Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 
Szukam pierwszego teleskopu do obserwacji nieba razem z dziećmi. Mój budżet to ok. 2000 zł (z lekkim zapasem, jeśli będzie warto dopłacić).

Moje warunki i wymagania:

Miejsce obserwacji: Głównie balkon w bloku (średniej wielkości miasto) i wyjścia w pobliżu domu oraz kilka razy w roku wyjazdy na ciemniejszą wieś.

Mobilność: Sprzęt musi być w miarę kompaktowy, łatwy w transporcie i żeby nie zajmował dużo miejsca podczas przechowywania w mieszkaniu.

Cele: Uniwersalny sprzęt – nastawiam się na Księżyc i planety, ale chciałbym też pooglądać jaśniejsze obiekty głębokiego nieba.

Dylemat (GoTo / Push-To vs. Manual):
Nie jestem pewien, czy iść w pełny manual, czy zainwestować w systemy naprowadzania/śledzenia, które przy dzieciach mogą ułatwić sprawę.

Co brałem pod uwagę:
Mój pierwszy wybór to Bresser Messier 6" Dobson stołowy ( https://www.astroshop.pl/teleskopy/bresser-teleskop-dobsona-n-150-750-messier-dob/p,58693 ), ale niestety jest obecnie niedostępny (dopiero w październiku). Musiałem zacząć poszukiwania od nowa i zacząłem brać pod uwagę inne konstrukcje oraz systemy GoTo. Aktualnie na oku mam trzy skrajnie różne modele:

Omegon Horizon N 130/650 AZ Bellavista - cena ok 1500
https://www.astroshop.pl/teleskopy/omegon-teleskop-horizon-n-130-650-az-bellavista/p,80900 

Omegon Dobson Push+ Mini N 150/750 - dostępny w innym sklepie za ok 2300
https://www.astroshop.pl/teleskopy/omegon-teleskop-dobsona-push-mini-n-150-750-skywatcher/p,57562 

Skywatcher Maksutov MC 127/1500 Skymax 127 AZ-Go2 - dostępny w innym sklepie za ok 2100
https://www.astroshop.pl/teleskopy/skywatcher-teleskop-maksutova-mc-127-1500-skymax-127-az-go2/p,75979 

Im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie. Który z tych kierunków będzie najbardziej optymalny przy moich ograniczeniach? Będę wdzięczny za wszelkie porady i alternatywne propozycje!

Napisano

Pod miejskim niebem i warunki balkonowe sprawdzi się MAK 127 to bardzo zgrabna tuba poszukaj z możliwością podpięcia 2" kątówki, do planet i księżyca wystarczy 1,25'' ale do głębokiego nieba przyda się 2'' co do montażu to ja używałem MAKa 127 na AZ4, tylko do dużych powiększeń przydaje się napęd 

• Like 4
Napisano

@tomason dziękuję za odpowiedź.

Z tego co zdążyłem sie zorientować nie ma za bardzo gotowych zestawów MAK 127 z możliwoscia podpięcia 2" okularów. Trzeba bedzie całość skompletować samodzielnie i taki zestaw prawdopodobnie przekroczy mój budzet, ale porozglądam się jeszcze.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jeśli miałbym do wyboru tylko te dwa teleskopy

1. skywatcher MAK 127 na montażu az5 za ok 2300zl

https://www.astroshop.pl/teleskopy/skywatcher-teleskop-maksutova-mc-127-1500-skymax-127-az-5/p,55152

2. newtona Omegon 130/650 na montażu az bellvista za ok 1500zł

https://www.astroshop.pl/teleskopy/omegon-teleskop-horizon-n-130-650-az-bellavista/p,80900

Zakładajac, że oba tubusy rozmiarowo spełniają moje oczekiwania,
czy pod względem optycznym i ogólnej jakości oraz komfortu używania MAK 127 jest na tyle lepszy od tego Newtona, że warto dopłacić do niego różnicę 800 zł? 

