Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 23.03.2026 o 13:22, Koszy89 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/teleskop-sky-watcher-dobson-6-150p-classic-CID767-ID19UCW3.html

@BLIXERTen jest bliżej Ciebie chyba ?

Zadzwonić pogadać może zejdzie stówkę na paliwo 😉

ahh, trochę minęło od mojego ostatniego wpisu, przeoczyłem twoją wiadomość i przez ten czas oferta zgasła :pp

odłożyłem na później zakup teleskopu ze względu na środki, jednak co jakiś czas obserwowałem różne oferty. Zobaczyłem pewnego dnia mega zestaw z dużą ilością akcesoriów z GSO 8", był niedaleko mnie więc pojechałem tam, ale okazało się że zwierciadlo było całkowicie spleśniałe 😆Pomyślałem o może jakiejś pracy na wakacjach, dodatkowo mama powiedziała że coś mogłaby dopłacić, no i można powiedzieć że dostałem "aperturowej gorączki" bo wpadł mi w oko niebieski GSO 10 za 2000zł (co jest kolejnym krokiem w górę, patrząc na to że pierwszy upatrzony przeze mnie teleskop mial 70mm soczewkę obiektywu, ale wiem jaki jestem, wolę kupić od razu grubą armatę i się nią cieszyć niż kupować później większe a nie jestem kimś kto znudzi się teleskopem). Myślę że na pewno da lepszy obraz niż nowy GSO 8" za podobną cenę. tylko tam w tej ofercie są jakieś wgięcia na tubie, krawędź od strony zwierciadła wtórnego jest lekko pofalowana co trochę mnie przeraża, czy to dałoby jakieś widoczne skazy na obrazie? nie wiem, czy kupować, czy lepiej nie, niby jest opcja dowiezienia za pewnie około 250zl, ale musiałbym dokupić zestaw akcesoriów, mam upatrzony ale robiłem go z chatem gpt pod jeszcze 8 calowca. nie wiem czy nada się pod 10". wiele niewiadomych od których zaczyna pękać głowa hah

Napisano

Wszystkie akcesoria nadadzą się i do 8 i do 10 cali tak samo. 2000 trochę dużo jak za Newtona 10 myślę (używanego). Jak sama blacha wygięta to nic ale trzeba zobaczyć zwierciadło bo jak nadkruszone na krawędzi to klops.

• Like 1
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, BLIXER napisał:

ahh, trochę minęło od mojego ostatniego wpisu, przeoczyłem twoją wiadomość i przez ten czas oferta zgasła :pp

odłożyłem na później zakup teleskopu ze względu na środki, jednak co jakiś czas obserwowałem różne oferty. Zobaczyłem pewnego dnia mega zestaw z dużą ilością akcesoriów z GSO 8", był niedaleko mnie więc pojechałem tam, ale okazało się że zwierciadlo było całkowicie spleśniałe 😆Pomyślałem o może jakiejś pracy na wakacjach, dodatkowo mama powiedziała że coś mogłaby dopłacić, no i można powiedzieć że dostałem "aperturowej gorączki" bo wpadł mi w oko niebieski GSO 10 za 2000zł (co jest kolejnym krokiem w górę, patrząc na to że pierwszy upatrzony przeze mnie teleskop mial 70mm soczewkę obiektywu, ale wiem jaki jestem, wolę kupić od razu grubą armatę i się nią cieszyć niż kupować później większe a nie jestem kimś kto znudzi się teleskopem). Myślę że na pewno da lepszy obraz niż nowy GSO 8" za podobną cenę. tylko tam w tej ofercie są jakieś wgięcia na tubie, krawędź od strony zwierciadła wtórnego jest lekko pofalowana co trochę mnie przeraża, czy to dałoby jakieś widoczne skazy na obrazie? nie wiem, czy kupować, czy lepiej nie, niby jest opcja dowiezienia za pewnie około 250zl, ale musiałbym dokupić zestaw akcesoriów, mam upatrzony ale robiłem go z chatem gpt pod jeszcze 8 calowca. nie wiem czy nada się pod 10". wiele niewiadomych od których zaczyna pękać głowa hah

Pomiędzy 8 a 10 podstawowa różnica to będzie zasięg i zdolności na DS , ale jakość obrazu będzie podobna no chociaż 8 to F 6 , a  10 to F5 zakładając więc zakup tych samych okularów to lepsza korekcja będzie w 8 to pisze jako że wspominasz ,iż obraz będzie lepszy w 10.

