Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Moja narzeczona w tym miesiącu ma urodziny. Od jakiegoś roku -  półtora wychodzi na balkon w bloku i obserwuje gwiazdy, czeka na przelot starlinków oraz na jakiejś grupie na FB wyskakuje że coś ma się pojawić leci na balkon i obserwuje. Pomyślałem że dobrym prezentem byłby pierwszy teleskop. Nie znam się na tym ale poczytałem trochę forum. Mój budżet to max 1000zł. Doczytałem że w tej cenie podstawy/ trójnogi teleskopu są chybotliwe. Ale czy któryś z moich wyborów będzie dobry na początek? Jak okaże się że prezent jest trafiony to kiedyś kupi się coś lepszego ale też chce pytać Was aby nie kupić byle czego co  pogroszy jest zainteresowanie. Wytypowałem póki co dwa teleskopy. 

Sky-Watcher (Synta) BK1145EQ1- 799 zł 

Sky Watcher BK 707 AZ2 70/700- 550 zł 

Napisano
36 minut temu, jacekdh napisał:

Dziękuję bardzo to taki zakupię na dniach 

I co. I już? Tak bez dyskusji?😁

A jak ten balkon okaże się  za wąski na to by rozłożyć  i korzystać z tej  niemałej  już  rurki?  Co wtedy?

No tak,  nowy w zasadzie  to można oddać  a na userow forumowych popsioczyk że głupoty piszą i się  nie znają 😁😉

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 Jest: BM 102/600  GSO cc6  ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano
16 minut temu, Alf112 napisał:

I co. I już? Tak bez dyskusji?😁

No tak,  nowy w zasadzie  to można oddać  a na userow forumowych popsioczyk że głupoty piszą i się  nie znają 😁😉

Po konsultacjach z Panią kupi suszarkę. Też tak miałem. Pozdrawiam 

• Like 1
Napisano

Nie będzie konsultacji 🙂 dostanie prezent który pomoge złożyć. Czytałem parametry oglądałem filmiki na youtube, przeglądałem forum przed zarejestrowaniem . Coś tam starałem się zrozumieć, wybrałem tańsze modele tamten co podałem maks 800 zł kosztował. Ale jak ktoś z dobrą opinią podzielił się że lepiej ten za 999 to czemu nie ; ). 

Napisano

Kurczę jednak popatrzylem dokładniej na youtube, i faktycznie teleskop będzie na styk na balkonie, blok wielka płyta i podłuzny balkon dłługi, a może na wszelki wypadek ktoś by mógł coś jeszcze zaproponować z dobrymi parametrami ale trochę mniejsze? Wróce z pracy jeszcze pomierze balkon, zawsze zostanie opcja w pokoju pplus otwarte okno 

Napisano

Krótsza tuba w tych pieniądzach to coś takiego:

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1504&language=pl&srsltid=AfmBOoq0KxZMR6Bg9VsZYQJT2hd4j2bR0KX4KJZfvJxK1r2LJNmGx-wF&__ck=1

Mógłby być spoko jako sprzęt przeglądowy, do nauki nieba. Ale krótkie refraktory, to specyficzne konstrukcje. Jeśli mieszkacie pod miejskim, zaświetlonym niebem, to teleskop polecony przez @Koszy89 będzie lepszym wyborem.

Obserwacje przez okno to nie jest najlepszy pomysł. Różnica temperatur pomiędzy pomieszczeniem a masami powietrza z zewnątrz będą degradować jakość obrazu. 

Jak ją kochasz, to pewnie znajdziesz czas aby obejrzeć to. Może będzie nieco pomocne:

Napisano

Inne mobilne teleskopy planetarne (bo raczej to oglądamy z miejskich balkonów), to Maksutovy, np wersje: 90, 102, 127. 

Ale tutaj musiałbyś rozważyć raczej zwiększenie budżetu, jeśli teleskop ma być nowy.

• Like 1
Napisano

Szkoda , że tak wielu obserwatorów obecnych czy przyszłych z jakiegoś powodu ogranicza się do balkonów...

Miast poczuć to co czuje obserwator który w bezkresie nocy zanurza się w kosmicznej otchłani z dala od ciepłego domu za to bliżej kosmosu i natury...

Weźcie swoje teleskopy na spacer 😉

No dobra tyle astro romantyzmu, a na poważniej to jak pisze @Mc ślimack jak 90/900 za długie bo balkon wąski a  ma to być miejski balkonowy sprzęt o czym w pierwszym poście tylko pośrednio była mowa to trzeba pomyśleć o maku, ale to oznacza zwiększenie budżetu.

