Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,
nie umiem w krótkich żołnierskich słowach więc..
od dawna kusiło mnie, żeby zmajstrować sobie na podwórku coś do teleskopu.

Pogody u nas niezbyt wiele, a na wyjazdy w teren trochę jednak zabiegów potrzeba. Mieszkam w Lesznie, miałem tu B5/B6 teraz myślę że już tak pod B7 podchodzi. No ale i dookoła nie zrobiło się ciemniej - najciemniejsze niebo było jakieś B4, teraz pewnie minimum B5. No ale jechanie do niego to jakieś 45 min, z czego część to jechanie po wertepach.

Podwórko nie jest duże, ale i wybór niezbyt wielki:
1) dalej tylko wyjazdy, ewentualnie rozkładanie wszystkiego jeśli pogoda dopisywała (i zwijanie po sesji, żeby nie zostawiać)
2) budowa czegoś na podwórku (co znacznie usprawnia focenie), nawet jeśli niebo gorsze.

W pewnym momencie pojawiły się widoki na budowę garażu i zastanawiałem się, czy nie zrobić kopuły na pięterku :)

1. kopula-garaz.png.f9388d2494a2e99646111fa4571c5e22.png

No ale przyszedł covidek, ceny wystrzeliły i budowanie się.. odwlekło.

Ale w końcu budowa ruszyła. Przy tej okazji można więc coś zadziałać :)

Jedyne miejsce, w którym mogę zmontować jakiegoś rolloff'a wypadło tu:

1. Wszystkiezdjecia-1z1(1).jpeg.d9820c9297999a09f3b2c53f540c8330.jpeg

Widoki?

E.jpeg.42b782971abfd9c23eb7698fc9fffb5b.jpeg S.jpeg.b9200a76a39c63fb38084426f3edc50a.jpeg

W.jpeg.ee8670e01b758509dcfc6683ca6ef362.jpeg N.jpeg.70824ff0ca2616bda511e67a3ba6ca4d.jpeg

Na pierwszy rzut oka widać, że miejscówka niezbyt, ale jak się nie ma co się lubi..

Generalnie jak rozstawiałem wcześniej teleskop, to i tak blisko tego miejsca, no trochę może niżej mogłem 'wyglądać' na południowy wschód.

telep.jpeg.f41974fd3bfd142b5a4f6e12331cba93.jpeg

Za chwilę dalszy ciąg programu ;)

• Like 2
Napisano

U mnie tez nie za dużo wolnego nieba, ale lepsze coś niż niż nic. Zawsze można jakiś obiekt znaleźć. 

Powodzenia :) 

• Like 1

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10
Event Horizon Observatory

Napisano

No więc wracając..

Z założenia nie widzę zbytnio możliwości focenia poniżej 45-40 stopni, no ale jak się nie ma co się lubi..

No więc zrobiłem sobie projekt budki rolloff

rolloff.png.b0d79060be4baa8e0ba8c4cabea64418.png

Pomiędzy zabudowaniami wyglądać to ma tak:

rolloff-2.thumb.png.f89576db6d7ce0573d8c91aa245469db.png

• Like 1
Napisano
3 minuty temu, Alien napisał:

U mnie tez nie za dużo wolnego nieba, ale lepsze coś niż niż nic. Zawsze można jakiś obiekt znaleźć. 

Powodzenia :) 

Z tego samego wyjścia wychodzę. Co najwyżej przerzucę się na mono ;) Ale uważam, że z budką mógłbym zebrać nieporównywalnie więcej materiału.

A wyjazd zawsze można jakiś skręcić ;)

• Like 1
Napisano

Oczywiście ja w jednym miesięcy straciłem dwa tygodnie nocek jak miałem drugą zmianę. Zmiany mam tydzień na tydzień. Mając budkę przychodzę z pracy otwieram i zapuszcza cosik i po paru godzinkach snu wracam sprawdzam i mam materiał. A tak wracam o 22:30 zanim bym rozłożył skonfigurował....... Wiec każdy czas dłuższej obserwacji zawsze w cenie.

• Like 1

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10

Napisano

No i poszedł już szpadel w ruch :) Zacząłem kopać pod piętkę piera

wykop.jpeg.51d792c9a34f69f5afc7f1981a1f4085.jpeg

A dzień późnej dzwoni do mnie majster i pyta, czy mogą mi tam już coś zalać, bo im betonu zostanie..

