Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich! Jestem, że tak powiem niedzielnym obserwatorem amatorem. Mój obecny sprzęt to SW Mak127 z wyciągiem 1,25; statyw aluminiowy LT1,  montaż SVbony SV225, nasadka bino Celestron bez napisu, wiadomo skąd:), kilka okularów od 6mm do 32mm, plossle GSO i SVbony oraz 4 sztuki svbony 68 stopniowe 6,9,15 i 20mm. Obserwacje prowadzę głównie w mieście, przy domu położonym ok 30m od oświetlonej ulicy. W tym roku planuję jakieś wypady w miejsca z lepszymi warunkami. Makiem już się trochę napatrzyłem na Księżyc, Jowisza, Saturna i inne mniejsze obiekty w miarę posiadanych możliwości. Teraz stwierdziłem, że brakuje mi szerszych widoków i kupiłem sobie refraktor SVBony SV48p 102/663. Do tygodnia powinien być u mnie. W czym rzecz, kiedy żona dojdzie do siebie po tych zakupach :), obserwacje nieba to moje drugie hobby, zamierzam doposażyć refraktor w złączkę kątową 2 calową, chyba kupię taką jaką mam w Maku czyli SVBony SV188p oraz jakieś okulary 2 calowe. W zwiazku z tym chciałbym zapytać jakie podstawowe okulary byście polecili w miarę przystępnej cenie? 

Napisano

Do szerokiego pola trzeba okularów o szerokim polu własnym jak się zapewne domyślasz 😉

F6,6 to nie F 5 ale moim zdaniem to nadal dużo  zbyt światłosilnie by myśleć budżetowo o erflach , poza tym erfle to i tak 70-72 *

W segmencie okularów nie drogich z dużym polem i dobrze skorygowanych należy wymienić serie es 82 * AFOV i im podobne maxvision 82 oraz okulary Lacerta 82* i chyba jeszcze są jakieś podobne okulary Nirvana.

Hyoeriony w podobnej cenie mają 68* stopni , a bardzo fajne SW Swa 70*

Od siebie mogę zaproponować używane esy 82* mam na sprzedaż 30,18 i 11 mm.

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Trzech od razu raczej nie kupię ale jak przyjdzie co do czego będę miał na uwadze. Jeszcze pytanie, czy w ogóle przejście z 1,25 na 2 cale faktycznie zrobi dużą różnicę? Czy może jednak pozostać przy 1,25 i dokupić same okulary?

Napisano

Format 2 calowy służy wyłącznie temu by okulary mogły być jednocześnie długo ogniskowe i szerokokątne  , a więc robi to taka różnice że przechodząc na dwa cale możesz uzyskać maksymalnie szerokie pole widzenia, zostając przy 1*25 najszerszym okularem będzie esa24/68 , a więc to czy przechodzic na 2" to pytanie do siebie czy chce potrzebuje szerokiego pola widzenia 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Jeśli zależy Ci na szerokim polu widzenia ,to zdecydowanie 2". Dobre i budżetowe okulary:  Svbony 34mm, Lacerta Ed 40mm. Używam ich w refraktorze f5 i dają radę jeśli chodzi o korekcję pola. A , jeszcze Hyperion 36mm.

Lacerta Ed dała by Ci maksymalne pole dostępne dla formatu 2" i źrenice około 6mm.

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano
13 godzin temu, MichalKaczan napisał:

Svbony 34mm, Lacerta Ed 40mm. Używam ich w refraktorze f5 i dają radę jeśli chodzi o korekcję pola. A , jeszcze Hyperion 36mm.

Hej @MichalKaczan serio ten SVbony 34 mm daje radę w F5 ? 

Jesteś doświadczonym obserwatorem i szanuję twoją opinię, ale aż mi się nie chce wierzyć 😉

Mi on wygląda na erfla , miałem dwa erfle zestawowy GSO 30 i swan 33 , oba w F5 były mocno słabe , czy ten SVbony nie jest jednak erflem czy jest tak wyjątkowo udany?

Spróbuję pomóc...

Napisano

Daje radę. Nie jest to APM Uff, który jest ostry w f5 praktycznie po sam brzeg (ale ma ciut gorszą transmisje).   Svbony ma lepszą korekcję pola niż erfle i okulary typu UW 30mm/80deg. To budżetowy okular i wiadomo, gwiazdy nie są ostre do diafragmy, ale w tym zakresie cenowym trudno o konkurenta. Ja mam dwie sztuki do obserwacji w bino i jednego z nich kupiłem za 150zł!

• Like 3
Napisano (edytowane)

Tez go mam i moim zdaniem nie daje rady no chyba ze akceptujemy widoki jak z USS Enterprise w warp 😉

ES 24/68 w malym achro F5 jest fajny i dla mnie wystarczajacy: pasuje mi pole, korekcja jak i transmisja. Nie czuje potrzeby by dawac kątowke 2"

Edytowane przez sosna