Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, 

nie widziałem w polskim internecie zbyt wielu informacji na temat szukaczy typu plate solver do wizuala, a właśnie się w taki zaopatrzyłem i chciałbym opisać swoje pierwsze wrażenia - może komuś się przyda.
Na początek może krótkie wyjaśnienie jak działa taki szukacz: otóż celujemy w niebo, a urządzenie oblicza dokładnie, gdzie celujemy, na podstawie robionych zdjęć nieba, a nie informacji z żyroskopów czy enkoderów. Informacje te można potem wykorzystać dla rozwiązań typu Push-To czy Go-To. Są na rynku komercyjne rozwiązania wykorzystujące ten mechanizm, np. Celestron StarSense. 

Jako, że nie mam już tyle czasu co kiedyś na szukanie DSów, a mniejsza ilość czasu spędzanego przy teleskopie skutkuje słabszą znajomością nieba, stwierdziłem, że chciałbym maksymalizować pozostały czas na patrzeniu przez okular na obiekty, a nie na żmudnym czasami star-hoppingu. Dowiedziałem się niedawno o ciekawym projekcie szukacza plate-solvingowego bazującym na popularnym Raspberry Pi - projekcie Cedar - i postanowiłem sprawdzić, co potrafi. Spoiler: jestem po pierwszych testach, działa to fenomenalnie!

Najpierw opiszę, jak przebiegł test, a później, jak złożyłem urządzenie i ile mnie to kosztowało. 

Test szukacza Cedar

Jako, że nie mam w mieście teleskopu pod ręką, do testu posłużyłem się aparatem z teleobiektywem 600mm zamontowanym na statywie, do którego przymocowałem szukacz:
IMG_5717Duy.thumb.jpeg.89d80b966b563bd301fca93b36658b48.jpegIMG_5714Duy.thumb.jpeg.af7c374d39a9377c64e27d42f2b04fe1.jpeg

Jak widzicie, szukacz można zasilić z power banka - ogromna zaleta w terenie. 

Po włączeniu urządzenia łączymy się z siecią Wi-Fi którą Cedar tworzy. Wchodzimy na stronę kalibracyjną w sieci lokalnej, ustawiamy ostrość, i kalibrujemy ustawienie tak, żeby teleskop i szukacz patrzyły w to samo miejsce. I gotowe. Cedar robi zdjęcia nieba i analizuje je, obliczając współrzędne:
IMG_5720.thumb.jpg.ee9cf2c5badb1953ad6ad722e39d085b.jpg
Cedar działa w sieci lokalnej podając koordynaty do aplikacji takich jak Stellarium czy Sky Safari. Dzięki temu na telefonie mamy podgląd, gdzie dokładnie celuje teleskop (tutaj zrzut ekranu ze Stellarium Mobile, którego ja używam):
IMG_5719.thumb.jpg.9068308c7332ce47fcfd8915288ba3b2.jpg

Nakładka pokazująca gdzie celujemy przesuwa się po ekranie w miarę przesuwania teleskopu. Na nie do końca ciemnym jeszcze, miejskim niebie, szukacz nie pomylił się ani razu, gdy celowałem po kolejnych Mkach i robiłem testowe zdjęcia, sprawdzając, czy trafiłem. Działa to wręcz bajecznie, jestem wręcz w lekkim szoku. 

Koszty i budowa szukacza

• Raspberry Pi 4 1GB RAM - 168PLN
  • kamera IMX462 - 130PLN
  • obiektyw 25mm z gwintem M12 - 90PLN

Do tego trzeba dołożyć rzeczy, które pewnie część osób ma w domu, jak zasilacz lub power bank i karta pamięci >32GB. Pudełko można wydrukować w 3D (koszt online ok. 60zł, ja posłużyłem się znajomym, który ma drukarkę), lub samemu coś wykombinować. 

Jeśli chodzi o samo zbudowanie szukacza, to jest to bardzo proste - kamerkę podłączamy do Raspberry Pi, na kartę pamięci wrzucamy gotowy obraz systemu, pakujemy do pudełka... i to tyle. 

