Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, Koszy89 napisał:

No nie koniecznie się to musi przekładać na gorszą jakość jakoś specjalnie, trzeba rozpatrywać konkretne modele.

Kojarzę historie plastikowych cel w refraktorach na które narzekano, w makach bresserka ale chyba 127 byly też jakieś historie ze użytkownicy coś tam sobie usztywniali cele lustra .

Tylko o tym wspominam nic nie wyrokuje, nie miałem tego i innych Maków beessera , pisze z tego co wiem co się obiło mi o uszy i oczy.

@Jsc mial na pewno bresserka Maka 100.

Oferta na tego Maka z tym montażem w tej cenie wydaje się spoko , dopytać tylko o dokładniejszy opis stan , co tam np ewentualnie brakuje, czy są jakieś istotne braki.

Ostateczne nadal masz tam gwarancję chyba i opcje zwrotu 

Chyba zdecyduję się na tego bressera. Jest po prostu bez kartonu. Jak za jakiś dłuższy czas zdefyduje się na upgrade do maka127, to ten montaż są radę?

Napisano (edytowane)
28 minut temu, Folosh napisał:

Chyba zdecyduję się na tego bressera. Jest po prostu bez kartonu. Jak za jakiś dłuższy czas zdefyduje się na upgrade do maka127, to ten montaż są radę?

Może być  słaby i niekomfortowy /generować długo gasnące drgania/ do 127ki.

Musisz pamiętać  że montaż jest ważniejszy od teleskopu do satysfakcjonujących obserwacji. 

Ale się  tym nie przejmuj na zapas bo w tej cenie 191euro/800pln to 102ka z montażem  chodzi na giełdach.

Będzie kiedyś 127 to kupisz pod to montaż 

Edytowane przez Alf112

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano
32 minuty temu, Folosh napisał:

Myślę ,że po tym dłuższym czasie sam będziesz wiedział najlepiej, poznasz montaż i swoją tolerancję na stabilność montażu.

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Jeszcze ostanie (chyba) pytanie. Najprawdopodobniej zdjęcia będę robił telefonem, bo nie posiadam aparatu. Polecacie jakieś sensowne uchwytu do okularu na telefon?