Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Chciałbym kupić swój pierwszy teleskop, nie marnując za dużo Waszego czasu:

Warunki:

- małe miasto

- blok, 4 piętro (najwyższe)

- duży balkon

- stosunkowo słabo oświetlone osiedle, dookoła same domki, mój blok jest jedyny, obok las

Wymagania:

- prostota obsługi

- możliwość oglądania planet i księżyca (fajnie by było zobaczyć pierścienie Saturna)

- moduł samonaprowadzający - must have dla mnie

- kompaktowość - żebym mógł wnieść na luzie do pokoju i nie zagracić za mocno, na balkonie mam stół, który postawie w rogu i tam teleskop, czasami chciałbym też go zabrać na działkę z dala od miasta

Budżet to właśnie coś około 2 tys. Domyślam się, że można złożyć pewnie lepszy zestaw, ale tutaj skłania mnie: ten moduł go‑to i Wi‑Fi + apka, no i brak statywu, który mi nie jest potrzebny. Dajcie znać, czy to jest dobry wybór, czy mogę się spodziewać zadowalających efektów i realnie zobaczyć planety. Zrobiłem wcześniej wstępny research parę dni, no i skłaniam się ku temu, natomiast zawsze warto poznać zdanie ekspertów.

Z góry dzięki!

Pozdrawiam

Napisano

Cześć witamy.

Pierwsza rzecz, po co Ci Go-to czyli naprowadzanie na obiekt skoro chcesz obserwować planety i księżyc?

Zbędny wydatek, co innego prowadzenie żeby obsewrowaowany obiekt pozostawał w polu widzenia.

Poza tym mak 127 to słuszny kierunek 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
3 minuty temu, Koszy89 napisał:

Cześć witamy.

Pierwsza rzecz, po co Ci Go-to czyli naprowadzanie na obiekt skoro chcesz obserwować planety i księżyc?

Zbędny wydatek, co innego prowadzenie żeby obsewrowaowany obiekt pozostawał w polu widzenia.

Poza tym mak 127 to słuszny kierunek 

Dzięki za odpowiedź 🙂. Po prostu lubie takie gadżety, a że póki co z astronomią nie mam za dużo wspólnego, to uznałem że będzie to fajny dodatek, który mi ułatwi jeszcze sprawę. Mając listę obiektów, na które realnie mogę go skierować będę też przy okazji się uczył co gdzie i jak. Nie ukrywam, że też patrzę na kompaktowość tego zestawu no i mi się wizualnie podoba 

Napisano

To w takim razie chyba wybór jest słuszny skoro się podoba i widzisz w tym zalety dla siebie 👍🏻🙂 

Mnie tam taki montażyk wymagający stolika nie przekonuje, ale ma to niewątpliwie swoje zalety gabarytowe głównie . 

Upewnij się też że widzisz z balkonu planety i księżyc, balkon powinien wychodzić mniej więcej na południe 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Ten zestaw nie ma żadnych zalet, to dobry prezent na komunię dla dziewczynki, wiem bo taki kupiłem właśnie na majowy prezent licząc, że dziewczę wreszcie odczepi się od moich telepow i to goto spowoduje u niej go home i będę miał święty spokój. Pozdrawiam. 

Napisano
11 minut temu, felcia97 napisał:

Ten zestaw nie ma żadnych zalet, to dobry prezent na komunię dla dziewczynki, wiem bo taki kupiłem właśnie na majowy prezent licząc, że dziewczę wreszcie odczepi się od moich telepow i to goto spowoduje u niej go home i będę miał święty spokój. Pozdrawiam. 

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi tak szczerze. Wszędzie czytam, że mak 127 jest dobry na start, a to, że jest osadzony na go-to statywie, sprawia, że jest jeszcze bardziej atrakcyjny. 

Napisano

Drogi kolego chciałeś poznać opinię różnych userow moja jest taka. 127 mak ok montażyk ok ale jako komplet to kwestia podejścia do wizuala i swoich oczekiwań. 

Napisano
8 minut temu, felcia97 napisał:

Drogi kolego chciałeś poznać opinię różnych userow moja jest taka. 127 mak ok montażyk ok ale jako komplet to kwestia podejścia do wizuala i swoich oczekiwań. 

Zgadza się, chciałem poznać opinie ale popartą realnymi argumentami, które będę mógł sam ocenić czy się odnoszą do mojej sytuacji :). Fajnie też by było jako kontrę polecić coś lepszego, byłbym wtedy wdzieczny. Dzięki natomiast za opinie 

Napisano
12 minut temu, felcia97 napisał:

No to jest O.K, czy nie jest O.K bo widzę tu pewne zaprzeczenie...?

SW MAK127, ALT AZ, SW AZ-GTiX.
Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
Lornetki: DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, TS 15x70 MX Marine ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano
49 minut temu, 5m33q napisał:

Fajnie też by było jako kontrę polecić coś lepszego, byłbym wtedy wdzieczny.