Przydatne linki

Podsumowanie

Ja od dzisiaj rezygnuję z tradycyjnego szukacza i przerzucam się na Cedara. Jestem pod dużym wrażeniem, jak dobrze to działa. 

Edytowane przez Krawat
  • Like 5
  • Thanks 2

Taurus 380

Napisano

Super !

Gdzie jest regulacja która odpowiada za to że kamera widzi to co okular?

Podstawowa zaleta dla mnie ponad starsensem to że telefon mam nadal w ręku a nie w uchwycie skoro ekran jest potrzebny by tego używać.

Niestety Red mody w aplikacjach  astro przyciemniają za słabo ekran jak dla mnie , widzę i czuję że to dalej wpływa na moją źrenice .

Stosowanie zewnętrznych aplikacji sciemniajwcych jak Twilight skolei "psuje " mi obraz gdy zejść do takiego poziomu który byłby już odpowiednio ciemny. Staje się nie czytelne.

Mimo wszytko chętnie bym spróbował skoro wejście w to nie jest tak kosztowne.

Czekam aż ktoś znaczenie to sprzedawać gotowe .

A może ktoś z Was będzie rzeźbił dla siebie i zrobiłby by drugi ? 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Koszy89 napisał:

Gdzie jest regulacja która odpowiada za to że kamera widzi to co okular?

Regulacja jest w aplikacji webowej, którą serwuje Cedar w swojej sieci lokalnej, za każdym razem gdy podłączamy urządzenie do prądu. Odbywa się to tak: 

1. Łączymy się z siecią tworzoną przez urządzenie 
  2. Wchodzimy na 192.168.4.1
  3. Pojawia się informacja o procesie "setupu"
  4. Celujemy zestawem w niebo, w pierwszym kroku ustawiamy ostrość (najlepiej wycelować w jasną, izolowaną gwiazdę) i zatwierdzamy
  5. W drugim kroku ustawiamy teleskop tak, aby celował dokładnie w naszą gwiazdę, a na ekranie telefonu klikamy, w którym miejscu w polu widzenia kamery Cedara ta gwiazda się znajduje. Zatwierdzamy i system jest gotowy do użytku.
    Ma to tę zaletę, że nie trzeba dokładnie wyrównywać osi optycznych teleskopu i Cedara - po prostu, jeśli gwiazda jest gdzieś z boku pola widzenia kamerki, to system automatycznie będzie rozpoznawać, że teleskop celuje kawałek obok i skompensuje. 
    Jeżeli w trakcie obserwacji trącimy przez przypadek kamerkę, to można wejść w menu Cedara z poziomu telefonu i poprawić kalibrację. 

Całość zajmuje kilkadziesiąt sekund, a jak już raz ustawimy ostrość (co robi się poprzez pokręcenie obiektywem), to kilkanaście. 

Cytat

widzę i czuję że to dalej wpływa na moją źrenice .

To prawda, aczkolwiek ja rzadko mam okazję wyjechać pod tak ciemne niebo, żeby miało to większe znaczenie, a już dawno przerzuciłem się z atlasu i latareczki na telefon, więc dla mnie osobiście to niewielka zmiana. Czerwony tryb w Stellarium jest całkiem niezły. 

Cytat

Czekam aż ktoś znaczenie to sprzedawać gotowe .

Autor tego projektu sprzedaje komercyjny produkt bazujący na tej samej zasadzie, który nazywa się Hopper. Wszystko jest tam podobno dopieszczone, i do urządzenia jest dedykowana aplikacja która od razu ma wbudowaną bazę obiektów i wskazówki Push-To. W przypadku Cedara trzeba się jednak posiłkować zewnętrzną aplikacją (Stellarium/SkySafari). Innym, podobnym projektem, jest PiFinder. Tam wszystko jest zintegrowane w jedno urządzenie i nie potrzeba nawet telefonu - instrukcje Push-To są wyświetlane na ekranie 
Hopper - 350USD: https://www.cs-astro.com/store/p/hopper-ep
PiFinder - 640USD: https://www.pifinder.io/shop-pifinder/p/pifinder-rev4

Cena jest dość zaporowa, Hopper to 1300PLN w porównaniu do ~400PLN za DIY Cedara - mimo wygody chyba wystarczy mi wersja "zrób to sam". Co ciekawe, PiFinder też jest open-source, i można sobie samemu zmontować, ale jest to o wiele bardziej skomplikowane niż Cedar, bo trzeba lutować elementy.

