Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawa absolutnie poważna i pilna.

Mam dwa miejsca na wyprawę do Andaluzji w 2027 r. i potrzebuję konkretnej deklaracji. Najpierw podstawowe informacje:
- wyjazd na całkowite zaćmienie Słońca
- wyjazd w dniach 16 lipca - 6 sierpnia 2027 (wylot do Malagi, może jeden  dzień w tę lub w tę, ale ogółem ma być 3 tygodnie)
- wynajęcie w Maladze samochodu 
- trasa: Malaga - Granada - Kordoba - Sewilla - Kadyks - Tarifa - Gibraltar - Ronda - Malaga
- odległości nie są duże, a po drodze wszystkie wiochy z katedrami, winiarniami, zamkami i czym, tam chcecie
- koszty rozłożą się na cały rok
- zaćmienie 2 sierpnia w Tarifie, czyli patrząc na tę skałę ze zdjęcia - gdzieś po prawej stronie (a może po lewej)

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ:
- TERAZ trzeba zarezerwować nocleg w pasie zaćmienia, teraz, już, stąd wstawiam to ogłoszenie
- jesienią kupujemy bilety na lot
- po ustaleniu lotów można szczegółowo planować, co zwiedzamy i ostatecznie, jak będzie trasa wyglądać
- rezerwujemy pozostałe noclegi i to, co się da kupić online, kupujemy online
- na początku 2027 rezerwujemy samochód

KTO JEDZIE? Ja z Gdańska i moje dwie koleżanki, obie z Krakowa, znamy się z  zaćmień w Chinach 2009 i Australii 2012. 
Sytuacja dlatego jest pilna, bo znikają już sensowne miejsca noclegowe w Tarifie i zostają bardzo drogie. Jeszcze tydzień temu były noclegi za 3000 dla 5 osób na 3 doby, obecnie to już jest 5000-6000. W dodatku rezerwacje są bezzwrotne, więc rezerwując trzeba od razu zapłacić. 
Dlaczego dwie osoby? Bo łatwiej się położyć w jednym łóżku. Dwóch panów albo jedna para. Ewentualnie może być jedna osoba, ale wtedy tylko kobieta. We cztery jakoś się podzielimy.

WARUNKI, czyli konkurs piękności. Niestety, muszę je postawić, bo wyjazd ma być przyjemny i tak mi mówi moje doświadczenie. 
- Chcemy, by ta osoba (czy też jedna z tych dwóch) wzięła na siebie sprawę prowadzenia samochodu, czyli wybrała samochód, była kumata na drodze, wiedziała, gdzie się tankuje, nie bała się jeździć za granicą, w sumie - rządziła samochodem. 
- Była punktualna, wstawała rano, nie imprezowała, nie upijała się  i nie przejmowała  niedogodnościami, nie marudziła, że z kimś śpi albo że żarcie nie takie, czyli potrafiła żyć w grupie. Tempo będzie spore, od rana do nocy, już zadbam o to, by było co zwiedzać. 
- Jest gotowa teraz (naprawdę na dniach) ponieść koszt pierwszego noclegu, ja za niego zapłacę, ale trzeba mi zwrócić, 3 dni w Tarifie.
- Priorytetem jest zaćmienie i wszystko jest jemu podporządkowane. W zamian Słońce z Księżycem odwdzięczą się najpiękniejszym spektaklem na niebie, w dodatku długim, bo 4 min. 37 s. Nie znam osoby, która żałowałaby, że widziała zaćmienie. A wręcz odwrotnie, co widać po mnie, bo fatyguję się po raz ósmy (a nawet dziewiąty, jeśli wyjdzie ten rok).

Oczywiście, za rok wiosną znajdą się osoby chętne bez problemu, ale to już będzie za późno. Teraz wiele osób już nie łapie się na zaćmienie 2026. Ja w tej chwili widzę w wyszukiwarkach  dosłownie kilka hoteli, które już mogłabym zarezerwować, ale muszę od razu zapłacić, a nie wiem, czy będzie nas 3, 4 czy 5. Reszta to 38 000 za 3 noce albo 12 000, albo 7000. Hiszpanie doskonale wiedzą, że mają zaćmienie.

Moje TSE: Turcja 2006, Syberia 2008, Chiny 2009, Australia 2012, Szkocja 2015 (faza 96%, najbliżej  jak można było pasa całkowitego zaćmienia), USA Idaho 2017, USA Teksas 2024, w tym roku Hiszpania w okolicach Palencii. 

Organizowałam wszystkie po Syberii. Chciałabym, aby samochodem zajął się ktoś inny. Nie jestem organizatorem zawodowym i nie pobieram opłat.  Wszystkie wyprawy to moja radosna twórczość. Może jeszcze mnie pamiętacie, bo na forach zjawiłam się w 2006, parę zlotów,  a potem to tak różnie było, zaćmieniom jednak jestem wierna. 

Egiptem w 2027 nigdy nie byłam zainteresowana. Z tego, co wiem, ludzie już wykupują noclegi. Zaćmienia zawsze trzeba organizować rok wcześniej. 

Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do własnych faktów.

• 2 miesiące później...
Napisano

Podbijam temat. Kierowcę już mamy, ale szukamy jeszcze jednego pana, bo wszystkie noclegi mamy zarezerwowane na 5 osób, a jest nas 4. Młody ratownik chciałby mieć kompana w tej podróży. Nocleg w Tarifie jest opłacony (3 noce), więc chciałabym to już rozliczyć. Bilety lotnicze  kupujemy we wrześniu, a potem montujemy  plan szczegółowy. Dwie osoby z Krakowa, jedna z Gdańska, jedna z Opola. Tempo zwiedzania intensywne.

Wszystkich zainteresowanych Australią 2028 informuję, że na Outbacku hoteli jest jak na lekarstwo. Niektóre już zajęte. 

Hiszpania 2027.jpg

Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nie do własnych faktów.