Napisano
32 minuty temu, stone81 napisał:

@tomason dziękuję za odpowiedź.

Z tego co zdążyłem sie zorientować nie ma za bardzo gotowych zestawów MAK 127 z możliwoscia podpięcia 2" okularów. Trzeba bedzie całość skompletować samodzielnie i taki zestaw prawdopodobnie przekroczy mój budzet, ale porozglądam się jeszcze.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jeśli miałbym do wyboru tylko te dwa teleskopy

1. skywatcher MAK 127 na montażu az5 za ok 2300zl

https://www.astroshop.pl/teleskopy/skywatcher-teleskop-maksutova-mc-127-1500-skymax-127-az-5/p,55152

2. newtona Omegon 130/650 na montażu az bellvista za ok 1500zł

Zakładajac, że oba tubusy rozmiarowo spełniają moje oczekiwania,
czy pod względem optycznym i ogólnej jakości oraz komfortu używania MAK 127 jest na tyle lepszy od tego Newtona, że warto dopłacić do niego różnicę 800 zł? 

Kupno używanego nie wchodzi w grę?

• Like 1

MAK 90/1250

Napisano
8 godzin temu, stone81 napisał:

To bardzo prowokacyjne pytanie mogące być zarzewiem kolejnego konfliktu pomiędzy użytkownikami teleskopów skonstruowanych w oparciu o  różne systemy optyczne. Lepiej nie brnąć w to głebiej. 😅😉

• Like 1
Napisano

Mam wystawiony na giełdzie w dziale komercyjnym mobilne 8" F5 ale naciągamy budżet. DSC byłoby możliwe do dołożenia.

• Like 1
Napisano
9 godzin temu, stone81 napisał:

Przede wszystkim między tymi teleskopami jest ogromna różnica ogniskowej i to ta w Maku jest znacznie lepsza pod kątem obserwcji miejskich czyli planet i księżyca.

Maki 127 to bardzo wdzięczne małe krótkie tuby poręczne itd, bdb wybór na balkon do miasta, a poza miastem też nim DS podglądasz , z wyjątkiem jedynie tych obiektów bardzo rozległych kątowo.

Są jak najbardziej maki 127 z wyjściem na dwa cale, ale to nie jest jakas też znowu konieczność chociaż czasem się przyda .

Ten model dość często gości na giełdzie , kupisz za około 900-1000 zł używkę.

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
20 godzin temu, Patkall napisał:

Kupno używanego nie wchodzi w grę?

Chyba tak ale bedę celował w MAK 127

12 godzin temu, Mc ślimack napisał:

To bardzo prowokacyjne pytanie mogące być zarzewiem kolejnego konfliktu pomiędzy użytkownikami teleskopów skonstruowanych w oparciu o  różne systemy optyczne. Lepiej nie brnąć w to głebiej. 😅😉

Nie taki miałem zamiar 🙂 

11 godzin temu, Pablito napisał:

Mam wystawiony na giełdzie w dziale komercyjnym mobilne 8" F5 ale naciągamy budżet. DSC byłoby możliwe do dołożenia.

Fajny, ale cieżko bedzie go gdzieś upchnąć w mieszkaniu

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i pomocne komentarze!