Cytat

A może ktoś z Was będzie rzeźbił dla siebie i zrobiłby by drugi ? 

Powiem tak - gdybyś bardzo chciał, to może byśmy się dogadali... A tak zapytam - czy czegoś konkretnie się obawiasz, że nie chcesz podjąć się samodzielnego złożenia? Bo myślę, że powinno to być wykonalne nawet dla osoby, która nie miała nigdy styczności z elektroniką.

Edytowane przez Krawat
  • Thanks 1

Taurus 380

Napisano

Dziękuję za wyjaśnienie i mnóstwo informacji brakowało mi wzrokowo jakiś śrubek do regulacji , ale no przecież to nie Szukacz klasyczny 😅

6 minut temu, Krawat napisał:

A tak zapytam - czy czegoś konkretnie się obawiasz, że nie chcesz podjąć się samodzielnego złożenia? Bo myślę, że powinno to być wykonalne nawet dla osoby, która nie miała nigdy styczności z elektroniką.

Po prostu znając siebie wiem że nim się za coś zabiorę to miną miesiące,  stałe wszytko odkładam na jutro , żyje w pewnym chaosie myślowym,  mam się za coś zabrać w za chwilę się rozpraszam i robię co innego itd itd , albo po prostu mam tak że nie dziś nie jest dzień na to , trochę trudno to wytłumaczyć, wykonanie chyba by mnie nie przerosło.

To trzeba coś pobrać tak i wrzucić plik na te kartę pamięci tak ?

Znając moje szczęście zaraz coś pewnie nie chciało by działać czy łączyć się a o ile elektronika nie do końca jest mi obca to informatyka już tak chociaż nie wiem czy tu ma to coś wspólnego.

Raspberry to znam tylko z nazwy, nigdy tego nie miałem w ręku.

Gdzie najkorzystniejszej kupić podzespoły? Trzeba na coś zwrócić uwagę ?

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
23 godziny temu, Krawat napisał:

na kartę pamięci wrzucamy gotowy obraz systemu,

O np takie wyrażenia są mi zupełnie obce i nie wiem o co chodzi co sprowadza mnie do myślenia ,że to nie jest coś dla mnie .

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

OK, rozumiem obawy 🙂

Jeśli chodzi o podzespoły to ja kupiłem Raspberry Pi w sklepie Botland bo było najtaniej. 
A kamerkę na Amazonie. Tutaj już trzeba trochę uważać bo najpierw kupiłem niby podobny model ale czegoś tam nie obsługiwała i nie działało.
Wklejam od razu dla potomnych jaki to model: https://www.amazon.pl/InnoMaker-Przemyslowy-Raspberry-wszystkich-obsluguje/dp/B0B9BJZ8FR?th=1 - Innomaker STARVIS IMX462 
Oraz obiektyw 25mm (potrzebny jest taki, żeby kamerka miała pole widzenia ok. 10 stopni) - https://botland.com.pl/obiektywy-do-kamer-do-raspberry-pi/22483-obiektyw-gj-m12-25ir5mp-3-m12-25mm-5mpx-do-kamery-raspberry-pi.html

Cytat

>> 

na kartę pamięci wrzucamy gotowy obraz systemu,

np takie wyrażenia są mi zupełnie obce i nie wiem o co chodzi co sprowadza mnie do myślenia ,że to nie jest coś dla mnie .

OK, tutaj sprawa jest dość prosta - ze strony projektu pobierasz plik .zip z całym oprogramowaniem (obraz systemu), ściągasz program Raspberry Pi Imager, a następnie wybierasz w tym programie że chcesz ten obraz systemu zainstalować na karcie pamięci. I to tyle. 
Przypomniało mi się też, że trzeba nadpisać jeden plik konfiguracyjny, dopisując tam model wybranej przez nas kamery - można to zrobić po prostu edytując ten plik, gdy karta jest podłączona do komputera, czyli np. po zakończeniu wgrywania na nią obrazu systemu. Można też to zrobić później, jak karta jest już w Raspberry - łącząc się z Raspberry Pi przez SSH (piszę to tylko gwoli ścisłości, dla osób które mają do czynienia z szeroko pojętą informatyką nie będzie to jakaś nowa informacja 🙂 ). 