Pewnym jeszcze rozwiązaniem może być montaż montowany do barierki balkonu 🤔

Zanim jednak zostaniemy na tym balkonie to w jakie niebo balkon patrzy ? Widzi się tam  dobrze planety i księżyc?

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Osobiście polecam teleskop Maskutova. MAK90 jest mały i niepozorny, ale zarazem imponujący jak na swoje niewielkie rozmiary.

MAK 90/1250

Napisano
8 godzin temu, Koszy89 napisał:

Szkoda , że tak wielu obserwatorów obecnych czy przyszłych z jakiegoś powodu ogranicza się do balkonów...

Miast poczuć to co czuje obserwator który w bezkresie nocy zanurza się w kosmicznej otchłani z dala od ciepłego domu za to bliżej kosmosu i natury...

Weźcie swoje teleskopy na spacer 😉

No dobra tyle astro romantyzmu, a na poważniej to jak pisze @Mc ślimack jak 90/900 za długie bo balkon wąski a  ma to być miejski balkonowy sprzęt o czym w pierwszym poście tylko pośrednio była mowa to trzeba pomyśleć o maku, ale to oznacza zwiększenie budżetu.

Pewnym jeszcze rozwiązaniem może być montaż montowany do barierki balkonu 🤔

Zanim jednak zostaniemy na tym balkonie to w jakie niebo balkon patrzy ? Widzi się tam  dobrze planety i księżyc?

Balkon skierowany jest na zachód. Czwarte piętro. Wycieczki za miasto też będą z teleskopem. Tylko główny punkt obserwacyjny to balkon. 

Napisano
Godzinę temu, jacekdh napisał:

Balkon skierowany jest na zachód. Czwarte piętro. Wycieczki za miasto też będą z teleskopem. Tylko główny punkt obserwacyjny to balkon. 

Zachód to moim zdaniem najlepszy kierunek do obserwacji, widać Wenus, widać Merkurego bez konieczności wstawania wcześnie rano 😅

• Haha 1

MAK 90/1250

Napisano

Co do maka90, faktycznie to mała i lekka tuba. Używam go od kilku lat do obserwacji Księżyca. Obserwuję w powiększeniu 50x i 104x i kratery czy struktury na Księżycu już widać całkiem fajnie.

Czasem zerknę na planety np. Jowisza czy Saturna.

Trzeba pamiętać, że jest to teleskop typowo planetarny. Oglądanie w nim czegoś innego niż Księży/planety to raczej średnia zabawa i moim zdaniem mija się z celem. Próbowałem kilka razy obiektów DS w nim, szału nie było.

Ogólnie teleskopy to nie moja bajka, preferuję lornetki, ale maczka małego mam 🙂

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano
1 godzinę temu, jacekdh napisał:

https://stellarium-web.org/

Za pomocą tej strony sprawdź jak wygląda w ciągu roku wędrówka planet i księżyca na niebie , bo jak rozumiem ten balkon jest w mieście z dużym LP (zanieczyszczenie świetlne) i mówimy o obserwacji US(układ słoneczny, planety księżyc) głównie?

Może się okazać że się wiele z balkonu traci .

Obecnie w prawdzie kończymy powoli sezon Jowisza stąd obserwujemy go bliżej nieba zachodniego , ale w głównej części sezonu wyczekujemy go na wschodzie a góruje na południu, księżyc podobnie.

Też zależy jak dokładnie patrzy ten balkon, czy bliżej pd-zach czy bliżej pn, jak szeroko widać, przeszkody jakieś itp.

Nie mniej jeśli balkon jest zbyt wąskie na SW 90/900 to trzeba by pomyśleć o Maku , ale to będzie oznaczało zwiększenie budżetu.

Sam nowy Maczek 102 mm https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=2460&language=pl wypełnia budżet.

Dalej, też choć dosyć naturalnie myślimy tu o US jako obiektach na początek to nie jest to jedyna droga startu, może żonę na tyle interesuje niebo że ucieszy się też z lorneteki?  Tu oczywiście wracamy do pytania o LP? Ale tak poza tym lornetka też fajna jest na start do poznawania nieba , odnajdywania swoich pierwszych obiektów DS ... Księżyc też jakoś się zaprezentuje, no tylko no wiadomo bez takich powiększeń jak w teleskopie.

