Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

W najbliższym czasie będę w posiadaniu teleskopu Mak127 i się zastanawiam, jakie dodatkowe okulary lub filtry będą potrzebne (lub jakie warto mieć) do rozpoczęcia przygody z obserwacjami nocnego nieba.

Czy mógłbym liczyć na Waszą pomoc?

Napisano

Polecam:

Ortho ok. 12mm do planet i Księżyca

Erfla WO 20mm do całego Słońca i Księżyca

I żeby coś na szeroko to plossla 40mm np Vixena NPL

MAK 150 Orion, MEADE AC 120/700, ED80

Napisano

Ortho 12 też polecem , np fujijame 12,5 mm mam I używalem w maku 127 , jest super .

Zamiast erfla 20 ja zaproponuje BCO 18, też mieści się cala tarcza i imo lepszy okular .

Plose 40 mm mają też i mniejsze pole widzenia z ja zaproponował bym raczej vixena npl,30 mm albo GSO 32 mm choć vixen wygodniejszy 

Na większy power jak będą warunki jakieś orto 9-10 mm , może być BCO 10 mm ale polecam też Oriona 10 mm jaki mam na sprzedaż aktualnie.

Aha , zdecydowanie też warto wymienić nasadkę na lepszą.

Filtrów nie potrzebujesz , no poza tymi na słońce , folia baaader nd 5 i ewentualnie barwny yellow #12 żeby słoneczko milej wyglądało 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dobrze, ale jakiś ND 0,3 lub 0,6 też by się przydał do obserwacji Księżyca zwłaszcza Księżyca w pełni lub blisko pełni.

SW MAK127, ALT AZ, SW AZ-GTiX.
Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
Lornetki: DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, TS 15x70 MX Marine ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Baton napisał:

Dobrze, ale jakiś ND 0,3 lub 0,6 też by się przydał do obserwacji Księżyca zwłaszcza Księżyca w pełni lub blisko pełni.

Mam aktualnie już drugiego Maka 127 i długo nim ujeżdżałem księżyc, w życiu nie było mi za jasno bym chciał psuć obraz filtrem , no chyba że kupimy baadera to on może nie daje odblasków.

Z Makiem uzyskujemy na tyle małe źrenice plus nie duży obiektyw że imo są zbędne .

Oczywiście może są tu jakieś kwestie osobnicze i ktoś może potrzebować jednak przygasić.

Zdecydowanie nie jest to w tym wypadku filtr do kupienia na start, jak ktoś stwierdzi że mu za jasno to dokupi, ale to trzeba najpierw sprawdzić.

Edytowane przez Koszy89

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...