Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy istnieją podobne infografiki odnośnie obserwacji innych planet Układu Słonecznego? Coś w stylu kiedy Merkury osiąga elongację i najłatwiej zobaczyć go przed wschodem i po zachodzie, kiedy Wenus przechodzi w jakie fazy i kiedy można obserwować ją po zachodzie a kiedy przed wschodem i kiedy osiąga najwyższą wysokość na niebie, kiedy są opozycje Jowisza i Saturna.

Przyznam, że chętnie bym sobie coś takiego wydrukował, a jeśli posiadacie informacje na temat tego co napisałem, to też chętnie bym sobie podobne grafiki samemu opracował.

Mars.png

MAK 90/1250

Napisano
9 minut temu, polaris napisał:

Są roczne kalendarze astronomiczne typu klepsydra. Poszukaj w sieci i na forach.

Znalazłem, wygląda spoko, ale po pierwsze trzeba się to nauczyć czytać, a po drugie jest tylko na ten bieżący rok.

MAK 90/1250

Napisano
30 minut temu, polaris napisał:

Czytanie jest banalnie proste. Po linii prostej poziomej od lewej do prawej.

Może i jest, ale pierwszy raz coś takiego na oczy widzę. Ogólnie na szybko coś takiego zmajstrowałem. Chętnie przyjmę słowa konstruktywnej krytyki.

Wenus.png

MAK 90/1250

Napisano
11 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Pytanie po co komu teraz kalendarz w domu na 2027 🙂

Chciałbym sobie zrobić infografiki na kilka lat do przodu, a nie aktualizować je co roku.

MAK 90/1250