Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka,

Na jakimś forum przeczytałem kiedyś bardzo pozytywną opinię odnośnie jednego z produktów SVBONY. Pewien użytkownik napisał, że jest zszokowany faktem, że wspomniany okular jakością znacznie przewyższa inne okulary droższych marek.

Niestety nie potrafię odnaleźć teraz tego wpisu, dlatego też chciałbym zapytać was o opinię na temat tego okularu, bo również istnieje niewielka szansa, że pomyliłem model.

image.png.93c4a62feb868c267a0bdbae8714d4bf.png

MAK 90/1250

Napisano

Domyślam się, że masz na myśli SVBony SV191 7,2-21,6 mm. W trakcie gdy na Astropolis trwałą dyskusja, kupiłem chyba ostatni wtedy dostępny egzemplarz. Przez pewien czas nie miałem okazji go wykorzystać.

Dopiero w tym roku w Zatomiu założyliśmy go do SW 127 i nie tylko mnie widok Jowisza odjął mowę.

Później testowaliśmy go w Luncie 40 i także efekt był powiedzmy lepszy niż dobry.

Teraz mam okazję używac go z refraktorem TS-Optics APO 96/F6 do obserwacji Słońca (z klinem Herschela Lacerta 1,25"), czasem próbuję z teleskopem Halfa Acuter Elite Phoenix 40/400, a ostatnio testowałem na Księżycu z Makiem 90/1250 Virtuoso (sama tuba bez montażu).

Dla porownania mam całkiem dobry okular kitowy od Acutera 5-16 mm, kilka kitowych 10 i 25 mm oraz nowo zakupione Vixeny NPL 6 i 25 mm. Dodatkowo kolega podesłał kilka okularów w tym Vixena NPL 30 mm i Explore Scientific 10 mm.

W tym towarzystwie SVBony wypada naprawde dobrze. Może poza teleskopem Halfa Acuter. Albo ja nie potrafię jeszcze w to patrzeć. Tu zoom Acutera wygrywa, a w SV191 widzę głównie swoje rzęsy.

Podesłany Vixen 30 mm zachwycił mnie na tyle, że robiąc zamówienie w DO kupiłem dwa wspomniane 25 i 6 mm. Są naprawde warte tych niewielkich pieniędzy.

Ale SV191 w refraktorze słonecznym daje super wygodę i naprawdę dobrą jakość.

Jeżeli zastanawiasz się czy kupić to moja odpowiedź jest jednoznaczna. Tak warto go kupić.

Krążą plotki że SV191 to kopia zooma firmy Lunt (parametry te same). Nie wiem, nie sprawdzałem. Po porównaniu parametrów zrezygnowałem z wydawania na Lunta.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam

• Like 2
Napisano
Godzinę temu, Jerzy Najda napisał:

Domyślam się, że masz na myśli SVBony SV191 7,2-21,6 mm. W trakcie gdy na Astropolis trwałą dyskusja, kupiłem chyba ostatni wtedy dostępny egzemplarz. Przez pewien czas nie miałem okazji go wykorzystać.

Dopiero w tym roku w Zatomiu założyliśmy go do SW 127 i nie tylko mnie widok Jowisza odjął mowę.

Później testowaliśmy go w Luncie 40 i także efekt był powiedzmy lepszy niż dobry.

Teraz mam okazję używac go z refraktorem TS-Optics APO 96/F6 do obserwacji Słońca (z klinem Herschela Lacerta 1,25"), czasem próbuję z teleskopem Halfa Acuter Elite Phoenix 40/400, a ostatnio testowałem na Księżycu z Makiem 90/1250 Virtuoso (sama tuba bez montażu).

Dla porownania mam całkiem dobry okular kitowy od Acutera 5-16 mm, kilka kitowych 10 i 25 mm oraz nowo zakupione Vixeny NPL 6 i 25 mm. Dodatkowo kolega podesłał kilka okularów w tym Vixena NPL 30 mm i Explore Scientific 10 mm.

W tym towarzystwie SVBony wypada naprawde dobrze. Może poza teleskopem Halfa Acuter. Albo ja nie potrafię jeszcze w to patrzeć. Tu zoom Acutera wygrywa, a w SV191 widzę głównie swoje rzęsy.

Podesłany Vixen 30 mm zachwycił mnie na tyle, że robiąc zamówienie w DO kupiłem dwa wspomniane 25 i 6 mm. Są naprawde warte tych niewielkich pieniędzy.

Ale SV191 w refraktorze słonecznym daje super wygodę i naprawdę dobrą jakość.

Jeżeli zastanawiasz się czy kupić to moja odpowiedź jest jednoznaczna. Tak warto go kupić.

