Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę, że nie jestem pierwszy i pewnie nie ostatni, z tych co mają kilkuletni kryzys twórczy. Po drodze dopadły mnie różne zawirowania życiowe, w tym odejście JackaE, głównego motywującego w naszej, regionalnej grupie. Ziarnko astrofotografii może i trochę hibernowało, ale coś czuję, że powoli się budzi i pora wracać do macierzy. Ale do brzegu.

Kilka lat to sporo, w międzyczasie pojawiły się nowe rozwiązania hard i softwarowe. Mój sprzęt od tych paru lat leży i obrasta pajęczynami, a posiadam: refraktor APO, jakiegoś TS'a 90/600 z flalttenerem Wo AFR IV, kamerkę główną mono Atik 383+ oraz do guidowania Atik Titan mono z lunetką; koło filtrowe Atki EFW2 z filtrami 1.25; wszystko siedzi na HEQ5pro SynScan i kontrolowane przez jakąś pierwszą wersję AstroHuba od Jolo. Po przegonieniu tych pająków i sprawdzeniu co działa, wymyśliłem sobie taką modernizację [tzn. na początku wymyśliłem sobie taką jak ma Energetyk - czyli piękny komplet ze stajni ZWO 🙂 ]:

0. teleskop i flattener zostaje bo bardzo fajne są

1. montaż - chyba zostanę przy w/w, ale zainstaluję paski od Rowana. Oglądałem też jakieś chińskie wynalazki, na których można przyoszczędzić  2-3 stówki. Boję się jednak ryzykować. Czy trzeba też czymś posmarować taką przekładnię, jaki smar? W razie czego ktoś poratuje ściągaczem do kółek zębatych? A jeżeli już miałbym zmienić montaż, to jakie macie propozycje?

2. wymiana kamerki na kolorową. Brak czasu na focenie we wszystkich kanałach oraz umiejętności przy składaniu kolorów składowych, to główne powody decyzji w kierunku kolorowej. Bardzo podoba mi się, chyba docelowa, Player One Poseidon-C-PRO, który mieści się jakimś osiągalnym budżecie

3. jeżeli wybiorę tego Posejdona to muszę wymienić koło filtrowe na 2", więc konsekwentnie już wybiorę Player One 5x2"

4. do w/w koła powinienem chyba wsadzić fitry a) UV/IR cut oraz b) Dual-Band / Multi-Narrowband. Nigdy nie używałem tych drugich, filtr Dual-Band zastępuje HaOiiiSii ? Czy też należałoby zainwestować w HaOiiiSii? Macie jakieś rady co do marki filtrów? Teleskop będzie pracował głównie ze Słupska, więc niebo nie najciekawsze, a i zaświetlenie miejskie obecne.

5. guiding nie jest może pierwszą potrzebą, na początku postaram się wykorzystać mojego Atik Titana. Jeżeli jednak budżet pozwoli, to chciałbym zamienić go na OAG MAX Player One. Z OAGiem nie pracowałem, zobaczymy z czym to się je. Do guidingu zmieniłbym też kamerkę na, a jakże, Player One Xena 585M, którą w razie czego mogę stosować jako planetarkę i Słoneczka w Ha.

6. software. Do nauki N.I.N.A. od zera, dalsze próby (męki) z Sirilem, docelowo może PIxInsight. A na początku pozostanę przy starym Ps v.6.0. Planuję też jakieś zdalne obserwacje EAA, lub zabranie sprzętu w inną miejscówkę.

Planów i moich przemyśleń sporo, rozłożonych pewnie na lata. Realizacja nastąpi może od jesieni, a ile będzie trwała, to będzie decydował głównie portfel. 

Chętnie wysłucham Waszych rad na temat tych wyborów i pomoc, za co z góry dziękuję.

• Like 9

pozdrawiam Radek

Napisano

A jakie tam masz niebo - jaka jasność? Widzisz gwiazdki do 5mag - np cały Mały Wóz? Czy to nieosiągalne?

Co do reszty, to - NINA jak najbardziej warto się zagłębić, Titan to chyba taki wielki placek, to może ciężko być z OAGiem go połączyć. 

Filtry do kamerki kolorowej się najpewniej w mieście przydadzą, ale to więcej napiszę jak dasz znać jakie niebo masz do obserwacji. 

Ogólnie z własnego doświadczenia bym proponował wymieniać jedną rzecz na raz. Czasami się poskłada całkiem nowy zestaw, oczywiście na początku nie działa jak powinien i nawet nie wiadomo od czego zacząć 😎

• Like 2

jolo-astrojolo.png

Napisano
13 godzin temu, Alien napisał:

Nie pierwszy i nie ostatni urlop 🙂 Powodzenia 🙂

No właśnie, sam mnie też zmotywowałeś 😉

23 minuty temu, jolo napisał:

A jakie tam masz niebo - jaka jasność?

Tak mniej więcej 5-6

image.thumb.png.2f9fbcde8ce7fee4c056619d192c57c7.png

Co do zmiany na raty, jest jeszcze jeden ważny aspekt. Takich wydatków pewnie nie ukryję przed szanowną małżonką, więc jak ma się wku...rzyć, to może raz a porządnie, a nie na raty 😄

• Confused 1

pozdrawiam Radek

Napisano

@sferoida dzięki że wpłynąłem pozytywnie ;) U mnie licze na pierwsze światło na jesień :) Na razie będę robił tym czym mam, a jak Łukasz mówi będę zmieniał po kolei.

