Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem

Wracam do podglądania nocnego nieba. Po kilku latach, poprzednio zatraciłem się w czytaniu różnych for (zamiast obserwować) I zastanawianiu się czy mnie na to wszystko stać. Skupiłem się na moim głównym hobby - strzelectwu defensywnym. Ale "do brzegu" - nie znalazłem w literaturze, artykułach nawet wzmianki o "przydatności" lornetki dachowej do obserwacji astro. Wszędzie tylko porro i porro.... Natomiast subiektywne odczucie są takie, że moją TS8×56 (dachowej) wyżej plasuję od serii United optics czyli wszystkie te Resoluxy, Extremy. Mimo, że na papierze lornetka porro z bak-4, 8 jest zwyczajnie lepsza, moje oczka odbierają to kompletnie inaczej. Jak myślicie, czym kierować się przy wyborze kolejnej lornety (prawdopodobnie 12×56) ? Nie zawsze da się "przymierzyć" a jeśli nawet się da, to w warunkach sklepowych będzie to skrajnie niemiarodajne - na co będę patrzył, na tramwaje przez szybę sklepu ? Jeszcze jedno - tu obecny użytkownik Janko to jedyny znany mi pieca lornetki dachowych w astro - "wywołany do tablicy" 😉

• Haha 1
Napisano
Godzinę temu, tomaszzt napisał:

Czołem

Wracam do podglądania nocnego nieba. Po kilku latach, poprzednio zatraciłem się w czytaniu różnych for (zamiast obserwować) I zastanawianiu się czy mnie na to wszystko stać. Skupiłem się na moim głównym hobby - strzelectwu defensywnym. Ale "do brzegu" - nie znalazłem w literaturze, artykułach nawet wzmianki o "przydatności" lornetki dachowej do obserwacji astro. Wszędzie tylko porro i porro.... Natomiast subiektywne odczucie są takie, że moją TS8×56 (dachowej) wyżej plasuję od serii United optics czyli wszystkie te Resoluxy, Extremy. Mimo, że na papierze lornetka porro z bak-4, 8 jest zwyczajnie lepsza, moje oczka odbierają to kompletnie inaczej. Jak myślicie, czym kierować się przy wyborze kolejnej lornety (prawdopodobnie 12×56) ? Nie zawsze da się "przymierzyć" a jeśli nawet się da, to w warunkach sklepowych będzie to skrajnie niemiarodajne - na co będę patrzył, na tramwaje przez szybę sklepu ? Jeszcze jedno - tu obecny użytkownik Janko to jedyny znany mi pieca lornetki dachowych w astro - "wywołany do tablicy" 😉

Skoro dachówki ci odpowiadają, to kup dachówkę 🙂 Nikt ci nie zabrania, najważniejsze abyś sam miał z tego radość. Ja wolę porro z różnych względów, ale najważniejszy jest taki, że oferują 70mm 🙂 

• Like 1

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
2 godziny temu, tomaszzt napisał:

...Jak myślicie, czym kierować się przy wyborze kolejnej lornety (prawdopodobnie 12×56) ? Nie zawsze da się "przymierzyć" a jeśli nawet się da, to w warunkach sklepowych będzie to skrajnie niemiarodajne - na co będę patrzył, na tramwaje przez szybę sklepu ? Jeszcze jedno - tu obecny użytkownik Janko to jedyny znany mi pieca lornetki dachowych w astro - "wywołany do tablicy" 😉

😉

Czym się kierować? To proste - testami na Optyczne.pl

https://www.optyczne.pl/lornetki.html

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano (edytowane)

W astro dominują lornetki porro, bo ten typ pryzmatów działa na zasadzie całkowitego wewnętrznego odbicia, dzięki czemu można łatwiej i taniej osiągnąć wysoką transmisję.
Do tego krawędź pryzmatu dachowego musi być bardzo dobrze wyszlifowana, bo inaczej generuje wyraźne spajki wokół jaśniejszych gwiazd, co może psuć wrażenia z obserwacji.

Dodatkowo nie ma zbyt wiele lornetek dachowych z dużymi obiektywami. Największe powszechnie dostępne to chyba 56 mm. Powyżej tego wybór robi się bardzo mały i zdecydowanie dominują porro. Powód jest prosty: przy dużych obiektywach zachodzi konieczność przesunięcia osi okularu względem osi obiektywu, żeby dopasować się do rozstawu oczu człowieka, a pryzmaty dachowe tego nie dają.

