Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Posiadam Dobsona 6 i jestem z niego zadowolony, natomiast nie oszukujmy się, że jest to ogromna krowa. Z reguły raz na miesiąc wyjeżdżam z nim za miasto i prowadzę obserwację. Jednak jeśli trafi się jakaś fajna noc, a nie jestem w stanie wyjechać, to robi się z nim problem. Ciężko go ustawić na balkonie, a tym bardziej problem robi się jak obiekt jest z innej strony niż balkon i muszę otwierać okno. Moją uwagę przykuły dwa teleskopy Mak90 i Mak127. Jeśli chodzi o 90, to znalazłem SkyWatchera Virtuoso z napędem i interesuje mnie właśnie ze względu na ten napęd. Stawiam teleskop na balkonie, obraz z aparatu po kabelku do kompa i mogę obserwować z ciepłego domku - i też cena. Taki Mak127 z napędem będzie kosztował o wiele więcej. Dużo stracę na jakości i szczegółowości np. kraterów księżycowych wybierając Mak90 zamiast 127? Lepiej kupić Maka127 bez napędu niż 90 z napędem?

Napisano (edytowane)

6 cali krowa ? 😅 To aby cielątko.

Czy duża różnica 90vs 127 maki, tak duża . Zwłaszcza że masz już 6 calowy teleskop 

Szukać cierpliwie używek kupić maka127 na EQ3.2 to popularna konfiguracja , ludzie to kupują, hobby nie zażre i leci to na OLX często w fajnej cenie, jakie ceny, mak 127 do wyrwania za 800-1100 , EQ 3.2 na alu za około 600 , jako sprzedawany używany komplet idzie trafić jeszcze korzystniej, cierpliwość.

Z czasem dokupić napęd w jednej osi do EQ , nowe 330 , używka max 200.

Później czy równolegle, lepsza nasadka , lepsze okulary i temat załatwiony i bardzo już fajny balkonowy set.

Edytowane przez Koszy89

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127 ,  Ts102F11,sv406p, ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

@Hocik czy Jowisz1000 to Twój nick na Astromaniak?

Skoro ten virtuoso to zakładam ,że tak , chyba że taka koincydencja czasowa nastąpiła.

Wybaczcie dygresje, nie do końca rozumiem po co ta sama osoba ma różne Nicki na różnych forach astro 🧐

Mam w tym momencie na myśli ogół społeczności nie Ciebie @Hocik

GSO 16" , Gso 10", SW Mak127 ,  Ts102F11,sv406p, ZRT 457 , statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
1 minutę temu, Koszy89 napisał:

@Hocik czy Jowisz1000 to Twój nick na Astromaniak?

Skoro ten virtuoso to zakładam ,że tak , chyba że taka koincydencja czasowa nastąpiła.

Wybaczcie dygresje, nie do końca rozumiem po co ta sama osoba ma różne Nicki na różnych forach astro 🧐

Mam w tym momencie na myśli ogół społeczności nie Ciebie @Hocik

To nie ja 😅 Zbieg okoliczności po prostu. Szczerze nawet nie wiem czy mam tak konto.

• Like 1
Napisano
39 minut temu, Koszy89 napisał:

6 cali krowa ? 😅 To aby cielątko.

Czy duża różnica 90vs 127 maki, tak duża . Zwłaszcza że masz już 6 calowy teleskop 

Szukać cierpliwie używek kupić maka127 na EQ3.2 to popularna konfiguracja , ludzie to kupują, hobby nie zażre i leci to na OLX często w fajnej cenie, jakie ceny, mak 127 do wyrwania za 800-1100 , EQ 3.2 na alu za około 600 , jako sprzedawany używany komplet idzie trafić jeszcze korzystniej, cierpliwość.

Z czasem dokupić napęd w jednej osi do EQ , nowe 330 , używka max 200.

Później czy równolegle, lepsza nasadka , lepsze okulary i temat załatwiony i bardzo już fajny balkonowy set.

A brać jeszcze pod uwagę SW 90/900. Domyślam się, że ww. teleskopy nie dadzą takiego efektu jak Dobson 6, natomiast mega zależy mi na mobilności.

Napisano
5 minut temu, Hocik napisał:

A brać jeszcze pod uwagę SW 90/900. Domyślam się, że ww. teleskopy nie dadzą takiego efektu jak Dobson 6, natomiast mega zależy mi na mobilności.

No cóż każdy inaczej rozumie mobilność i mierzy po swojemu dlatego zaśmiałem się że 6 cali to krowa 🐮 😉

Dla mnie 10 cali to teleskop mobilny bo łatwo przewozić go autem jak czyniłem przez ostatnie lata , dziś przewoże 16 więc też jest mobilny tylko dłużej się pakuje i dłużej rozkładam 😅

Żeby 90/900 było z napędem to też trzeba EQ.3.2  , no albo tych Az z napedem i go to , tuba jest dłuższa więc ja tu żadnego poza ceną zysku nie widzę  za to straty w obrazie na rzecz Maka 127 .

No jak tam czujesz , jak chcesz wyraźnie lekkości i napędu i godzisz się na straty to może faktycznie ten montaż virtuoso z jakim makiem może jednak 102 ? Tylko to mini dobsonik jest ,trzeba to postawić na czymś i co jak będziesz chciał z tym wyjść to stół będziesz nosił że sobą? 😉

Ewentualnie rezygnuj z napędu i kup Maka 102 co to zawiesisz na lekkim statywie foto i masz zestaw do plecaka z wszystkim.

No zawsze to będzie kompromis jakiś.

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
W dniu 3.04.2026 o 23:45, Koszy89 napisał:

No cóż każdy inaczej rozumie mobilność i mierzy po swojemu dlatego zaśmiałem się że 6 cali to krowa 🐮 😉

Dla mnie 10 cali to teleskop mobilny bo łatwo przewozić go autem jak czyniłem przez ostatnie lata , dziś przewoże 16 więc też jest mobilny tylko dłużej się pakuje i dłużej rozkładam 😅

Żeby 90/900 było z napędem to też trzeba EQ.3.2  , no albo tych Az z napedem i go to , tuba jest dłuższa więc ja tu żadnego poza ceną zysku nie widzę  za to straty w obrazie na rzecz Maka 127 .

No jak tam czujesz , jak chcesz wyraźnie lekkości i napędu i godzisz się na straty to może faktycznie ten montaż virtuoso z jakim makiem może jednak 102 ? Tylko to mini dobsonik jest ,trzeba to postawić na czymś i co jak będziesz chciał z tym wyjść to stół będziesz nosił że sobą? 😉

Ewentualnie rezygnuj z napędu i kup Maka 102 co to zawiesisz na lekkim statywie foto i masz zestaw do plecaka z wszystkim.

No zawsze to będzie kompromis jakiś.

Chyba przekonam się do Mak127. Kij w ten napęd skoro nie będę go używał do niczego innego niż księżyc i planety. Zastanawiam się jeszcze nad montażem - czy warto wybrać EQ nad AZ.

Napisano
9 minut temu, Hocik napisał:

Kij w ten napęd skoro nie będę go używał do niczego innego niż księżyc i planety.

Akurat na planetach napęd przydaje się najbardziej, bo je obserwuje się w dużych powiększeniach i szybko uciekają z pola widzenia.

• Like 1
Napisano
21 minut temu, Rysz napisał:

Akurat na planetach napęd przydaje się najbardziej, bo je obserwuje się w dużych powiększeniach i szybko uciekają z pola widzenia.

Obserwuję przez ww. Dobsona 6 i jak się złapie raz, to potem tylko drobne korekty 😄