Ostrożnie z tym teleskopem musisz to dobrze obejrzeć czy aby wygięcie nie ma wpływu na ustawienie pająka i czy czasem kolimacja tego nie będzie upierdliwa.

Pokaż jakieś fotki z tej oferty.

Dwa że 2000 za wygiętego plus re paliwo co piszesz to jest już słaba oferta .

Bądź cierpliwy, sezon na DS i tak się niedługo kończy , no w sumie u Ciebie na południu trochę lepiej z tym .

Edytowane przez Koszy89

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127 ,  Ts102F11,sv406p, ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
6 godzin temu, Koszy89 napisał:

Pomiędzy 8 a 10 podstawowa różnica to będzie zasięg i zdolności na DS , ale jakość obrazu będzie podobna no chociaż 8 to F 6 , a  10 to F5 zakładając więc zakup tych samych okularów to lepsza korekcja będzie w 8 to pisze jako że wspominasz ,iż obraz będzie lepszy w 10.

Ostrożnie z tym teleskopem musisz to dobrze obejrzeć czy aby wygięcie nie ma wpływu na ustawienie pająka i czy czasem kolimacja tego nie będzie upierdliwa.

Pokaż jakieś fotki z tej oferty.

Dwa że 2000 za wygiętego plus re paliwo co piszesz to jest już słaba oferta .

Bądź cierpliwy, sezon na DS i tak się niedługo kończy , no w sumie u Ciebie na południu trochę lepiej z tym .

Przez to wgniecenie na tubusie z przodu patrzę na tą ofertę trochę z dystansem, i tak nie ma wielu sensownych ofert póki co dla mnie bo mieszkam na skraju Polski i wszędzie mam daleko xdd

mówisz że sezon na deep sky się kończy, myślisz że niedługo jak się skończy to będzie wysyp Dobsonów na olx?

chatgpt (tak wiem, niezbyt dobre źródło info, ale szczerze, najczęściej gada z sensem) rzeczywiście też mówił że te same okulary lepiej wypadną przy 8", bo wybacza mniej niektórym okularom niż 10", swoją drogą, taki zestaw do Dobsona jest w porządku? też w sumie dopytam o nie

ALIEXPRESS:

SVBONY   68° Ultraszerokokątny okular teleskopu 6mm

SVBONY   68° Ultraszerokokątny okular teleskopu 9mm

SVBONY   68° Ultraszerokokątny okular teleskopu 20mm

DELTAOPTICAL:

Okular DO-GSO Super View 30 mm 2"

Filtr Explore Scientific UHC 1,25"

Folia Słoneczna AstroSolar® Safety Film OD 5.0, 20,5x29 cm

Kolimator optyczny Sky-Watcher

I co myślisz o tym filtrze UHC? podobno polepsza widok na mgławice galaktyki itp ale jest jakaś duża różnica?

IMG_20260402_134419.jpg

Napisano
10 minut temu, BLIXER napisał:

Przez to wgniecenie na tubusie z przodu patrzę na tą ofertę trochę z dystansem, i tak nie ma wielu sensownych ofert póki co dla mnie bo mieszkam na skraju Polski i wszędzie mam dal

Nie wygląda to na poważne wgniecenie ale jak pisałem wcześniej 2000 plus 250 dojazd to nie jest dobra oferta , bardziej kupowanie na siłę .