Mimo to istnieją lornetki dachowe, które możliwościami i jakością przewyższają większość porro o podobnych parametrach. Przyczyna jest prosta: od lat żaden producent wysokiej klasy optyki nie rozwija najwyższej klasy lornetek z pryzmatami porro, a dachówki poszły mocno do przodu. Największe różnice widać w polach widzenia okularów i jakości obrazu na brzegu tego pola. Serie Nikon WX, Swarovski NL Pure i Sky Rover Banner Cloud nie mają absolutnie żadnych odpowiedników porro. 

Moim zdaniem lornetki do astro można obecnie podzielić na 3 grupy: 
1. Szerokokątne do przeglądu nieba - tu dominują dachowe
2. Duże lornety z obiektywami od 70 mm wzwyż - zdecydowanie porro
3. Bino teleskopy z wymiennymi okularami - pryzmatów nie muszą mieć w ogóle. Często stosuje się lustra w różnych konfiguracjach, niekoniecznie dających obraz ziemski (przy astro ma to drugorzędne znaczenie). Wersje z pryzmatami też są.

Oczywiście zdarzają się wyjątki. Na przykład samoróbki 10x60 bez żadnych pryzmatów dające obraz odwrócony:

Co do testowania lornetek w sklepie: nie wiem jak w Krakowie, ale w Warszawie są sklepy, które bez problemu pozwalają wyjść z lornetką na zewnątrz w celu przetestowania (teleskopy.pl i Beafoto na przykład). Lepiej byłoby w okresie grudzień-styczeń, bo sklepy zamykały się długo po zmroku i dało się bez problemu testować na gwiazdach. Ale najlepszą opcją jest pojechać na odpowiedni zlot i testować do woli więcej lornetek, niż znajdzie się w jakimkolwiek sklepie:

Edytowane przez Rysz
  • Like 3
Napisano

Rysz "ogarnął" temat. O to mi chodziło. Dylemat był - porro  z United optics ciężka vs wypośrodkowana parametrami dachówka. Dla mnie optymalne wielkości to 12x56. No i jeszcze dwie rzeczy: bezwzględny subiektywizm odbioru tego, co przez lornetę widzę i co kompletnie nie zgadza się z danymi papierowymi. I druga rzecz, kasa misiu kasa. Bardziej mi miesza we łbie cenowy rozrzut, co nie zawsze idzie w parze z jakością. A gdybym tak zadał pytanie maksymalnie uproszczone - 12x56 w kwocie do 2000 zł maks. - jaka? Dlaczego nie do 3,4,5k. Bo mnie jeszcze nie pogrzało, jestem hobbysta amatorem i lubię sobie popatrzeć w niebo. Mój najbardziej spektakularny wyczyn ISS przez lornetę, Jowisz, hyady , plejady i włoski niszczyciel andrea doria na Bałtyku....

Napisano
10 minut temu, tomaszzt napisał:

12x56 w kwocie do 2000 zł maks. - jaka? Dlaczego nie do 3,4,5k. Bo mnie jeszcze nie pogrzało, jestem hobbysta amatorem i lubię sobie popatrzeć w niebo.

W klasie 12x56 wybór bardzo duży nie jest. Gdyby było do ~3k, to odpowiedź byłaby oczywista: SRBC.
Poniżej 2k nie wiem co polecić. Z nowych dostępnych w Polskich sklepach widzę DO Titanium ROH i Celestrona Nature DX. Z tych 2 chyba wolałbym Deltę, bo ma całkiem niezłą reputację, a o Celestronie nic nie wiem. Na ślepo bym jednak nie kupił. 

W praktyce nie kupiłbym żadnej z nich. Wolałbym lornetkę o innych parametrach lub dopłacić do Banner Clouda, który pozostałe wymienione zje na śniadanie. 

Napisano
W dniu 13.03.2026 o 11:59, Paweł Sz. napisał:

Nikt ci nie zabrania, najważniejsze abyś sam miał z tego radość. Ja wolę porro z różnych względów, ale najważniejszy jest taki, że oferują 70mm 🙂 

Co się stało Paweł, wyleczyłeś się nagle z tak zachwalanych wszem i wobec SRBC ? 

