Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy istnieją podobne infografiki odnośnie obserwacji innych planet Układu Słonecznego? Coś w stylu kiedy Merkury osiąga elongację i najłatwiej zobaczyć go przed wschodem i po zachodzie, kiedy Wenus przechodzi w jakie fazy i kiedy można obserwować ją po zachodzie a kiedy przed wschodem i kiedy osiąga najwyższą wysokość na niebie, kiedy są opozycje Jowisza i Saturna.

Przyznam, że chętnie bym sobie coś takiego wydrukował, a jeśli posiadacie informacje na temat tego co napisałem, to też chętnie bym sobie podobne grafiki samemu opracował.

Mars.png

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

Napisano
9 minut temu, polaris napisał:

Są roczne kalendarze astronomiczne typu klepsydra. Poszukaj w sieci i na forach.

Znalazłem, wygląda spoko, ale po pierwsze trzeba się to nauczyć czytać, a po drugie jest tylko na ten bieżący rok.

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

Napisano
30 minut temu, polaris napisał:

Czytanie jest banalnie proste. Po linii prostej poziomej od lewej do prawej.

Może i jest, ale pierwszy raz coś takiego na oczy widzę. Ogólnie na szybko coś takiego zmajstrowałem. Chętnie przyjmę słowa konstruktywnej krytyki.

Wenus.png

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

Napisano
Godzinę temu, Patkall napisał:

Znalazłem w sieci kalendarz na 2026, tylko szkoda, że nie ma jeszcze takowego na rok 2027.

Pytanie po co komu teraz kalendarz w domu na 2027 🙂

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP | Nikon 8x30 EII | Nikon 10x35 EII
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
11 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Pytanie po co komu teraz kalendarz w domu na 2027 🙂

Chciałbym sobie zrobić infografiki na kilka lat do przodu, a nie aktualizować je co roku.

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

• 3 miesiące później...
Napisano

Zrobiłem taką infografikę, myślę, że może się przydać początkującym astronomom. Co myślicie?

image.thumb.png.8570695b95e9a21f53a18a369bbbc45c.png

• Like 2
  • Thanks 3

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

Napisano

Super brawo 👏🏻

Słońce i Księżyc jednak podał bym w stopniach zamiast tych tysięcy sekund 😉

Ukazanie Marsa wśród reszty jako 10 sekundowego jest trochę dla Niego krzywdzące i może prowadzić do konkluzji że jest maleńki i nie atrakcyjny.

Jako że obserwuje się go przede wszystkim podczas Wielkiej opozycji i dwóch opozycji przed i dwóch to 10 sekund jest mało reprezentatywne, pokazał bym  dwie lub trzy jego tarcze 15 i 25 albo 10,15,25 .

Może dla ukazania jaka to różnica przy Księżycu i Słońcu pokazał bym Jowisza w tej samej skali?

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
18 minut temu, Koszy89 napisał:

Super brawo 👏🏻

Słońce i Księżyc jednak podał bym w stopniach zamiast tych tysięcy sekund 😉

Ukazanie Marsa wśród reszty jako 10 sekundowego jest trochę dla Niego krzywdzące i może prowadzić do konkluzji że jest maleńki i nie atrakcyjny.

Jako że obserwuje się go przede wszystkim podczas Wielkiej opozycji i dwóch opozycji przed i dwóch to 10 sekund jest mało reprezentatywne, pokazał bym  dwie lub trzy jego tarcze 15 i 25 albo 10,15,25 .

Może dla ukazania jaka to różnica przy Księżycu i Słońcu pokazał bym Jowisza w tej samej skali?

Moim zamysłem było aby tabela pokazywała jak wielka jest różnica w rozmiarze kątowym pomiędzy Słońcem i Księżycem, a pozostałymi obiektami.

Rozmiar Marsa może i jest krzywdzący, ale miałem do wyboru pokazanie rozmiaru minimalnego, średniego i maksymalnego rozmiaru obiektów, gdzie minimalnego raczej się nie obserwuje, bo obserwowana planeta znajduje się wtedy praktycznie po drugiej stronie Słońca, a maksymalny wymusiłby ukazanie Wenus i Merkurego jako bardzo cienkie sierpy, co by się źle prezentowało na grafice, więc wybór padł na średni rozmiar. Z tego co kojarzę to teraz właśnie Mars ma rozmiar chyba ok. 7".

Ale z tym Jowiszem dla skali to dobry pomysł, spróbuję gdzieś wcisnąć.

Chciałem zachować taki sam rozmiar grafiki jak ta opracowana przez Astroblogera, stąd też ograniczone miejsce i nie udało mi się wszystkiego zmieścić.

• Like 1

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

Napisano

Brawo, super !

Dla mnie wszystko jest praktycznie idealne.
Mi pasują i sekundy na Słońcu i Księżycu (bo wtedy rozmiary wszystkich obiektów są w tych samych jednostkach i to najlepiej oddaje ich względne rozmiary), i średnia geometryczna wielkość Marsa.
10" to rzeczywiście 2.5 razy mniej niż 25", ale przecież ~3 razy więcej niż 3.5". 
Wielka opozycja jest raz na ~16 lat, a na Marsa przecież patrzy się w każdym sezonie.

• Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Mały Jowisz dołączył do Księżyca 😄

Planets Size.png

• Like 2
  • Thanks 1

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

Napisano
W dniu 4.04.2026 o 20:27, Patkall napisał:

Znalazłem, wygląda spoko, ale po pierwsze trzeba się to nauczyć czytać, a po drugie jest tylko na ten bieżący rok.