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dołączam zdjęcia z aplikacji jak wyszedłem na balkon. Przed balkonem nie mam bloku ( jest na jednym rogu) więc niebo widać dobrze. 
Myślałem aby spytać czy chce dostać teleskop ale dobrze wiem że usłyszę że szkoda kasy lub za dużo kosztuje. O lornetce nie myślałem. Bo od razu wpadłem na pomysł teleskopu aby mogła zobaczyć Saturn i księżyc. Ale teraz też myślę że gdzieś ten teleskop schować będzie trzeba czasem. To też muszę znaleźć miejsce jak zabierze się go z balkonu. A statyw który udźwignie ten teleskop 102mm MAC to też wydatek około 400-500zl ? 
dziękuję wszystkim za rady i odpowiedzi, nie spoedziewalem się takiego odzewu. 

IMG_3596.png

IMG_3597.png

Napisano

A czy przez lornetkę równie dobrze można zobaczyć kratery na księżycu oraz gwiazdy lub jakąś planetę ? Czy do tysiąca złotych znajdzie się jakaś lornetka sensowna ? 

Napisano

Księżyc juz się ładnie zaprezentuje, choć nie będą to szczegółowe obserwacje, planety to widać ale jako malutkie punkty, to nie sprzęt do tego .

Gwiazdy oczywiście tak , najlepiej prezentują się duże luźne gromady otwarte jak żłobek plejady hiady ale i też różne bogate pola gwiezdne.

W większości przypadków jednak to księżyc Jowisz i Saturn są obiektami które osoby na początek chętnie obserwują, to jest bardziej wow, co oczywiście premiuje zakup telskopu nie lornetki, ale no nie wiemy za bardzo co tam siedzi w głowie żony 😉

Jak duże LP masz na tym balkonie ?https://djlorenz.github.io/astronomy/lp/overlay/dark.html

Mak 102 poradzi sobie ma montażu Az3 lub np takim statywie foto video 

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 
Ulanzi OMBRA 1.6M wideo statyw podróżny 360 ° Panorama Fluid Drag Pan statyw maksymalne obciążenie 6KG Arca Swiss płyta do lustrzanka cyfrowa
https://a.aliexpress.com/_EuXpqjI

Spróbuję pomóc...

Napisano
10 minut temu, Koszy89 napisał:

Księżyc juz się ładnie zaprezentuje, choć nie będą to szczegółowe obserwacje, planety to widać ale jako malutkie punkty, to nie sprzęt do tego .

Gwiazdy oczywiście tak , najlepiej prezentują się duże luźne gromady otwarte jak żłobek plejady hiady ale i też różne bogate pola gwiezdne.

W większości przypadków jednak to księżyc Jowisz i Saturn są obiektami które osoby na początek chętnie obserwują, to jest bardziej wow, co oczywiście premiuje zakup telskopu nie lornetki, ale no nie wiemy za bardzo co tam siedzi w głowie żony 😉

Jak duże LP masz na tym balkonie ?https://djlorenz.github.io/astronomy/lp/overlay/dark.html

Mak 102 poradzi sobie ma montażu Az3 lub np takim statywie foto video 

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 
Ulanzi OMBRA 1.6M wideo statyw podróżny 360 ° Panorama Fluid Drag Pan statyw maksymalne obciążenie 6KG Arca Swiss płyta do lustrzanka cyfrowa
https://a.aliexpress.com/_EuXpqjI

O to chodziło? 

IMG_3599.png

Napisano

Tak.

To DS z balkonu to lepiej sobie darować, silne LP.

Spróbuję pomóc...

Napisano

A czy moglibyscie powiedziec bo nie znalazłem informacji w internecie czy decydując się na  Teleskop Sky-Watcher BK 909 AZ3 90/900 jaki ma rozstaw statywu? Balkon jest długi ale ma 90cm maks szerokości bo jest zabudowany, ale jak się rozstawi teleskop nie będzie można przejść to na bank, Ale czy wejdzie statyw rozłożony wogóle i czy to będzie mieć sens przy tak wąskim balkonie. 

Napisano
13 minut temu, jacekdh napisał:

A czy moglibyscie powiedziec bo nie znalazłem informacji w internecie czy decydując się na  Teleskop Sky-Watcher BK 909 AZ3 90/900 jaki ma rozstaw statywu? Balkon jest długi ale ma 90cm maks szerokości bo jest zabudowany, ale jak się rozstawi teleskop nie będzie można przejść to na bank, Ale czy wejdzie statyw rozłożony wogóle i czy to będzie mieć sens przy tak wąskim balkonie. 