Pokazywałem mu rysunek techniczny kilku pierów, więc wiedzieli co i jak. No i po przyjeździe do domu zastałem taką sytuację :

pier-1.jpeg.91847e438565de76ea5f8eff7efdb094.jpeg

Myślę, że za max tydzień będą znów zalewać, więc musze resztę piera dopracować.

Może też wyleję sobie od razu stopy pod samą budkę. Planuję kwadrat, o wymiarach wewnętrznych 2,8 x 2,8 m. Myślę, że spokojnie mi to wystarczy, a nawet pozostawia jeszcze nieco zapasu.

Jako że budka będzie stała obok domu, to nie planuje w niej przebywać w trakcie sesji - wszystko zdalnie.

Napisano
6 minut temu, Alien napisał:

Oczywiście ja w jednym miesięcy straciłem dwa tygodnie nocek jak miałem drugą zmianę. Zmiany mam tydzień na tydzień. Mając budkę przychodzę z pracy otwieram i zapuszcza cosik i po paru godzinkach snu wracam sprawdzam i mam materiał. A tak wracam o 22:30 zanim bym rozłożył skonfigurował....... Wiec każdy czas dłuższej obserwacji zawsze w cenie.

No to jest właśnie podobny tok rozumowania do mojego. A wiele razy po prostu nic nie fociłem bo.. byłem tak styrany po całym dniu, że nie miałem siły się ze wszystkim  (rozkładanie, ustawiani, itd.) barować i po prostu odpuściłem :(

Ma być lepiej ;)

• Like 1
Napisano

W zasadzie nie znam się , ale się wypowiem. Lepszy by był od razu cały pier jako monolit. W obecnej sytuacji najsłabsze miejsce to łączenie pomiędzy pierem a podstawą w ziemi. Dwie opcje Stalowa rura dobrze zakotwiczona ( na astropolis ktoś robi takie gotowe pod montaż ) lub wgryzienie się w podstawę, aby było w miarę połączenie słupa z podstawą. Masz lekki sprzęt więc powinno zdać egzamin.

Napisano
4 minuty temu, SamuG napisał:

No to jest właśnie podobny tok rozumowania do mojego. A wiele razy po prostu nic nie fociłem bo.. byłem tak styrany po całym dniu, że nie miałem siły się ze wszystkim  (rozkładanie, ustawiani, itd.) barować i po prostu odpuściłem :(

Ma być lepiej ;)

Tak straciłem kilka lat i zapał.

• Like 1

Napisano
Godzinę temu, Alien napisał:

W zasadzie nie znam się , ale się wypowiem. Lepszy by był od razu cały pier jako monolit. W obecnej sytuacji najsłabsze miejsce to łączenie pomiędzy pierem a podstawą w ziemi. Dwie opcje Stalowa rura dobrze zakotwiczona ( na astropolis ktoś robi takie gotowe pod montaż ) lub wgryzienie się w podstawę, aby było w miarę połączenie słupa z podstawą. Masz lekki sprzęt więc powinno zdać egzamin.

Czytałem trochę i na 2 razy też zalewają. I myślę że pójdę w tą stronę. Wyciągnęli ze zbrojenia stopy 7 prętów - się dobrze połączy  do zbrojenia samego piera to pod moją rurkę wystarczy ;)

I ten wersji będę się trzymał ;)

• Like 1
Napisano

Dziś okazało się, że ekipa chciała wykorzystać chwile wolną i zabrali się za zbrojenie... A jak wróciłem z pracy, było już po betonie :p

IMG_2752-kopia.thumb.JPG.909c0556cab8169ebabfb85ed3ec42ed.JPG

No to już nie ma odwrotu ;) Musze cisnąć za materiałem na budkę :D

W sumie to mi się nawet podoba, bo dość szybka akcja z tego wyszła :)

• Like 2
Napisano
8 godzin temu, wessel napisał:

Możesz poprawić tytuł? Jakieś łamańce dla języka wyszły 🙂 🙂 🙂 

A w którym miejscu łamiesz? Bo IMHO wszystko spoko :)

Napisano
1 godzinę temu, wessel napisał:

A ok. No jak chcesz być hobbitem 🙂 🙂  🙂

Byłem nim już dawno, jeszcze zanim powstał film :)

• Haha 1