Ja też na skraju, Szczecin i też to kiedyś przerabiałem, w końcu trafił się GSO 10 dwie ulice dalej ode mnie 😅

Cierpliwości, czytać, zbierać hajs. A jak pilno ci patrzeć w niebo kupić coś tanio używane blisko lub z wysyłką co odsprzedaż potem bez straty. 

12 minut temu, BLIXER napisał:

mówisz że sezon na deep sky się kończy, myślisz że niedługo jak się skończy to będzie wysyp Dobsonów na olx?

Nie tyle wysyp dobsonow co w związku z tym że się kończy to nie masz się do spieszyć z zakupem.

Przez kończący się sezon na DS rozumiem oczywiście to jak w szybkim tempie maleje długość nocy astronomicznej aż do tzw. białych nocy, oczywiście coś tam obserwować można ale są to obserwacje krótkie późne i mało efektywne w wyniku jasności nieba.

Poza kolimatorem optycznym i folia na słońce chat gpt nie wypluł ci wiele sensownego, no ale to zależy jak tam z nim gadałeś.

Te okulary SVbony z serii 68 nie są złe , ale poza 15 której tu nie ma są no za słabe do F5 , da się oczywiście ale szału nie ma .

GSO 30 super view będzie w zestawie i do F5 też jest dość kulawy 😐

UHC filtr jak najbardziej, a jeszcze lepiej czy również przyda się OIII , ale na pewno nie UHC od ESA , szeroki jest , słabo kontrastuje . No i to powinny być filtry 2" .

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127 ,  Ts102F11,sv406p, ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
12 godzin temu, Koszy89 napisał:

Nie wygląda to na poważne wgniecenie ale jak pisałem wcześniej 2000 plus 250 dojazd to nie jest dobra oferta , bardziej kupowanie na siłę .

Ja też na skraju, Szczecin i też to kiedyś przerabiałem, w końcu trafił się GSO 10 dwie ulice dalej ode mnie 😅

Cierpliwości, czytać, zbierać hajs. A jak pilno ci patrzeć w niebo kupić coś tanio używane blisko lub z wysyłką co odsprzedaż potem bez straty. 

Nie tyle wysyp dobsonow co w związku z tym że się kończy to nie masz się do spieszyć z zakupem.

Przez kończący się sezon na DS rozumiem oczywiście to jak w szybkim tempie maleje długość nocy astronomicznej aż do tzw. białych nocy, oczywiście coś tam obserwować można ale są to obserwacje krótkie późne i mało efektywne w wyniku jasności nieba.

Poza kolimatorem optycznym i folia na słońce chat gpt nie wypluł ci wiele sensownego, no ale to zależy jak tam z nim gadałeś.

Te okulary SVbony z serii 68 nie są złe , ale poza 15 której tu nie ma są no za słabe do F5 , da się oczywiście ale szału nie ma .

GSO 30 super view będzie w zestawie i do F5 też jest dość kulawy 😐

UHC filtr jak najbardziej, a jeszcze lepiej czy również przyda się OIII , ale na pewno nie UHC od ESA , szeroki jest , słabo kontrastuje . No i to powinny być filtry 2" .

to znaczy, kupując Dobsona nastawiam się też na obserwację księżyca i planet US, chciałbym teleskop mieć najpóźniej na początku sierpnia tego roku (zaćmienie Słońca bodajże 12 sierpnia). Jakie w takim razie okulary polecasz? Czy najlepiej wszystkio szerokokątne? no wiesz, pod obserwację mgławic itp oraz pod obserwację księżyca, Jowisza Marsa czy Saturna. 

Napisano

No to w sierpniu kończy się sezon białych nocy więc akurat.

Do planet księżyca to myślę obecnie najsensowniej do dobsona 10 polecić SVbony zoom 3-8 później jakis okular rzędu 11-14 mm a następnie coś ze źrenicą około 5 mm czyli coś około 25 mm .