😁

SW MAK127, ALT AZ, SW AZ-GTiX.
Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
Lornetki: DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, TS 15x70 MX Marine ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano

SRBC - ciężki temat, w recenzjach (waszych) różnie to wygląda, ale wątpliwości oscylowały wokół chińskiego QC. A jest to ważne,  bo jak dzwoniłem do teleskopów to dostałem odpowiedź, że lornetki będą w sklepach za 10-14 dni i kompletnie nic o nich nie wiedzą. Kowa Prominar przynajmniej jest przetestowana.  DO titanium ROH jest ciekawa i mieści się w skromnym budżecie - na marginesie, jak tam montuje się adapter do statywu ?

Napisano
1 godzinę temu, tomaszzt napisał:

...DO titanium ROH jest ciekawa i mieści się w skromnym budżecie - na marginesie, jak tam montuje się adapter do statywu ?

Typowo. W osi, pod kapselkiem, jest nagwintowany otwór do przykręcania złączki statywowej. 

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Napisano
4 minuty temu, Janko napisał:

Typowo. W osi, pod kapselkiem, jest nagwintowany otwór do przykręcania złączki statywowej. 

Ok. Zmyliła mnie ta budowa, gdzie tubusy są połączone w 2 miejscach. Janko, jak oceniasz lornetę ? Czysto subiektywnie w jednym zdaniu...

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Baton napisał:

Co się stało Paweł, wyleczyłeś się nagle z tak zachwalanych wszem i wobec SRBC ? 

😁

To nie tak, jeśli ktoś szuka małej lornetki z dużym polem widzenia okularów do przeglądu nieba i do obserwacji za dnia to SRBC jest znakomitym wyborem, wyżej będzie na pewno Swarovski.
Ja spędziłem wiele nocy z SRBC, lecz finalnie wolę widoki z porro (przy takiej ilości obserwacji jak u mnie można być już wyczulonym na pewne niuanse, których inni nawet nie zauważają). Dachówki (niezależnie od marki) mi po prostu nie podeszły w dłuższej perspektywie. A dachówek jest cała masa, różnych firm, każda ma swoje plusy i minusy. Lornetki to nie opinia na zasadzie jest super / jest do dupy.

U mnie lornetki to 99,9% astronomia, więc ich waga (i rozmiar) nie mają znaczenia, bo i tak wszystko ląduje na statywie. Do tego nie ma dachówki 70mm. Za dnia nie prowadzę obserwacji (tutaj jednak SRBC są o wiele lepsze nawet od topowych porro do astro). Podsumowując - wybór zależy od zastosowania 🙂 

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1
  • Thanks 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano (edytowane)
26 minut temu, tomaszzt napisał:

Ok. Zmyliła mnie ta budowa, gdzie tubusy są połączone w 2 miejscach. Janko, jak oceniasz lornetę ? Czysto subiektywnie w jednym zdaniu...

Dobra, lekka, poręczna i niedroga lornetka.

PS

Nie posiadam takiej lornetki i nie patrzyłem przez nią na gwiazdy. Oceniam na podstawie tego, co o niej czytałem i co czułem oglądając w sklepie.

Edytowane przez Janko

Bułat Okudżawa

Napisano

Źli ludzie jesteście 😉 Mętlik w głowie 2x większy niż przed napisaniem posta.... Przez chwilę pomyślałem o 15x70, ale nie - nawet jeśli ma być tylko do astro, to wyklucza spontaniczne obserwacje. Ta delta ROH jest 900 zł tańsza niż Viper 12x50, później kowa prominar, jeszcze później srbc. No I jak żyć Panie premierze?

Napisano
6 minut temu, tomaszzt napisał:

Przez chwilę pomyślałem o 15x70, ale nie - nawet jeśli ma być tylko do astro, to wyklucza spontaniczne obserwacje.