Tak bardzo dopytuję o tego Newtona, ponieważ pierwotnie byłem już w 100% zdecydowany na Bressera 6". Co więcej - nie pisałem tego wcześniej - zamówiłem go, a na AliExpress od razu dobrałem pod niego zestaw akcesoriów bo były w dobrej cenie (okulary Svbony SV215 3-8 mm, Svbony 20 mm 68 stopni oraz kolimator laserowy SV121). Niestety okazało się, że sklep mimo iż miał teleskop w ofercie to nie miał go na stanie i aktualnie nie jest nigdzie dostępny. Finalnie zostałem więc z samymi akcesoriami, ale bez sprzętu. 🙂
Próbowałem znaleźć dla Bressera jakąś alternatywę o podobnych parametrach i cenie, ale bezskutecznie. Po Waszych poradach i przeczytaniu kilku wątków czuje sie przekonany do Maka 127.
Akcesoria będę mógł zwrócić, ale jeśli ktoś na forum byłby zainteresowany to mogę się kilka dni wstrzymać z odsyłaniem i sprzedać po cenie zakupu. 
Okular svbony SV215 3-8mm 56stopni za 365zl + KW
Okular svbony 20mm 68 stopni 95zl + KW
Kolimator laserowy svbony SV121 (nowa wersja) -  105zl + KW

Później wystawię jeszcze oferte w sekcji giełda

Szkoda, że nie trafiłem forum nieco wcześniej, ale na szczęście nie jest jeszcze za późno, żeby wszystko odkręcić i zacząć poszukiwania od nowa.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i komentarze!

• Like 1
Napisano

Nie mam prawie żadnego doświadczenia i może gadam głupoty ale dobson chyba wymiata maka. Dobsona 8 czy 10 z dwoma okularami w zestawie jak poszukasz to trawisz za ok 1200-1400zl . Dobson jest duży ale w pionie zajmuje tyle miejsca co nieco większa doniczka od kwiatka. Przenoszenie nie jest wyzwaniem, do auta tez nie problem jeśli masz kombi , a jak sredni sedan to tez się wciśnie ale bagaż do kabiny xd 

Kolimator nie jest potrzebny co dziennie wiec można się pomęczyć optycznym za 50zl, a laserowe są juz tez za 100zł,  poza tym najlepsza kolimacja jest na gwieździe podobno wiec za kolimator nie trzeba przepłacać. Puki co dokupiłem jeden okular 6mm za 170zl i jest zaskakująco dobry.  Tak wiec w twoim budżecie możesz dokupić 2-3 okulary i kolimator. 

Napisano (edytowane)

Jeśli balkon, to dla Dobsona przeszkodą może być barierka/balustrada, która wytnie nam sporą część horyzontu. Wówczas trzeba będzie stawiać teleskop na jakimś podwyższeniu, a to znowu ekwilibrystyka.

Pytanie o priorytety. Bo jeśli pada tekst "miasto" i "mobilność", to ja intuicyjnie myślę o MAKAch. Jeśli słyszę "tanio", to myślę o "Newtonach na Dobsonie". Gdy natomiast słyszę o "wymiataczach", to na myśl przychodzi mi zmiotka do podłogi.

Edytowane przez Mc ślimack
  • Like 3
Napisano

Cześć 

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z teleskopem maksutov Acuter

https://www.astroshop.pl/teleskopy/acuter-teleskop-maksutova-mc-127-1359-voyager-mak127-fast-traverse-pro-goto/p,88296

To mak z troche krótszą ogniskową z goto na stalowym ststywie. To dość nowy model i trudno znaleźć jakiekolwiek opinie

Zastanawiałem sie też czy  nie poskładać sobie zestawu z svbony mk127 ale  odpuscilem,  bo żeby to miało sens to trzeba by wydać ponad 3000zl.

Napisano

Nie kombinuj,  kup SW Mak 127 az4 lub  svbony sv 255 na jakimś lekkim statywie alu do tego zooma od svbony 7.2-21.6 i masz wszystko  co na start i nie tylko na start potrzeba i do tego  lekkie  to wszystko na wyjazdy poza balkon jak ta lala😃

• Like 3

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: SW 102/1000  BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano

Taki komplet w b.dobrym stanie z drugiej reki kupisz poniżej tych 2tys .

