Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jestem obecnie w poszukiwaniu pierwszego teleskopu w życiu, mieszkam w Poznaniu i planuję obserwacje na balkonie lub z dołu bloku. Najprawdopodobniej kupię Maka127, aczkolwiek nie wiem co z montażem.

Balkon mam skierowany całkowicie na zachód, a po zejściu na dół - na wschód. Południe i północ są zastawione blokami czteropiętrowymi. Pytanie - zainwestować w montaż AZ4 (bez mikroruchów), AZ5 (z mikroruchami) czy EQ3-2 (tu będzie ciężej z odnalezieniem Polarisa).

Obserwacje planuję najczęściej prowadzić na balkonie.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź

PS. Jeśli macie inne teleskopy do polecenia, pisać śmiało.

Napisano

@Wodaa, witamy na Forum !

Mak 127 to klasyka na balkon, więc tu powinieneś być zadowolony.
Co do montażu, do ogniskowej 1.5 m i planetarnych powiększeń AZ4 bym odradzał, bo tu pasuje już mieć mikroruchy.
Miałem AZ5 i to nie jest niestety szczyt stabilności. Teraz jako alternatywę rozważyłbym jego nowocześniejszą i sztywniejszą wersję Svbony SV225, o której dużo dobrego słyszałem i czytałem.
A jak już mowa o Svbony, to nie tak dawno wypuścili swojego Maka 127, któremu też bym się przyglądną, gdybym myślał o Maku na balkon.
O montażach z napędem się nie wypowiem, bo nie używam.

Cóż, mój post przynosi Ci chyba więcej pytań, niż odpowiedzi, ale przy wyborze pierwszego teleskopu tak chyba musi być na początku, gdy chce się dokonać tzw. "świadomego wyboru".

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Chociaż moim podstawowym montażem na US jest MON 2/eq5 i to montaż EQ z napędem polecam zdecydowanie.jako montaż planetarny ,. księżycowy to mam też AZ 4 i bardzo go lubię, nie odczuwam braku mikroruchow i uważam bo używalem i używam też w ten sposób,że jest ze stalowymi nogami stabilny z makiem 127 w zupełności, a nawet czasem gdy mam tylko chwilę czy pogoda nie pewna to wieszam na nim na szybko  tsa102f11 no i szału nie ma ale daje rade bez problemu.

Trzeba tylko ten AZ 4 lekko ulepszyć tj wywalić chińskie smar lepidło a dać dobry smar.

Zawieszony teleskop dobrze wyważyć i ustawić właściwie dokręcenie osi regulując opór, montaż ma stać w poziomie, przykleic sobie w tym celu poziomiczke , wtedy śmiga to ładnie i miast kręcic dwiema gałkami to z łatwością przesuwam sobie planetę w polu widzenia . Nawet nie używam tej rączki tylko poruszam za teleskop.

Ale oczywiście polecam EQ i napęd zaś mak 127 to bdb wybór do miasta na balkon gdzie siła rzeczy obserwować będziemy głównie US, nie mniej wyjeżdżając za miasto makiem też spokojnie zaobserwujesz wiele fajnych DSO.

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
3 minuty temu, Koszy89 napisał:

Zawieszony teleskop dobrze wyważyć i ustawić właściwie dokręcenie osi regulując opór, montaż ma stać w poziomie, przykleic sobie w tym celu poziomiczke , wtedy śmiga to ładnie i miast kręcic dwiema gałkami to z łatwością przesuwam sobie planetę w polu widzenia . Nawet nie używam tej rączki tylko poruszam za teleskop.

Właśnie u mnie ten problem, że będzie ciężko z montażem EQ, gdyż musiałbym ustawić się na Polarisa, a nie mam dobrych warunków do tego

Napisano

Do wizuala wystarczy się kompasem ustawić na północ i szerokość geograficzna raz na montażu ustawiasz i tyle.

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Kurcze ale czytam ,że balkon całkowicie na zachód masz , przeoczyłem to jakoś . Nie dobrze .

Planety i księżyc obserwujemy głównie od pd-wsch po pd-zach .

Odpal sobie https://stellarium-web.org/ i zobacz gdzie widać planety i księżyc w ciągu roku .

Może się więc okazać że trzeba zrewidować zamysły I z zestawem wybrać się w teren a wtedy może nie koniecznie mak 127 

Spróbuję pomóc...