Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz tak pomyślałem. Mam możliwość obserwacji zaćmienia na południu, ale będziemy więcej widzieć na północy. Nie wiem jak tam w Zatomiu z miejscami wolnymi. Jednakże:  częściowe zaćmienie Słońca 12 sierpnia 2026 roku rozpocznie się o godzinie 19:11, osiągnie swoje maksimum o 20:03 (Księżyc zasłoni wtedy aż ok. 86% tarczy słonecznej), a całe widowisko zakończy się w momencie zachodu Słońca o 20:33.

Będę miał wtedy wolne. I chętnie bym przyjechał do Zatomia. To będzie środa, więc można byłoby przyjechać we wtorek i zostać jeszcze jeden dzień.

Kto.ew. rozważa taką możliwość?

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Pomysł dobry, 
Jednak czy nie bardzo się orientuję w którym miejscu Słońce będzie zachodzić. Czy drzewa nie będą przeszkadzać?
Chyba że obserwacja z drogi prowadzącej do Konotopu.
Jestem na tak 🙂

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

Napisano

Imo to konkretne zaćmienie w Polsce najlpiej wypadnie nad morzem.

Gwarancja odkrytego horyzontu i ten klimat obserwacji zachodu jeszcze zaćmionego Słońca nad morzem.

Ja przynajmniej mam taki plan, szukam jeszcze gdzie konkretnie się rozstawić bo oczywiście nie chciałbym na piasku chociaż jeśli zabrać jakiś kawałek plandeki 3x3 to też może być.

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Ło Panie, ode mnie z południowej wielkopolski kawał drogi.

BYŁO - MAK 90/1250
JEST - MAK 127/1900

Napisano
14 godzin temu, Patkall napisał:

Ło Panie, ode mnie z południowej wielkopolski kawał drogi.

Ode mnie  z  Łańcuta niby blisko 😉

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano
20 godzin temu, polaris napisał:

Jak to policzyłeś?

Wujek GPT mi powiedział

Jeśli chodzi o zaćmienie Słońca 12 sierpnia 2026 r., to:
Łańcut – maksymalna faza wyniesie około 45% zakrycia tarczy Słońca. Niestety Słońce zajdzie przed osiągnięciem rzeczywistego maksimum zjawiska, więc będzie można zobaczyć tylko jego pierwszą część. �
The Sky Live + 1
Drawno (woj. zachodniopomorskie) – zaćmienie będzie znacznie głębsze: około 80–84% zakrycia tarczy Słońca. Im dalej na północny zachód Polski, tym większa będzie faza zaćmienia. �

Napisano

W Bydgoszczy ma mieć Słoneczko 34 % czyli zaćmienie 66%. To już warte każdej sekundy obserwacji. Pozdrawiam 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, ignisdei napisał:

Wujek GPT mi powiedział

Jeśli chodzi o zaćmienie Słońca 12 sierpnia 2026 r., to:
Łańcut – maksymalna faza wyniesie około 45% zakrycia tarczy Słońca. Niestety Słońce zajdzie przed osiągnięciem rzeczywistego maksimum zjawiska, więc będzie można zobaczyć tylko jego pierwszą część. �
The Sky Live + 1
Drawno (woj. zachodniopomorskie) – zaćmienie będzie znacznie głębsze: około 80–84% zakrycia tarczy Słońca. Im dalej na północny zachód Polski, tym większa będzie faza zaćmienia. �

Ja bym czatowi nie ufał.

Tu screen z bloga Polskiastrobloger, szkoda że nie ma tam odrazu godziny zachodu Słońca 

Screenshot_20260718-115352.png

Edytowane przez Koszy89
  • Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Zachód-południowy zachód będą najlepsze jeśli chodzi o % fazy maksymalnej, więc Zatom będzie chyba podobnie atrakcyjny co np. Jelenia Góra. Natomiast perspektywa obserwacji zaćmienia nad morzem, przy zachodzie zaćmionego Słońca "w Bałtyku" jest bardzo kusząca. Ale to i tak zweryfikuje pogoda, a szczególnie zachmurzenie przy północno-zachodnim widnokręgu, które może zniweczyć cały misterny plan.