Dlaczego wyklucza? 🙂 Wg mnie raczej narzuca 😉 

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

No nie rozumiem Pawle Sz.... Chodzi o względną mobilność. Ale jak już rozmawiamy o 15x70,  to gdzie podziały się lornetki o tym parametrem, nie ma ich Orion Do TS, zostały 10x70. Chyba, że w razie czego brać z aliexpress, w końcu  United optics ma fabryki w Kunming

Napisano
36 minut temu, tomaszzt napisał:

Źli ludzie jesteście 😉 Mętlik w głowie 2x większy niż przed napisaniem posta.... Przez chwilę pomyślałem o 15x70, ale nie - nawet jeśli ma być tylko do astro, to wyklucza spontaniczne obserwacje. Ta delta ROH jest 900 zł tańsza niż Viper 12x50, później kowa prominar, jeszcze później srbc. No I jak żyć Panie premierze?

Nie pytać więcej. Brać, co się najbardziej podoba i będzie dobrze!

Bułat Okudżawa

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, tomaszzt napisał:

No nie rozumiem Pawle Sz.... Chodzi o względną mobilność. Ale jak już rozmawiamy o 15x70,  to gdzie podziały się lornetki o tym parametrem, nie ma ich Orion Do TS, zostały 10x70. Chyba, że w razie czego brać z aliexpress, w końcu  United optics ma fabryki w Kunming

15x70 jest w pełni mobilna, tzn. jeśli chcesz schować do kieszeni jak dachówkę 8x42 to nie. Ale do plecaka czy do ręki nadal ją weźmiesz bez walizki 😉 Dla każdego mobilność oznacza co innego.

Delta Extreme i pochodne - koniec produkcji. Rynek (i klient) narzuca chińskie małe dachówki (szybko tanio byle było), więc jeśli ktoś ma dobre porro - trzymać, bo niedługo kupno nowej 70 mm będzie graniczyć z cudem 🙂 Jeszcze chyba tylko Omegon coś wypuszcza z fabryki KUO (pytanie czy to nie resztki 😞

https://www.astroshop.pl/instrumenty/omegon-lornetka-argus-16x70/p,47249
https://www.astroshop.pl/instrumenty/omegon-lornetka-brightsky-15x70/p,33085

Czasy są takie, że astronomia i wizual to nisza w niszy.

ps. kolega z forum sprzedaje APM 16x70, jakbym miał dziś kupować lornetkę pod astro to bym ją brał bez wahania:
https://www.olx.pl/d/oferta/lornetka-apm-16x70-ed-CID767-ID19qCy3.html

• Like 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
16 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Czasy są takie, że astronomia i wizual to nisza w niszy. Będzie trzeba ściągać z Japonii lub USA 😉 

A może gdyby tak sie forumowicze sie sprężyli i zaczeli dusić dystrybutorow jak DO, teleskopy, czy inne Beafoto.

To może poszłyby dalej zapytania do producentów i w końcu coś by się ruszyło.

Ja z astroshop.pl nie doczekalem sie APM 20x80 ED po 3 mies. zdecydowalem sie na Omegona z większym powerem i aperturą i nie żałuję.

Swoją drogą dowiedziałem się przy tej okazji, że APM słabo wywiązuje się z zamówień,  astroshop.pl podobno odchodzi ze współpracy z APM z tego powodu.

Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
Lornetki: DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, TS 15x70 MX Marine ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano (edytowane)
8 minut temu, Baton napisał:

A może gdyby tak sie forumowicze sie sprężyli i zaczeli dusić dystrybutorow jak DO, teleskopy, czy inne Beafoto.

To może poszłyby dalej zapytania do producentów i w końcu coś by się ruszyło.

Ja z astroshop.pl nie doczekalem sie APM 20x80 ED po 3 mies. zdecydowalem sie na Omegona z większym powerem i aperturą i nie żałuję.

Swoją drogą dowiedziałem się przy tej okazji, że APM słabo wywiązuje się z zamówień,  astroshop.pl podobno odchodzi ze współpracy z APM z tego powodu.

Pewnie nic się nie ruszy, bo to kalkulacja biznesowa. Jeśli dany model sprzedaje się np. 2 razy w roku, a inny 30 to wniosek jest oczywisty. A porro 70 mm już się nie sprzedają niestety.
APM obecnie leży, bo KUO (zapewne z premedytacją) przestało dla nich produkować. Cel? Można się domyślić. być może chcą w długim terminie wykosić europejskie brandy i docelowo zalać swoimi chińskimi typu SRBC 😉 

Jakiego masz Omegona?

ps. kiedyś wpadałeś na Folwark, co się stało że już nie bywasz? 🙂 

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
19 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Jakiego masz Omegona?

ps. kiedyś wpadałeś na Folwark, co się stało że już nie bywasz? 🙂

Omegon jest w stopce 😉

Na Folwarku byłem z Wami tylko raz,  jak dobrze pamiętam.

