Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich,

Mam takie małe pytanie. Ni stad, ni zowąd pojawiło mi się nagle okropne winietowanie w moim Maksutovie 127. Jak żyję czegoś takiego nie miał, a ma już ponad 20 lat. Ostrzy dobrze, przy obserwacjach wizualnych też nie widac problemu, ale przy foto (główne ognisko, lustrzanka) to masakra jakaś.  Czy ktoś z Was spotkał sie z czymś takim? Co tam się właściwie przestawiło? (Teleskop nie spadł, nie kopałem go, nie rzucałem nim, etc.)  😉 Z góry dziekuję za każdą odpowiedź. 

Paweł

winieta.jpg

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

Napisano

Jak w wizualu jest ok to sprawdź aparat czy matryca jest czysta lub filtr jeśli jest jakiś po drodze. Ja miałem coś podobnego przez brudny filtr, po zimie zarósł mi jakimś bladym nalotem i to tylko jeden z czterech jakie mam w kole filtrowym. Na oko wyglądał ok ale dopiero jak przeciągnąłem go ścierką mikrofibrą do optyki to pokazało się idealnie czyste szkło.

Napisano
W dniu 9.06.2026 o 12:06, Przemek_K napisał:

Jak w wizualu jest ok to sprawdź aparat czy matryca jest czysta lub filtr jeśli jest jakiś po drodze. Ja miałem coś podobnego przez brudny filtr, po zimie zarósł mi jakimś bladym nalotem i to tylko jeden z czterech jakie mam w kole filtrowym. Na oko wyglądał ok ale dopiero jak przeciągnąłem go ścierką mikrofibrą do optyki to pokazało się idealnie czyste szkło.

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Sprawa się już wyjaśniła. Jakimś cudem w lustrzance właczyła się opcja "zdjęcia retro" czy coś w ten deseń. Aparat po prostu dodawał ten efekt. Trochę mi to zajęło, żeby do tego dojść, ale dzięki temu matryca wyczyszczona na połysk, no i nowe doświadczenie jest zdobyte. Drugi raz już nie będę nikomu z tym  zawracał gitary. 🙂   

• Like 1
  • Haha 3

"Jeżeli godność nauk mamy oceniać według ich przedmiotu, to bez porównania najprzedniejszą z nich będzie ta, którą nazywają astronomią." Copernicus

Napisano

Czego to ludzie nie wymyślą. My walczymy z usuwaniem winiety, a widocznie są osoby które celowo chcą sztucznie ją dodawać 🙂 

Napisano
W dniu 11.06.2026 o 06:59, DarX86 napisał:

Czego to ludzie nie wymyślą. My walczymy z usuwaniem winiety, a widocznie są osoby które celowo chcą sztucznie ją dodawać 🙂 

Żeby było ciekawiej, jakaś opcja  korekty winiety też tam jest. Czyli najpierw sobie ją można wygenerować, a potem skorygować. 🙂