Nie o sam rozstaw statywu chodzi bo ten możesz np.nie rozkładać  do końca/ pomijając stabilność/ ale o długość tego teleskopu który ma prawie 100cm 

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 Jest: BM 102/600  GSO cc6  ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano

Jak widzisz  tu nic nie jest takie proste jakby się mogło wydawać, stąd mój post po Twoim "ok.niebawem taki zakupię " 

Do 1000pln polecili byśmy używkę ale była by pewnie jak nówka syntę 6 i raczej nic by jej nie przebiło w tej cenie i możliwościach ale widzisz balkon nie taki zaswietlenie bardzo duże i nici z jej mozliwosci w tych warunkach.

Dlatego  szersza dyskusja jest wskazana a i Ty nie obraź się  ale jakbyś  wpisał hasło" pierwszy teleskop na balkon w mieście" miałbyś tydzień czytania o tym co chcesz wiedzieć. 

Pozdrawiam.

P.s szkoda że ten 90/910 nie wejdzie bo moim zdaniem  jest bardziej wszechstronny od maka 102mm.

• Like 1

Napisano
17 minut temu, Alf112 napisał:

Jak widzisz  tu nic nie jest takie proste jakby się mogło wydawać, stąd mój post po Twoim "ok.niebawem taki zakupię " 

Do 1000pln polecili byśmy używkę ale była by pewnie jak nówka syntę 6 i raczej nic by jej nie przebiło w tej cenie i możliwościach ale widzisz balkon nie taki zaswietlenie bardzo duże i nici z jej mozliwosci w tych warunkach.

Dlatego  szersza dyskusja jest wskazana a i Ty nie obraź się  ale jakbyś  wpisał hasło" pierwszy teleskop na balkon w mieście" miałbyś tydzień czytania o tym co chcesz wiedzieć. 

Pozdrawiam.

P.s szkoda że ten 90/910 nie wejdzie bo moim zdaniem  jest bardziej wszechstronny od maka 102mm.

Teoretycznie wejdzie jak się postawi i samemu będzie się stać na skraju balkonu oraz pokoju a teleskop będzie wystawać odrobinę za balkon. Może faktycznie lornetkę na początek wystarczy a później będzie się myśleć co dalej. 

Napisano

Nie zapominajmy też o opcji tego by montaż teslkopu został przytwierdzony do barierki balkonu.

Lornetka na balkonie przy tak silnym LP to niestety też średni pomysł.

Oczywiście można też obserwować może i rzadziej,ale w terenie gdzie nie zbraknie miejsca na to by się rozstawić. 

Spróbuję pomóc...

Napisano
34 minuty temu, Koszy89 napisał:

Nie zapominajmy też o opcji tego by montaż teslkopu został przytwierdzony do barierki balkonu.

Lornetka na balkonie przy tak silnym LP to niestety też średni pomysł.

Oczywiście można też obserwować może i rzadziej,ale w terenie gdzie nie zbraknie miejsca na to by się rozstawić. 

Nie uda się do barierki zamontować bo mam zabudowany balkon a na barierce jest szyna od szyb

Napisano
53 minuty temu, jacekdh napisał:

Nie uda się do barierki zamontować bo mam zabudowany balkon a na barierce jest szyna od szyb

No to zostaje mały maczek.

MAK 90/1250

Napisano
19 minut temu, Patkall napisał:
22 minuty temu, Patkall napisał:

No to zostaje mały maczek.

Byle nie za mały. Takie minimum w niewielkich pieniążkach to 102ka.

• Like 1

Napisano
22 godziny temu, Mc ślimack napisał:

Krótsza tuba w tych pieniądzach to coś takiego:

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1504&language=pl&srsltid=AfmBOoq0KxZMR6Bg9VsZYQJT2hd4j2bR0KX4KJZfvJxK1r2LJNmGx-wF&__ck=1

Mógłby być spoko jako sprzęt przeglądowy, do nauki nieba. Ale krótkie refraktory, to specyficzne konstrukcje. Jeśli mieszkacie pod miejskim, zaświetlonym niebem, to teleskop polecony przez @Koszy89 będzie lepszym wyborem.

Obserwacje przez okno to nie jest najlepszy pomysł. Różnica temperatur pomiędzy pomieszczeniem a masami powietrza z zewnątrz będą degradować jakość obrazu. 

Jak ją kochasz, to pewnie znajdziesz czas aby obejrzeć to. Może będzie nieco pomocne:

Myślałem też że tego z linku wezmę, jest krótszy to wejdzie i w miarę komfortowo będzie można go obsługiwać