11-14 to mogą być np  es/maxvision 11 czy 14 /82, Morfeusz 12,5, Hyperion 13,  SW SWA 13/70,

A coś około 25 to może być es/maxvision 24/82 ES24/68 es28/68 Hyperion 24 

Trzy okulary w zupełności wystarczą, ale w zestawie będziesz miał 9,30 mm nie są zbyt dobre ale na dobrą sprawę możesz rozpocząć obserwacje tylko z nimi  bez dokupowania innych, mam na myśli,że te okulary wystarczą by zacząć, uczyć się odszukiwanie obiektów i coś już zobaczyć. Także to nie jest tak ,że to TRZEBA odrazu kupić. Możesz kupować na raty co jakiś czas jeden okular.

Jak bardziej będzie Ci się spieszyło do US to tego zooma jako pierwszy a jak do DS to z przedziału 11-14.

Być może też zechcesz wymienić Szukacz na kątowy i to może być też pilniejszy zakup jak okular.

Atlas gwiazd też wypada mieć choć pewnie jako młode pokolenie mozesz preferować aplikacje . Są spoko , ale Atlas to Atlas , a czerwony mod a aplikacjach jest dużo za słaby do poważnych obserwcji. Ale o tym później 

Wszytko na spokojnie , zbieraj środki, przeglądaj OLX . Trafi się .

Spróbuję pomóc...

Napisano
W dniu 3.04.2026 o 09:40, Koszy89 napisał:

Do planet księżyca to myślę obecnie najsensowniej do dobsona 10 polecić SVbony zoom 3-8 później jakis okular rzędu 11-14 mm a następnie coś ze źrenicą około 5 mm czyli coś około 25 mm .

11-14 to mogą być np  es/maxvision 11 czy 14 /82, Morfeusz 12,5, Hyperion 13,  SW SWA 13/70,

A coś około 25 to może być es/maxvision 24/82 ES24/68 es28/68 Hyperion 24 

Trzy okulary w zupełności wystarczą, ale w zestawie będziesz miał 9,30 mm nie są zbyt dobre ale na dobrą sprawę możesz rozpocząć obserwacje tylko z nimi  bez dokupowania innych, mam na myśli,że te okulary wystarczą by zacząć, uczyć się odszukiwanie obiektów i coś już zobaczyć. Także to nie jest tak ,że to TRZEBA odrazu kupić. Możesz kupować na raty co jakiś czas jeden okular.

Jak bardziej będzie Ci się spieszyło do US to tego zooma jako pierwszy a jak do DS to z przedziału 11-14.

hmm, okej, muszę przyznać że nie są tanie te okulary, no ale wiadomo, cena za jakość. Rozumiem że dla Dobsona 10, przy swiatlosile f/5, okulary SVBONY serii 68° będą dawać gorszy obraz, zgaduję, że chodzi o rozmazanie na krawędziach, komę i aberrację chromatyczną, tak?

Jak jednak wypadają one przy dobsonie 8 gdzie mamy f/6?  

myślę że najfajniej wyszloby jakbym dorwał ofertę z 10 calowcem już z dołączonymi akcesoriami, po niższej cenie ale to chyba nie jest takie łatwe.

i jeszcze jedno, Dobson zarówno 10 calowy jak i 8 calowy mają wyciąg 2". czy podczas używania okularów 1.25" po dołączeniu przejściówki, obraz będzie gorszy, zniekształcony, albo będzie miał mniejsze pole widzenia?

Napisano

Choć to subiektywne to na początek tragedii nie będzie nawet przy F5 , nawet z zestawowymi da się zacząć o czym wspominałem, przy F6 oczywiście będzie nieco lepiej. Tak chodzi o to jaki procent pola widzenia będą ostre punktowe gwiazdy a ile będą to już bardziej przecinki, koma.

Biorąc pod uwagę cenę tych z serii 68 i zakładając korzystny zakup używek to można od nich zacząć rozbudowę akcesoriów, albo powoli do jakiś czas dokupić jeden lepszy okualar.

Standard 2 cale nic nie mówi o jakości obrazu , jest potrzebny by długo ogniskowe okulary mogły być jednocześnie szerokokątne.

Spróbuję pomóc...