temat sky-watcher 114/500 i będziesz wszystko  wiedział....tak tak sky-watcher 114/500 a w nim o maku127 i montażu. 

Bo chyba nie prosisz żebyśmy pisali tutaj  to samo dla Ciebie? 

• Like 1

• 3 tygodnie później...
Napisano

Drobny update sprzętu. Oczywiście w momencie, kiedy kupuję nową lunetę psuje się pogoda na najbliższe dni...

WhatsApp Image 2026-05-31 at 12.59.51.jpeg

MAK 90/1250

Napisano
6 minut temu, Patkall napisał:

Drobny update sprzętu. Oczywiście w momencie, kiedy kupuję nową lunetę psuje się pogoda na najbliższe dni...

WhatsApp Image 2026-05-31 at 12.59.51.jpeg

A to już wiem komu zawdzięczam utraconą szanse zarejestrowania centralnego przelotu ISS na tle Słońca. Miałem wczoraj zaledwie 26 km, ale ktoś zafundował mi chmury szczelnie przesłaniające niebo. 😄 

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Dzisiaj w końcu udało się po raz pierwszy pobawić nowym sprzętem. Niestety Jowisz jest coraz niżej, pogoda też nie rozpieszcza. Ale przynajmniej udało się trochę potestować.

Moje takie pierwsze spostrzeżenia po zabawie nowym Maczkiem:

- obsługa montażu paralaktycznego to czysta przyjemność,
- korzystanie z szukacza optycznego wymaga wprawy,
- sądziłem, że pomiędzy MAK90, a MAK127 jest większa różnica jeśli chodzi o możliwości.

Chociaż to ostatnie może być po prostu podyktowane warunkami.

Zauważyłem też, że nazbierało mi się bardzo dużo okularów, więc zapewne rozsądnym będzie zrobienie z nimi porządku w najbliższym czasie, zwłaszcza, że zamówiłem SV191 z zoomem, więc liczę, że zastąpi mi on część optyki.

Z tego co posiadam:
- Bresser 40mm
- SVBony 32mm
- Plossl Super 25mm
- SVBony 25mm
- SVBony Red 15mm
- Plossl Super 10mm
- SVBony Red 9mm
- Vixen NPL 8mm
- Barlow Bresser 2x
- Barlow Bresser 3x (taki plastikowy XD)

Nazbierało się tego trochę 😵 Oczywiście część została odziedziczona po poprzednim właścicielu nowego teleskopu.

WhatsApp Image 2026-06-02 at 23.12.24.jpeg

Edytowane przez Patkall
Zapomniałem czegoś dopisać
  • Like 1

MAK 90/1250

Napisano

Hej 

A więc jednak bresser 😉127/1900

Gratuluję nowego nabytku niech Ci dobrze służy ✊🏻

Ta przeciwwagą jest taka lekka że musi być przy tej tubce aż na końcu pręta? 

Co masz na myśli ,że Szukacz optyczny wymaga wprawy?

Pamiętaj,że 127 będzie potrzebował więcej czasu na wyrównanie temperatury niż 90tka.

Skontroluj sobie kolimacje na jakiejś gwieździe położonej stosunkowo wysoko jak trafisz na w miarę dobry seeing. 

Między 90 a 127 jest wyraźna różnica, poczekaj jednak na jakiś obiekt wyżej, z Jowiszem to już trzeba sobie dać spokój, "coraz mniejszy "i coraz niżej.

Zdecydowanie możesz odchudzić zestaw okularów, Maka 90 póki co sobie zostawiasz rozumiem?

Barlowy zdecydowanie bez użyteczne tutaj.

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
28 minut temu, Koszy89 napisał:

Hej 

A więc jednak bresser 😉127/1900

Gratuluję nowego nabytku niech Ci dobrze służy ✊🏻

Ta przeciwwagą jest taka lekka że musi być przy tej tubce aż na końcu pręta? 

Co masz na myśli ,że Szukacz optyczny wymaga wprawy?

Pamiętaj,że 127 będzie potrzebował więcej czasu na wyrównanie temperatury niż 90tka.

Skontroluj sobie kolimacje na jakiejś gwieździe położonej stosunkowo wysoko jak trafisz na w miarę dobry seeing. 

Między 90 a 127 jest wyraźna różnica, poczekaj jednak na jakiś obiekt wyżej, z Jowiszem to już trzeba sobie dać spokój, "coraz mniejszy "i coraz niżej.

Zdecydowanie możesz odchudzić zestaw okularów, Maka 90 póki co sobie zostawiasz rozumiem?

Barlowy zdecydowanie bez użyteczne tutaj.

Dziękuję. Tak, finalnie zakupiłem Bressera.

Właśnie ta przeciwwaga jest dość ciężka, ale zostawiłem tak jak miał poprzedni właściciel. Czyli rozumiem, że ze spokojem mogę ją sobie zainstalować znacznie wyżej. Szczerze mówiąc to jeszcze nie czytałem o tym jak dopasowuje się przeciwwagę to montażu EQ i masy tuby. Dopiero rozpracowałem sobie jak tego montażu używać.

Z szukaczem optycznym mam taki problem, że pokazuje obraz obrócony o 180 stopni, a to w połączeniu ze specyfiką ruchów montażu paralaktycznego początkowo wydawało mi się trudne do użytkowania. Nie pomagał fakt, że szukacz był źle ustawiony, a MAK nawet przy okularze 32mm pokazywał obiekt tak mały/ odległy, którego w szukaczu nawet nie widziałem. Ale zamówiłem sobie już laserowy SkyWatchera, a z tym mam większą wprawę.

Kolimacja wydaje się OK, przy spojrzeniu na Wenus i ustawieniu najgorszej możliwej ostrości pojawił mi się symetryczny donut, a z tego co czytałem to w taki sposób sprawdza się kolimację. Ciemnego nieba wczoraj nie doczekałem, bo prędzej przyszła pora snu 😴. Zresztą i tak po 22:00 strasznie się zachmurzyło.

Jeśli chodzi o MAK90 to spróbuję wcisnąć któremuś z moich znajomych i może będę miał towarzysza do obserwacji 😂 A jak nie to pewnie sprzedam, chociaż 127 nie zastąpi w żadnym stopniu mobilności Oriona.

Nawet nie korzystałem z Barlowa, ten 3x jest kitowy, więc i tak go zostawię, ten 2x jeszcze potestuję.

MAK 90/1250