Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też tak miałem, ten sam obiekt tylko że przez lornetkę a o "kropkach wiedziałem z książki.

Napisano

Przypomniały mi się moje początki, gdy samodzielnie odkrywałem niebo. Szczególnie dobrze pamiętam pierwsze przeczesywanie gwiazdozbioru Skorpiona 76 mm Newtonem. W pewnym momencie ku mojemu zaskoczeniu w okularze ujrzałem kudłatą plamkę obok Antaresa. Dopiero wtedy wyciągnąłem książkę i po chwili poszukiwań dowiedziałem się, że właśnie "odkryłem" gromadę kulistą M4. Piękne wspomnienie i mam nadzieję, że opisana obserwacja Jowisza podobnie pozostanie w Twojej pamięci.

• Like 2
Napisano

Serdecznie życzę by przeżyte emocje były przyczynkiem do rozwoju hobby astronomicznych obserwacji wizualnych.

Świat, a gdzie tam , wszechświat galaktyk mgławic gromad stoi otworem , tak pięknie go odkrywać 

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
4 godziny temu, el studnio napisał:

Rozmazana szara plama znaleziona gołym okiem dała mi o wiele ciekawsze doświadczenie niż zdjęcia odległych galaktyk z super-teleskopów

Z takim podejściem masz 100% zadatki na rasowego wizualowca. Moja pierwsza, najlepsza i najbardziej emocjonalna obserwacja, jaką miałem w życiu (1990 r.), to M15 widziana przez ruską lornetkę 10×50 — z okna pokoju w kamienicy, w centrum 16-tysięcznego miasteczka. I choć od tamtej pory widziałem już prawdziwe cuda przez różny sprzęt, dla mnie to wciąż pozostaje absolutne „best of the best”!

• Like 2

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano

Następne olśnienie to pierwsza obserwacja pod prawdziwie ciemnym niebem. Zamiast paru kropek na szarym nieboskłonie - nagłe zagubienie w bezliku gwiazd, struga Drogi Mlecznej, gromady gwiezdne kłujące w oczy. To uczucie uczastnictwa we Wszechświecie. NIESAMOWITE!🌠☁️🌠🌙

• Like 6

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
2 godziny temu, Janko napisał:

Następne olśnienie to pierwsza obserwacja pod prawdziwie ciemnym niebem. Zamiast paru kropek na szarym nieboskłonie - nagłe zagubienie w bezliku gwiazd, struga Drogi Mlecznej, gromady gwiezdne kłujące w oczy. To uczucie uczastnictwa we Wszechświecie. NIESAMOWITE!🌠☁️🌠🌙

Dokładnie tak to wygląda i nie potrzeba do takich widoków instrumentów optycznych choć dobrze jest mieć lornetkę lub teleskop o szerokim polu widzenia.

• Like 1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, el studnio napisał:

też ciekawe odkrycie - jeszcze tydzień temu nie wiedziałem że w życiu będa mi przeszkadać chmury w nocy;) 

Przed Tobą kolejne smutne odkrycie to Łysy Niszczyciel nieba czyli Księżyc 

Edit: może inaczej...

" Nigdy nie spodziewałem się kiedyś będzie przeszkadzać mi obecność Księżyca na niebie 😉"

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1
  • Haha 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
33 minuty temu, Koszy89 napisał:

.....a kolejne to  kiepski seeing w obserwacjach  planetarnych.

• Sad 1

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: SW 102/1000  BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano
Godzinę temu, Alf112 napisał:

.....a kolejne to  kiepski seeing w obserwacjach  planetarnych.

My jesteśmy pesymiści,

naszym godłem dąb bez liści... 😘

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano (edytowane)
25 minut temu, Janko napisał:

My jesteśmy pesymiści,

naszym godłem dąb bez liści... 😘

My jesteśmy realiści 

Nie wczoraj się urodziliśmy 

I choć od pogody nie raz po tyłku dostaliśmy 

To w pięknym hobby wytrwaliśmy 

Bo choć aura nie zawsze jest z nami 

To My jesteśmy też romantykami 

I po jednej dobrej pod gwiazdami nocy

Znów dostajemy nowej astro mocy

😅

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

Spróbuję pomóc...

Napisano

Takie tam gówno na szybko 😉

Spróbuję pomóc...

Napisano
2 godziny temu, Koszy89 napisał:

Lepszy Księżyc niż lampy uliczne.

MAK 90/1250

Napisano
2 minuty temu, Patkall napisał:

Lepszy Księżyc niż lampy uliczne.

Hmm.

Od lamp uciekniesz , Księżyc jest nieuchronny 😮‍💨

Spróbuję pomóc...

Napisano
6 minut temu, Koszy89 napisał:

Hmm.

Od lamp uciekniesz , Księżyc jest nieuchronny 😮‍💨

Niby prawda, ale Księżyca nie ma każdej nocy, a lampy już tak. Poza tym w niektórych regionach ciężko uciec od zanieczyszczenia świetlnego. Szkoda, że u mnie w mieście nie oszczędzają prądu na wyłączaniu lamp ulicznych 🤨

MAK 90/1250

Napisano
6 minut temu, Patkall napisał:

Niby prawda, ale Księżyca nie ma każdej nocy, a lampy już tak. Poza tym w niektórych regionach ciężko uciec od zanieczyszczenia świetlnego. Szkoda, że u mnie w mieście nie oszczędzają prądu na wyłączaniu lamp ulicznych 🤨

U mnie też nie oszczędzają, pakuje się w auto i jadę na wieś, cóż też każdy ma inny punkt widzenia, jeden ogląda US , drugi przede wszystkim DS,nie ma więc sensu rozstrzygać co gorsze lampa ziemska czy kosmiczna 😉

Spróbuję pomóc...

Napisano

Lampa kosmiczna ma jednak tę ogromną przewagę, choć przekszadza w DS, jest wielce wdzięcznym obiektem obserwacji samym w sobie.

• Like 1

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano

Lampy uliczne to ciekawe obserwacje, tylko że używa się w tym celu spektrografu zamiast okularu a nie filtru słonecznego.