Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ładny tłumek ludzisk się zgromadził. Ale i widać zdjęcia są przednie.

• Like 1
Napisano

Gratulacje Darek. Też przymierzam się zrobić coś takiego w Barczewie. Zastanawiam się tylko co tam opowiadałeś 🙃

• Like 1
Napisano

@Stiopa Dzięki 🙂

To pierwsze moje wystąpienie w takiej roli więc  na pewno można dużo poprawić.  Na początku wystawa była zamknięta za rozsuwanymi drzwiami: FB_IMG_1779000383884.thumb.jpg.a455f0a79ed58f3822e4eb6d9c071003.jpg

Chwilę wcześniej przed wyjściem do gości, był jeszcze krótki wywiad dla lokalnych mediów.

Przed otwarciem powiedziałem raptem parę zdań o sobie, ile się tym zajmuję itp. oraz podziękowałem za zaproszenie i organizację wydarzenia.

Po otwarciu wystawy już przy teleskopie między zdjęciami. Powiedziałem co to jest to h-alpha w fotografii Słońca. W skrócie opisałem elementy zestawu i jak wygląda proces fotografowania, bo różni się mocno od tego co ludzie zwykle rozumieją przez "robienie zdjęcia". Na koniec jako ciekawostkę miałem przygotowany wydruk grafiki Ziemi z zachowaniem odpowiedniej skali by lepiej zadziałać na wyobraźnię. I to faktycznie zrobiło wrażenie, ludzie byli w szoku jak malutcy jesteśmy. 

Na koniec zachęciłem do zadawania pytań. Oczywiście trafiały się różne: od "ile taki sprzęt kosztuje" po "jaka jest temperatura na Słońcu". 

Na pewno są gdzie filmy z tego wydarzenia bo żona oglądała. Ale ja jeszcze nie byłem gotów by siebie słuchać 😅

• Like 2
Napisano

Ooo, wielka rzecz. Gratulacje.

Takie pytanie pomocnicze: na czym były drukowane zdjęcia? Format chyba A3?

pozdrawiam Radek

Napisano

Ze zdjęciami też były przeprawy lekkie. W poniedziałek dostałem próbne wydruki i były średniej jakości lekko mówiąc.  Całe szczęście jak może wiesz mam porządną drukarkę i powiedziałem, że wydruk zdjęć sam ogarnę po kosztach materiałów. 

Tak - zdjęcia są A3. Pierwotnie miały być jeszcze 4 zdjęcia w formacie A2, niestety tak dużego wydruku ja nie zrobię. 

Całe szczęście, że mam takie możliwości. 

Niestety nie odezwali się z jakimś sensownym wyprzedzeniem, tylko niecałe 2 tyg przed terminem kiedy chcieli robić wystawę. Miałem sporo do ogarnięcia w tym czasie. Wybrać zdjęcia, sformatować do jednego rozmiaru + dorobić ramkę i krótkie opisy. Później wyszło że jeszcze druk i wycinanie. 

Ogólnie jestem zadowolony bo zdjęcia były w super jakości i robiły wrażenie. 

• Like 2