Brak czasu, mogę tylko w weekendy no i mam fajną miejscówkę, ostatnio byłem jak pogoda pozwoliła.

Musialem wyprobować nowe klamoty (90°pryzmat i ESy w bino) z MAKiem i TS15x70 vs Omegon Argus 25x100.

Muszę się wybrać z nowym montażem AZ-GTiX będzie mi latwiej coś znaleźć 🤭

• Like 1

Napisano

Pawle - 15x70 jest cały czas dostępna u Niemców, na Alli też, pod rozmaitymi markami. Ale może to i racja z tym długofalowym wypieraniem tych lornetek przez tanie dachówki. Z tym, że one takie tanie to nie są.  Ta 15x70 kusi, ale niektóre dachówki też - dużo pracy będzie mnie kosztowało, żeby sobie udowodnić, że niektóre z nich nie są mi potrzebne 🙂

• Haha 1
Napisano
38 minut temu, tomaszzt napisał:

...Ta 15x70 kusi, ale niektóre dachówki też - dużo pracy będzie mnie kosztowało, żeby sobie udowodnić, że niektóre z nich nie są mi potrzebne 🙂

Stracona sprawa! To nie do udowodnienia 🤣. Widzę, że masz zadatki na zaawansowanego lornetkowca 😄

Bułat Okudżawa

Napisano
49 minut temu, tomaszzt napisał:

Pawle - 15x70 jest cały czas dostępna u Niemców, na Alli też, pod rozmaitymi markami. Ale może to i racja z tym długofalowym wypieraniem tych lornetek przez tanie dachówki. Z tym, że one takie tanie to nie są.  Ta 15x70 kusi, ale niektóre dachówki też - dużo pracy będzie mnie kosztowało, żeby sobie udowodnić, że niektóre z nich nie są mi potrzebne 🙂

Jeszcze niektóre w DE są, ale coraz mniej. 

Wszystkie są potrzebne, zależnie od sytuacji 😁

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
1 godzinę temu, Paweł Sz. napisał:

Cel? Można się domyślić. być może chcą w długim terminie wykosić europejskie brandy i docelowo zalać swoimi chińskimi typu SRBC 😉

Dla DO jakoś cały czas produkują i nawet nowe modele powstają. Coś mi się też obiło o uszy, że Delta miała możliwość wypuszczenia SRBC pod swoją marką (rozmowy były ponoć na etapie wczesnych prototypów), ale jakoś na to nie poszli. Ale nie ma tego złego: ponoć będzie więcej premier zupełnie nowych lornetek DO, więc może coś ciekawego się pojawi.

Napisano

Na OLX wisi jakaś DO15x70, jest też 20x110 ze statywem Alt AZ. Trochę jakby zajechana 😉

Napisano
5 minut temu, Rysz napisał:

Dla DO jakoś cały czas produkują i nawet nowe modele powstają. Coś mi się też obiło o uszy, że Delta miała możliwość wypuszczenia SRBC pod swoją marką (rozmowy były ponoć na etapie wczesnych prototypów), ale jakoś na to nie poszli. Ale nie ma tego złego: ponoć będzie więcej premier zupełnie nowych lornetek DO, więc może coś ciekawego się pojawi.

Szkoda, że DO nie kontynuuje serii Extreme, a jeszcze fajniej by było jakby wypuścili jakąś Extreme 20x80 ED 😛

Napisano
3 minuty temu, Baton napisał:

Szkoda, że DO nie kontynuuje serii Extreme, a jeszcze fajniej by było jakby wypuścili jakąś Extreme 20x80 ED 😛

Ja mam nadzieję, że wyprzedaż tej serii wiąże się z nadchodzącym następcą.

Napisano

Byle był to godny następca 😉

Napisano

To ja trzymam swojego TSa, bo za chwilę bedzie na wagę złota 😁😁😁