Krążą plotki że SV191 to kopia zooma firmy Lunt (parametry te same). Nie wiem, nie sprawdzałem. Po porównaniu parametrów zrezygnowałem z wydawania na Lunta.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam

O wow, nie spodziewałem się tak szczegółowej recenzji. Dziękuję bardzo 😄

MAK 90/1250

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Patkall napisał:

O wow, nie spodziewałem się tak szczegółowej recenzji. Dziękuję bardzo 😄

Nie chcę się silić na pseudonaukowe pomiary bo nie mam do tego sprzętu.

Na razie mój zestaw widze tak:

1. Vixen 6 mm

2. SVBony SV191 7.2 - 21.6 mm (Do acutera 5-16 mm kitowy)

3. Vixen 25 mm

Pozostałe okulary lądują w szufladzie. Oczywiście nadal poluję na jakiś okular "wow". Z drugiej strony Słońce nie stawia aż takich wymagań, ale chodzi o maksymalny komfort obserwacji.

No i musi kosztowac mniej niż jedna nerka za dwa bo skończyłem teoretyczne obliczenia i wychodzi mi że ten TS APO 96 mm z klinem Herschela i Barlowem x2 spokojnie będzie współpracował z nasadką bino, więc potrzebne będa po dwa okulary 🙂 

EDIT:

Jeżeli zdecydujesz się na zakup to polecam bezpośrednio w ich sklepie. No chyba że gdzie indziej jest lepsza cena.

I polecam również zakup kątówki SV188P. Razem lekko ponad 100 Euro.

Edytowane przez Jerzy Najda
Napisano
6 godzin temu, Jerzy Najda napisał:

Nie chcę się silić na pseudonaukowe pomiary bo nie mam do tego sprzętu.

Na razie mój zestaw widze tak:

1. Vixen 6 mm

2. SVBony SV191 7.2 - 21.6 mm (Do acutera 5-16 mm kitowy)

3. Vixen 25 mm

Pozostałe okulary lądują w szufladzie. Oczywiście nadal poluję na jakiś okular "wow". Z drugiej strony Słońce nie stawia aż takich wymagań, ale chodzi o maksymalny komfort obserwacji.

No i musi kosztowac mniej niż jedna nerka za dwa bo skończyłem teoretyczne obliczenia i wychodzi mi że ten TS APO 96 mm z klinem Herschela i Barlowem x2 spokojnie będzie współpracował z nasadką bino, więc potrzebne będa po dwa okulary 🙂 

EDIT:

Jeżeli zdecydujesz się na zakup to polecam bezpośrednio w ich sklepie. No chyba że gdzie indziej jest lepsza cena.

I polecam również zakup kątówki SV188P. Razem lekko ponad 100 Euro.

Dziękuję za polecenie.

Na Aliexpress jest do zgarnięcia za 300 złotych, więc to chyba najtaniej.

A kątówkę już mam 😄

MAK 90/1250

Napisano
Godzinę temu, Patkall napisał:

Dziękuję za polecenie.

Na Aliexpress jest do zgarnięcia za 300 złotych, więc to chyba najtaniej.

A kątówkę już mam 😄

https://www.svbony.com/search?keyword=sv191

68,63 euro czyli ok 290 zł. Podobnie.

Akurat okular kupowałem na AE, ale wszystkie pozostałe zakupy robilem i robię na ich stronie.

Dostawa w około tydzień do 10 dni z Hiszpanii albo z Niemiec więc wolna od ryzyka dodatkowych opłat celnych i VAT.

Akurat za okular pamiętam, że około stówy opłat naliczono już w Polsce.

Generalnie zakup obarczony małym ryzykiem bo nawet jeżeli okaże się że z jakiegoś powodu nie odpowiada to sprzedasz go szybciej niż zdążysz pomyśleć.

Napisano
18 godzin temu, Jerzy Najda napisał:

https://www.svbony.com/search?keyword=sv191

68,63 euro czyli ok 290 zł. Podobnie.

Akurat okular kupowałem na AE, ale wszystkie pozostałe zakupy robilem i robię na ich stronie.

Dostawa w około tydzień do 10 dni z Hiszpanii albo z Niemiec więc wolna od ryzyka dodatkowych opłat celnych i VAT.

Akurat za okular pamiętam, że około stówy opłat naliczono już w Polsce.

Generalnie zakup obarczony małym ryzykiem bo nawet jeżeli okaże się że z jakiegoś powodu nie odpowiada to sprzedasz go szybciej niż zdążysz pomyśleć.

Jeszcze mi się nie przydarzyło, żeby mi naliczyli dodatkowe opłaty z Aliexpress, poza tym i tak zawsze opłacam wszystko z góry.

MAK 90/1250