Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich 

Jestem posiadaczem teleskopu Sky-Watcher Virtuoso GTi MAK 127 WiFi 

chciałbym podłączyć go do programu stellarium lub N.I.N.A mam aparat fotograficzny Cannon EOS R50 ale ni cholery nie mogę tego zrobić 

czy ktoś potrafi wytłumaczyć jak to zrobić, chciałbym trochę porobić zdjęcia przy użyciu laptopa 

instalowałem różne sterowniki, stellarium scope, sterowniki ASCOM i nic, niem mam zielonego pojęcia jak to zrobić, może jest tu jakiś ekspert w tej dziedzinie, który mi to troche ułatwi ?

pozdrawiam 

marny astrofotograf 

Napisano (edytowane)

Nie mam tego telskopu, ale zasada działania podobna do Dobsonów GOTO - musisz mieć kabel USB-RJ45 lub RJ12 łączący laptopa i montaż oraz osobno kabel USB łączący kamerę z laptopem. Nie powiem jakie dokładnie kable ale polcem pooglądaj najpierw filmiki na YT od Universe wonders on ma dużo materiałów z podłączenia Virtuoso i robiednia sesji EAA.

Przykład jak taki kabel wyglądą ale nie wiem czy on pasuje !!!

https://pl.aliexpress.com/item/1005004189899677.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.166.e2631c24QGFHTr&gatewayAdapt=glo2pol

Edytowane przez WolekMKN
Napisano

Jeśli chodziło Ci o połączenie przez Wifi, to zgodnie z danymi producenta służy ono do łączenia z telefonem lub tabletem za pomocą dedykowanej aplikacji. Z laptopem raczej się nie da w ten sposób.

Napisano

Teoertycznie powinieneś dać radę połaczyć się po WiFI bez kabla - po to jest WIFI 🙂

Zaisntaluej w tej kolejnośći:

1. ASCOM Platform: Podstawa dla wszystkich sterowników astronomicznych (ascom-standards.org).
  2. SynScan Pro App for Windows: Aplikacja do sterowania montażem (skywatcher.com).
  3. SynScan ASCOM Driver: Specjalny sterownik, który pozwala innym programom "rozmawiać" z aplikacją SynScan (skywatcher.com)

Potem łaczysz laptop z siecią WIFI montażu, potem w aplikacji SynScna pro powino się udać połaczyć, Gdy aplikacja się połączy, powinieneś móc sterować montażem za pomocą strzałek w aplikacji.

Potem opalasz Nine czy inne stelarium czy Carte de cieul i  w ustawieniach teleskopu wybierz sterownik o nazwie „SynScan App Driver”, Kliknij „Properties” (Właściwości) lub „Setup” sterownika:
Upewnij się, że adres IP to 127.0.0.1 (to adres Twojego komputera, tzw. localhost).
Zatwierdź i kliknij „Connect” w swoim programie.

To powinno dać ci już pełna konktrolę nad montażem, pozostaje jescze podpiece Canona - tu jescze nigdy sam nie walczyłem - używam po prostu inetwałometru i tak cykam fotki, ale niebawem będę chaił podłaczyć też sowjego Canona (70D) aby móc ditherować z poziomu aplikacji a nie ręcznie. Jak mi się uda - pochawlę się 😉

Powodzenia!

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano (edytowane)

Czyli jednak nie miałem racji i da się też z PC. Ciekawie czemu na stronie SW wspominają o urządzeniach mobilnych, a o komputerach nie?

Edytowane przez Rysz