Edytowane przez Krawat

Taurus 380

Napisano
7 minut temu, Krawat napisał:

Przypomniało mi się też, że trzeba nadpisać jeden plik konfiguracyjny, dopisując tam model wybranej przez nas kamery - można to zrobić po prostu edytując ten plik, gdy karta jest podłączona do komputera, czyli np. po zakończeniu wgrywania na nią obrazu systemu. Można też to zrobić później, jak karta jest już w Raspberry - łącząc się z Raspberry Pi przez SSH

Nadpisać plik 

Łączyć się przez SSH 

Kolejne odstraszające pojęcia 🫤

Ok luz nie mam na myśli tego żebyś teraz tłumaczył kolejne rzeczy i prowadził za rączkę.

Super że dzielisz się tym rozwiązaniem,  mysle że wielu skorzysta a biorąc pod uwagę relacje cena DIY /możliwości to jest to rewelacja ,mnie chyba zostaje jednak atlasik i latarka 🤷🏻

Spróbuję pomóc...

Napisano

Jestem po pierwszej sesji obserwacyjnej z Cedarem. Oczekiwania były duże, ale z przyjemnością stwierdzam, że szukacz je spełnił a nawet przewyższył! 

Dzisiejszy sprzęt to Taurus 380 który pierwszy raz ma na sobie elektronikę: 

IMG_5763.thumb.jpeg.e4993bc4faa5fe9cdb42952de343d6a1.jpeg
IMG_5766.thumb.jpeg.b0cedb0413990eb4954e7f1ca8f6221b.jpeg

Do celi z lustrem wtórnym przymocowałem też mały power bank który wystarczył na 3 godziny obserwacji (szukacz cały czas działał) i jeszcze miał ok. 40% zapasu na koniec. O ile w warunkach domowych szukacz wyraźnie się grzeje to na zewnątrz nie czuć wcale ciepła. 

A jak z dokładnością? Jest genialnie. Po wstępnej kalibracji nic nie musiałem zmieniać przez całą sesję - właściwie cały czas miałem w wyciągu okular ES 8,5mm 82* który daje mi powiększenie ok 180x - wyobraźcie sobie moją radość, gdy kolejne DSy po namierzeniu w Stellarium znajdowały się dokładnie w centrum pola widzenia. 

Czestotliwosc odświeżania w Stellarium jest bardzo dobra, przy szybszych ruchach teleskopem około 1 odświeżenie na sekundę, ale jak jedziemy wolniej to jest praktycznie w czasie rzeczywistym i widać nawet najmniejsze ruchy teleskopem! Bardzo przydaje się w końcowej fazie kiedy centrujemy. Poniżej filmik który to pokazuje: 

Z minusów:

- jak zgasimy na chwilę telefon (przynajmniej u mnie na iPhone tak jest) to Stellarium traci połączenie z szukaczem i trzeba poczekać czasem ok 10s az sie ono wznowi. 
- Stellarium mi kilka razy zcrashowało ale to pewnie problem aplikacji a nie szukacza 

- adaptacja nieco cierpi bo jednak patrzymy w telefon - problem jest głównie jak telefon się zablokuje bo ekran blokady nie ma czerwonego trybu tak jak Stellarium. W samej apce było całkiem ok - pewnie wezmę jutro drugi powerbank i będę miał telefon gdzieś obok ale cały czas otwarty na Stellarium. 

Ogólnie rzecz biorąc - jestem zachwycony tym urządzonkiem. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak dobrze się bawiłem na obserwacjach - obejrzałem przez 3h dziesiątki DSów i przez ogromną większość tego czasu patrzyłem w okular patrząc na obiekty a nie ich szukając - i to mi się najbardziej podoba. 

Taurus 380