Kol.Makower  na Astropolis i Astromaniaku umieszcza takie kalendarze do pobrania za darmo . Ja sobie je drukuje już od kilkunastu lat i mam nadzieje że w pszyszłym jak i następnych latach też będą.

Napisano
9 godzin temu, Mareg napisał:

Wielka opozycja jest raz na ~16 lat, a na Marsa przecież patrzy się w każdym sezonie

Tak , wiem i nie obserwuję się Marsa wyłącznie podczas Wielkiej opozycji, tego nie napisałem tylko że  imo sensowny do obserwacji rozmiar przez co umownie sezon jest podczas Wielkiej dwóch przed i dwóch po .

15 sekund było by Imo bardziej reprezentatywne , wystarczy rzucić okiem na grafikę Polskiego astro blogera , widać tam że podczas opozycji nawet tych najsłabszych bliżej jest do 15 niż do 10.

Ale spoko to detal i  nie moja grafika, ale skoro autor wrzuca i pyta co myślicie to czuję się zaproszony do podzielenia się ewentualnymi spostrzeżeniami.

Dla mnie 10 sekundowa tarcza to już jednak malizna, wiadomo jak już jest się pod niebem to kieruję się tam teleskop mimo to , ale o jakiś konkretnych obserwcjach trudno wtedy mówić, potrzeba bdb seeingu by móc użyć większych powiększeń. Sytuacja dla mnie bardziej by trochę zerknąć, spróbować coś wyłuskać skoro jest na niebie ale nie jako sesja obserwacyjna sama w sobie .

No ale tu też nie bez znaczenia jest fakt , że jako obserwator jestem zdecydowanie po stronie DS . Gdy jest pogoda w bezksiężycowa noc a na niebie dajmy na to Jowisz to kieruje tam teleskop dopiero na sam koniec przed zwinięciem sprzętu albo wcale bo już zdąży zanadto się obniżyć czy zajść. 

@Patkallw każdym razie powtórzę jeszcze raz , bdb infografika, brawo.

• Like 1
  • Thanks 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
Godzinę temu, Koszy89 napisał:

(...)

Dla mnie 10 sekundowa tarcza to już jednak malizna, wiadomo jak już jest się pod niebem to kieruję się tam teleskop mimo to , ale o jakiś konkretnych obserwcjach trudno wtedy mówić, potrzeba bdb seeingu by móc użyć większych powiększeń. Sytuacja dla mnie bardziej by trochę zerknąć, spróbować coś wyłuskać skoro jest na niebie ale nie jako sesja obserwacyjna sama w sobie .

No ale tu też nie bez znaczenia jest fakt , że jako obserwator jestem zdecydowanie po stronie DS . Gdy jest pogoda w bezksiężycowa noc a na niebie dajmy na to Jowisz to kieruje tam teleskop dopiero na sam koniec przed zwinięciem sprzętu albo wcale bo już zdąży zanadto się obniżyć czy zajść. 

@Patkallw każdym razie powtórzę jeszcze raz , bdb infografika, brawo.

A może po prostu niepotrzebnie zaczynasz od 10-sekundowego Marsa...
Wcześniej trzeba popatrzeć na Neptuna, potem na Urana, i wtedy te 10 sekund będzie dawało, względnie rzecz biorąc, prawdziwie ogromy obraz !
Ale zgadzam się, że do takich obserwacji trzeba trafić w dobry seeing, czyli trzeba często próbować, i to najlepiej różnymi aperturami, aby któraś trafiła na swój optymalny seeing.
No i raczej trzeba planować takie obserwacje, aby maloty łapać jak są najwyżej jak się da nad horyzontem.

• Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano
24 minuty temu, Mareg napisał:

A może po prostu niepotrzebnie zaczynasz od 10-sekundowego Marsa...

Ani od niego zaczynam ani nie kończę 😉

Tak jak pisałem wyżej dla MNIE taki mini Marsik to raczej jako przy okazji innych obserwcji zerknąć , dajmy na to wychodzę obserwować Księżyc a skoro wiem że i on jest na niebie to się zawsze spojrzy,że a może seeing pozwoli coś tam  wyłuskać, bardziej jako dodatek a nie cel planowania obserwacji.

Nie wyobraża sobie raczej ,żebym planował obserwacje typowo pod takiego małego Marsa , dla mnie zawsze to będzie jako dodatek przy okazji innych obserwacji .

Uran i Neptun to bardziej w ramach ciekawostki traktuje, albo komuś pokazać jaka to jest skala różnicy.

Ale oczywiście w pełni rozumiem i szanuję inne podejście gdzie ktoś jest  bardziej planeciarzem i z chęcią będzie dłubał przez te kilka godzin w  tej malutkiej tarczy i radował się choć niewielkim urobkiem choc to w większości przy tym rozmiarze będzie jednak pusta niemal tarczka.

29 minut temu, Mareg napisał:

aby maloty łapać jak są najwyżej jak się da nad horyzontem.

Znam zasady 😉 

• Thanks 1

Spróbuję pomóc...

Napisano

Kolejna infografika, tym razem zrobiona bardziej pod mój teleskop, trochę jako taka ściągawka do powiększeń pod konkretny okular.

Co myślicie?

Bresser Ogniskowe.png

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900