Co ja bym kupił do  Maka 127 zamiast tego montażu. Klasycznie , montaż klasy Eq3.2-eq.5 z napędem w jednej osi dlaczego ? Bo to kompletny zestaw tzn ma nogi/statyw.

Największym minusem czy nazwijmy to poważnym ograniczeniem jest tu właśnie fakt że potrzebujesz to postawić na czymś na jakimś stoliku, ten stolik , to coś musi być bardzo sztywne,stabilne. Nie mam też pojęcia na ile stabilny jest ten montażyk sam w sobie .

Spróbuję pomóc...

Napisano
33 minuty temu, Koszy89 napisał:

Co ja bym kupił do  Maka 127 zamiast tego montażu. Klasycznie , montaż klasy Eq3.2-eq.5 z napędem w jednej osi dlaczego ? Bo to kompletny zestaw tzn ma nogi/statyw.

Największym minusem czy nazwijmy to poważnym ograniczeniem jest tu właśnie fakt że potrzebujesz to postawić na czymś na jakimś stoliku, ten stolik , to coś musi być bardzo sztywne,stabilne. Nie mam też pojęcia na ile stabilny jest ten montażyk sam w sobie .

A byłbyś w stanie pomóc mi linkami skompletować taki zestaw na statywie? Chciałbym porównać ceny a nie jestem pewien czy dobre komponenty wybieram. Z góry dzięki 

Napisano (edytowane)

Cosik takiego https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=5967&language=pl

Albo takiego https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=9048&language=pl

Tylko to już jest chyba ponad budżet. 

Edytowane przez Baton

Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
Lornetki: DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, TS 15x70 MX Marine ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano
3 minuty temu, Baton napisał:

Tak dla jasności bo autor może mylnie to odebrać, to nie są montaże o których ja pisałem.

Dwa , pierwszy jest na nogach typu patyczak drugi na nogach o nie określonej średnicy.

Trzy są drogie .

Mam na myśli coś takiego https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-bk-mak-127-eq3-2-127-1500

Po rabacie w delcie wyjdzie 2600 ale ja polecam szukać używki . Mak 127 idzie kupić nawet poniżej 1000 .

Eq.3.2 na LT1 około 600-700 na grubszych stalowych nogach plus 200 

napęd w jednej osi około 150-200

Spróbuję pomóc...

Napisano

Do balkonowych obserwacji nie wystarczy azymutalny?

Mnie paralkatyki jakoś na moje potrzeby wydają się zbędne do wizuala.

Dla zupełnie początkującego może to być wyzwanie, taki montaż paralaktyczny. 

Napisano (edytowane)
20 minut temu, Baton napisał:

Do balkonowych obserwacji nie wystarczy azymutalny?

Mnie paralkatyki jakoś na moje potrzeby wydają się zbędne do wizuala.

Dla zupełnie początkującego może to być wyzwanie, taki montaż paralaktyczny. 

Azymutalny wystarczy to już nie o to nawet idzie czy AZ czy EQ tylko o stabilność plus napęd prowadzenie w relacji do ceny, mnie  AZ GTI nie przekonuje do Maka 127 ,mak  102 jeszcze tak , ale nie twierdzę też że komuś może taka stabilność nie wystarczać.

Wymagania co do stabilności każdy ma lekko różne , widzę masz taki zestaw i jak sądzę jesteś zadowolony. Ja używam EQ5 bo chciałem mieć zapas jeszcze na Maka 150 , ale i szło zwyczajnie o kasę , eq5 na stali kupiłem za 800 a napęd za 200.

Nie rozumiem dlaczego panuje jakieś przekonanie że montaż EQ może być dla kogoś zbyt skomplikowany.

Co w nim trudnego ?

Nawet bez widoku na polarną do wizuala wystarczy ot ustawić kompasem na północ , obserwując stale z jednego miejsca można nawet zaznaczyć sobie gdzie postawić nogi i za każdym razem tak ustawić statyw,szerokość geograficzna ustawiasz raz potem nie ruszasz i też nic trudnego chyba na podziałce ustawić wartość? Wyważyć poprzez ustawienie przeciwwagi dalej bliżej? Ot i wszytko 🤷🏻

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Mnie ten wystarczy https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=6197&srsltid=AfmBOorlx7BMRnLcboTsfBjKFOULwUpbgkAw1sADJvSWSXsxaCHCy0iN

A ten drugi ze stopki, choć stalowe rurki cieńsze, a statyw lżejszy to jednak z tacką usztywniajacą i zawieszonym po jednej stronie MAK127,  a po drugiej Omegon Argus 25x100 i jakoś to zupelnie sztywno się to trzyma.

Nic mi tam nie drgało jak w galarecie.

Edytowane przez Baton