U mnie podobnie, ale jak jest dobrze to mapa trochę przekłamuje. 

2026-06-22_114136.thumb.png.31a735d97f46380195ddb5359acf7a8b.png

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10
Event Horizon Observatory

Napisano

Największą niewiadomą są te filtry. Czytam i czytam i wychodzi mi, że lepszym rozwiązaniem zamiast UV/IR cut będzie filtr typu broadband (szerokopasmowy / Light Pollution) do galaktyk i gromadek, a do mgławic dual band Ha+Oiii.

Nie wiem na ile przydaje się w praktyce dual band Sii+Oiii? Teoretycznie do stworzenia palety Hubble'a w połączeniu z Ha+Oiii. Pytanie jak łączy się takie kanały? Ale to zostawię na dalszą przyszłość.

pozdrawiam Radek

Napisano

Co do filtra dual-band. Właściwie dostajesz od razu gotowe 'kolorowe' zdjęcie. Więcej zabawy z nasyceniem oraz balansem bieli ale do zrobienia. 

Czasem też wychodzi za bardzo nasycony zielony a za mało niebieski. kolory gwiazdek niestety bardzo cierpią przy tym filtrze. 

Przykładowa fota ode mnie:

2025_08.20NGC7293Slimak27x240ssw150Dual-BandBSTsigned_103445.thumb.jpg.fdb6d8e49752ae6e35c96c456e0a6e44.jpg

• Like 3
  • Thanks 1
Napisano

Pierwszy kamień milowy w toku. Zamówienie u Rowana zrobione na początku tygodnia, a już paski opuściły UK.

Po zmianie smarujecie od te przekładnie, konkretnie które miejsca, paski? I ewentualnie poproszę o namiary na jakiś smar. Jolo czy te info odnośnie smarów aktualne?: 

Jak myślicie, czy ekstraktor do zębatek wydrukowany da radę? A może ktoś ma zbędny?

• Like 1

pozdrawiam Radek

• 2 tygodnie później...
Napisano

Gdyby coś to Player One ma wyprzedaż letnią -25% w okresie 3-20.08.2026. Może komuś taka informacja się przyda.

Kurczaki pieczone, nawet bym się skusił, bo nawet z cłem i podatkiem wyjdzie korzystnie. Ale jakby nie było, to zakup z Chin, w razie problemów = kłopoty.

Liczę sobie dalej i liczę i wychodzi mi, że jednak kamerka ZWO ASI 2600 MC-Air z guiderem i Asiair będzie do rozważenia. 

• Like 3
  • Thanks 1

pozdrawiam Radek

Napisano

MC-Air ma "w sobie" i Asiair i czipek guide, więc nie musisz kupować osobno. Będziesz miał zamknięty system z wszystkimi tego cechami pozytywnymi i negatywnymi. Nie będziesz się musiał uczyć NINy, ale też nie uzyskasz takiej automatyzacji. 

Jeśli chcesz kupować PlayerOne w EU to jest wielu dystrybutorów.  Ja kupowałem w skypoint.it już kilka razy i bez żadnej wpadki. 

Jak będziesz używał filtrów narrow mono, dual czy tri band, to może czasami czipek guidujący mieć problem z gwiazdkami, ale to raczej niedogodność niż prawdziwy problem. Zastanowiłbym się nad tym kołem, czy będziesz potrzebował aż tak bardzo mieszać filtrami, czy może szuflada by nie wystarczyła na UV/IR cut i drugi mgławicowy? 

Co do smarów w HEQ5 to aktualne oczywiście. Nie są to krytyczne rzeczy, które sprawią że montaż się zatrze albo będzie prowadził idealnie. Ja mojego starego EQ6 od 5 lat już (dla eksperymentu) nie tykam i prowadzi cały czas tak samo, a nawet błąd ustawienia na biegun jest wciąż taki sam. A wisiał tam wcześniej 10" SCT, potem 8" RC, teraz 130mm APO. Więc stare powiedzenie że jeśli działa to nie ruszać sprawdza się w tym przypadku też dobrze.

W dniu 22.06.2026 o 20:16, sferoida napisał:

Największą niewiadomą są te filtry. Czytam i czytam i wychodzi mi, że lepszym rozwiązaniem zamiast UV/IR cut będzie filtr typu broadband (szerokopasmowy / Light Pollution) do galaktyk i gromadek, a do mgławic dual band Ha+Oiii.

Nie wiem na ile przydaje się w praktyce dual band Sii+Oiii? Teoretycznie do stworzenia palety Hubble'a w połączeniu z Ha+Oiii. Pytanie jak łączy się takie kanały? Ale to zostawię na dalszą przyszłość.

Na galaktyki pod takim niebem przez aperturę 90 mm i kamerką kolorową bym się nie nastawiał za bardzo, wg mnie szkoda nerwów. Jeśli Ci bardzo nie pasuje obróbka mono, no to trudno - to ma być w końcu hobby i frajda, a nie walka. Ale pod niebem w okolicach 5 mag wyniki z kamerki mono są nieosiągalne dla kamerki kolorowej, i warto mieć tego świadomość. 

Mgławice emisyjne przez filtry wąskopasmowe dual band H+O jak najbardziej można kolorowym czipkiem z powodzeniem łapać. 

• Like 2
  • Thanks 1

jolo-astrojolo.png