Dodałbym jeszcze  jakiś okular 32mm nie żeby było szeroko bo w maku i tak nie będzie ale żeby było jaśniej / źrenica wyjściowa/

• Like 1

Było: N 130/900  N 150/750  Synta 8 dob. SW 90/910  SW Mak102  SW Mak127 GSO cc6 Jest: SW 102/1000  BM 102/600   ref 70/400  Oberwerk 15x70  bino TS  i szuflada szpeju

Napisano

Hej statyw może i stalowy,ale wygląda lichutko łącznie z głowicą 🫤

Ogólnie całość to rączej niewiadoma i trudno będzie o jakieś informacje o nim .

Lustro wtórne sprawia wrażenie stosunkowo dużego.

Wyciąg być może jest z tworzywa .

Ja osobiście nie szedł bym w to chyba że chcesz przecierać szlak .

W mojej ocenie celuj w Maka SW 127 , pozostaję kwestia wyboru montażu gdyż każdy będzie miał swoje wady i zalety.

Az4 to prostota obsługi duża stabilność ale brak mikroruchów jest nieco kłopotliwy przy powiększeniach powyżej powiedzmy x150

Eq3.2 montaż paralaktyczny to mój faworyt w obserwacjach US, odrobinę dłużej trwa jego ustawienie, ale ma te zaletę że łatwo i tanio wyposażysz go w napęd co jest nie ocenione w US .

Na dsach jest początkowo mniej intuicyjny ale do przyzwyczajenia się oraz można go łatwo ustawić w tryb AZ.

Następnie montaż typu AZ 5 , czyli azymutalny z mikroruchami, najmniej stabilny uważam ale pod Maka 127 wystarczy, stabilność może zależeć od egzemplarza i ew luzów fabrycznych.

Jest to montaż azymutalny z mikroruchem.

• Like 2

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
3 minuty temu, Koszy89 napisał:

Eq3.2 montaż paralaktyczny to mój faworyt w obserwacjach US, odrobinę dłużej trwa jego ustawienie, ale ma te zaletę że łatwo i tanio wyposażysz go w napęd co jest nie ocenione w US .

Też bym był  za eq3-2 z napędem ale nosić to z przeciwwagami już  tak fajnie nie jest jak az4 czy svbony 225 

Svbony  ma mikroruchy i spory udzwig nawet pod coś większego. 

• Like 1

Napisano

Zwróćcie uwagę  na te pokrętło ostrości Acutera? 

Ono jedną stroną wręcz dotyka obudowy to jak tym kręcić  wygodnie? 

Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Alf112 napisał:

Też bym był  za eq3-2 z napędem ale nosić to z przeciwwagami już  tak fajnie nie jest jak az4 czy svbony 225 

Svbony  ma mikroruchy i spory udzwig nawet pod coś większego. 

Ano zawsze to będzie jakiś kompromis, na pewno idzie sobie dużo pomóc gdy to odpowiednio spakować żeby wygodnie nosić, pytanie też ile jest do przejścia.

Ano i zapomniałem o tym SVbony 225 zdecydowanie też warto go dopisać do listy 

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

Napisano

@Koszy89 i @Alf112 dziekuje za wasze opinie na temat tego Acutera. 

Ja jako początkujacy w temacie bylem zaskoczony tym, że lepszy montaż ze statywem kosztuje tyle co tuba Mak 127.

Ze wzgledu na te przeciwwagi w montażu paralalktycznym, rozglądałem sie za montażem azymutalnym.

Czy na początek taki az4 na aluminiowym statywie wystarczy, czy raczej warto dołożyć do stalowego statywu?

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1985

Oglądałem też tego Svbony sv225 z mikroruchami (aktualnie można go kupić na ali za ok 600zł), tylko potem pojawi sie pytanie na jakim statywie go zamontować ?

Napisano
2 minuty temu, stone81 napisał:

Czy na początek taki az4 na aluminiowym statywie wystarczy, czy raczej warto dołożyć do stalowego statywu?

Do maka 127 w zupełności wystarczy alu a zaleta  jeszcze taka że  lżejszy 

• Like 1