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
2 minuty temu, polaris napisał:

Ale to i tak zweryfikuje pogoda

Bałem się poruszać ten wątek 😆

Choć pisząc ->gwarancja odkrytego horyzontu natychmiast przeszło mi przez myśl, ale nie gwarancja pogody, ta jednak nie istnieje nawet w Hiszpanii 🤷🏻🫠

Spróbuję pomóc...

Napisano

Z uwagi na zawód nauczyciela nie mam urlopu i dlatego ciężko przyjeżdżać mi np. na zloty. Ale w wakacje najbardziej mogę przyjechać, jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł na miejscówkę zaćmieniową, zapraszam do dyskusji.

Napisano

Ja tylko nadmienie że ów dnia" zaraz po" zaćmieniu mamy Perseidy bezksiężycowe.

Także serio warto być na dobrej lokalizacji 

Spróbuję pomóc...

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 17.07.2026 o 15:37, Koszy89 napisał:

Imo to konkretne zaćmienie w Polsce najlpiej wypadnie nad morzem.

Gwarancja odkrytego horyzontu i ten klimat obserwacji zachodu jeszcze zaćmionego Słońca nad morzem.

Ja przynajmniej mam taki plan, szukam jeszcze gdzie konkretnie się rozstawić bo oczywiście nie chciałbym na piasku chociaż jeśli zabrać jakiś kawałek plandeki 3x3 to też może być.

Morze, albo duże jezioro. Sezon to tez masa ludzi. Ze wszystkimi gratami też trzeba by dojść na plaże. Dobry byłby jakis parking z widokiem na morze od razu. U mnie jeszcze jest jezioro Jamno, duże i lepsze miejscówki do rozstawienia.

Najgorsze to pogoda - nisko nad horyzontem lubią zbierać się chmury, zwłaszcza przy zachodach Słońca. Jeszcze podczas zaćmienia zachodzi spadek temperatury co może sprzyjać kondensacji. 

A pogoda cały czas mieszana. W razie niepewnej pogody lepiej byłoby opuścić Pomorze i pojechać gdzieś dalej. 

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Napisano
43 minuty temu, Charon_X napisał:

Morze, albo duże jezioro. Sezon to tez masa ludzi. Ze wszystkimi gratami też trzeba by dojść na plaże. Dobry byłby jakis parking z widokiem na morze od razu. U mnie jeszcze jest jezioro Jamno, duże i lepsze miejscówki do rozstawienia.

Najgorsze to pogoda - nisko nad horyzontem lubią zbierać się chmury, zwłaszcza przy zachodach Słońca. Jeszcze podczas zaćmienia zachodzi spadek temperatury co może sprzyjać kondensacji. 

A pogoda cały czas mieszana. W razie niepewnej pogody lepiej byłoby opuścić Pomorze i pojechać gdzieś dalej. 

Zgadza się , najlepsza miejscówka to będzie ta gdzie będzie pogoda i fakt, Pomorze statystycznie będzie ryzykowne. 

Gdybym tego dnia był u siebie na miejscu pewnie próbował bym łapać zaćmienie nad Jeziorem Dąbie , szanse pogodowe podobne albo reagował bym i planował migracje ale nie w głowie mi też jakieś dalekie podróże w pogoni za pogoda . 

Niestety mam w tym okresie urlop ,rodzina absolutnie nie akceptuje że można zostać w domu więc z dwojga złego wybrałem morze, a może  pogoda dopisze i będę mógł  obserwować zjawisko aż po sam zachód co nie wątpliwie będzie miało swój urok nad morzem .

Sprzętu nie mam dużo ,maksymalnie mak 127 i AZ4 ale skłaniam się raczej ku małej lunecie 80 Ed na statywie video ew lornetka 20x80.

Spróbuję pomóc...