Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Nie dawno kupiłem mój drugi teleskop Sky-Watcher Synta N-130/900 EQ-2.

Chciałbym kupić pierwszą kamerę do tego teleskopu by popatrzeć na księżyc i jeśli uda się to też na Jowisza czy Saturna na ekranie monitora.

Zastanawiam się na dwoma modelami kamer.

Pierwszy to Svbony SV205 8 MP USB 3,0

Drugi to Svbony SC001 Wi-Fi

Proszę o szczerą opinie tych kamer i jaką polecacie.

• Like 1
Napisano
31 minut temu, Julian napisał:

Proszę o szczerą opinie

Dlaczego EQ 2 .

To galareta niestety straszna jest skoro ma być szczerze.

Masz dokupiony napęd do tego montażu?

Bez tego będzie b.ciezko.

Masz jakiś aparat? Do body aparatu możesz kupić przejściówki i użyć jako kamery żeby przekonać się jak to zagra zanim wydasz na kamerę 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Niestety nie miałem większej kwoty na teleskop. Nie mam aparatu by go połączyć go do tego teleskopu.

Ostatnio ktoś mi polecił kamerę do teleskopu ale mija się to z celem odnośnie mojego teleskopu za który zapłaciłem 1000 zł.

dla tego chciałem opinię na temat tych dwóch kamer jakie napisalem.

Napisano

Rozumiem.

Dlaczego w ogóle chcesz oglądać księżyc na  monitorze a nie w okularze?

Co innego jeśli chodziło by Ci o wykonywanie prostej fotografii ale to i tak właśnie potrzebny byłby napęd żeby ograniczyć drgania jakie powstawać będą przy ręcznym prowadzeniu, a tak naprawdę potrzebujesz poprostu mocniejszego montażu.

No minimum EQ3.2 najlepiej na stali i z napędem w jednej osi.

Także moja rada to zapinać okualar i tak obserwować księżyc.

Co do wyboru kamery niestety nie pomogę , nie zajmuje się tą gałęzią astronomi amatorskiej.

Zanim jednak kupisz kamerę to IMO pierw pomyśl o montażu albo chociaż napęd econo do tego montażu.

A później koledzy myślę podpowiedza jakaś sensowną kamerkę 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Czasami chciałbym zrobić zdjęcie kamerą i pooglądać na dużym ekranie nocne niego.

Dla tego pytam o te dwie kamerki.

Napisano

Cześć, kolega dobrze radzi, zacznij od zmiany montażu. Niestety w kamerce na laptopie, taki Jowisz będzie telepiącą się, zaszumioną kulką z paskiem 🫤 . Do obserwacji lepiej już zainwestować w okular , a co do podanych kamer to żadnej z nich nie polecę ,a ta druga bezprzewodowa to już kompletnie się nie nadaje.