Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Po wczorajszej i poniedziałkowej porażce w wyniku silnego wiatru nad morzem , dziś mam nadzieję na nie mniejsze emocje jak minione zaćmienie.

Bardzo lubię obserwacje rojów, a Perseidy szczególnie za całokształt, na Geminidy nigdy nie ma pogody, Kwadryntydy kapryśne wąskie maksimum i też zwykle bez pogody.

Resztą rojów już jednak mniej liczna chociaż potrafią zaskoczyć.

W tym roku możemy cieszyć się Persami bez księżyca, ten jegomość już dziś zrobił swoje .

Życzę wszystkim udanych obserwacji najlpiej do białego rana 😎

PS czy moderacja może poprawić literówkę w tytule?

Edytowane przez Koszy89

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)

Bardzo dobra nocka Perseidowa , aż szkoda że tak szybko zrobiło się jasno . W nieco ponad 5 h naliczyłem pokaźną sumkę. Pogoda też dopisała poza nielicznymi przypadkami wałęsających się wysokich chmurek które nie wiele z resztą przeszkadzały

Czas spać. Jutro powtórka oby choć w połowie dobra jak miniona noc ✊🏻

Dajcie znać jak u Was?

Edytowane przez Koszy89

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Na Folwarku obserwowaliśmy wczoraj od momentu zapadnięcia ciemności do 23:00, niecałe 2 godziny. W sumie widziałem coś około 20. W porównaniu do zeszłego roku to multum.

• Like 1
Napisano

Z Szczecińskich przedmieści z żoną na leżaczku w ogrodzie przez około 2 godziny naliczyliśmy około 25 w tym 3 całkiem okazałe a dwa kolejne z efektem WOW - czyli długie (ponad 45°) jasne i pozostajacy dobre kilka sekund ślad.

• Like 1

Newton 150 / 750, Newton 254/1250, NEQ-6, SvBony SV202 8x42, Bresser 10x50, Skymaster 20x80, Canon 70d, trochę okularów i filtrów.

Napisano

Ja jestem również po bardzo udanych obserwacjach, spod nieba ok. Bortle 5. Naprawdę spora ilość Perseidów, nie liczyłem dokładnie ale oceniam, że w ciągu 1,5 godziny (między 23 a 00:30) widziałem ok. 30. Do tego 3 sztuki nie-Perseidów.
Większość to była raczej drobnica, ale kilka w zenicie wywołało okrzyki zgromadzonych. Wracając już do auta, widziałem jeszcze dwa bardzo jasne Perseidy nisko nad południowo-zachodnim horyzontem, w odstępnie kilkunastu sekund. 

• Like 1

Taurus 380

Napisano (edytowane)

Obserwując od 22:30 do 4 nad ranem z plaży Dziwnowie pod całkiem niezłym niebem w zenicie naliczyłem notując co godzina w sumie 

282 zaobserwowane meteory 

Z czego około 22+ to nie były Perseidy 

Z czego około 52 zasłużyło na wyróżnienie z których to trzy meteory z godzin 

23:18

2:48

3:52 

Były wyjątkowe

Na powrocie jeszcze kilka też było pokaźnej jasności ale z uwagi na już jasne niebo nie robiły takiego wrażenia.

Żeby zaobserwować maksymalna liczbę meteorów należy leżeć płasko na podłożu na dużej otwartej przestrzeni i dbać o adaptację wzroku jak podczas obserwacji DS będąc oczywiście pod możliwie ciemnym niebem.

Ja leżę zawsze mniej więcej wzdłuż linii północ północ południe gdzie głowę mam bliżej południa.

Leżąc płasko na podłożu widzę kątem oka  niemal jednocześnie horyzont po swojej lewej i prawej stronie , wzrokiem wodze zataczając małe okręgi tak by jeszcze zwiększyć zakres obserwowanego nieba i wykorzystywać fakt że nasz wzrok naturalnie łatwo zauważa ruch i światło w ciemności.

Polecam wszystkim taką technikę, siedząc lub co gorsza stojąc nie zaobserwujemy nawet 25 % tego co możliwe.

Brak Księżyca i dobra pogoda też zrobiła swoje, ale była to jedna z moich najlepszych nocek z Perseidami myślę że dostaliśmy w tym roku w Polsce ładne maksimum az szkoda , że tak wcześnie zrobiło się już tak jasno.

Ciekawe na co można jeszcze  dziś liczyć.

Kocham Perseidy, to moje doroczne święto, no chyba że łysy bruzdzi to wtedy jest dużo słabiej.

Edytowane przez Koszy89
  • Like 4
  • Thanks 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
Łowy na perseidy 12. 8, 2026 rok. W Międzyzdrojach na granicy lądu i morza na wysokości kilkuset metrów tworzy się mgiełka, która mimo bezchmurnej pogody utrudnia obserwacje.

Startrails_5 12.08.jpg

• Like 6
  • Panasmaras zmienił tytuł na Perseidy 2026
Napisano (edytowane)

Dzisiaj spoglądałem na Perseidy głównie w przerwach od patrzenia przez okular - ale bardzo mnie pozytywnie zaskoczył podwójny Perseid z 23:34 - od Łabędzia do Wężownika, i kilka sekund później drugi, taki sam tylko kawałek dalej. Na koniec obserwacji poświęciłem 20 minut tylko na Perseidy i wciąż naprawdę spora aktywność. 

Edytowane przez Krawat
  • Like 2

Taurus 380

Napisano

Minionej nocy obserwowałem Perseidy tylko 3 godziny licząc i notując co godzina, dalej niestety deficyt snu dał o sobie znać i w czwartej godzinie zwyczajnie zacząłem przysypiać 🫠

W tym czasie udało się zaobserwować 102 meteory z czego około 13 nie było Perseidami, wśród wszystkich około 20 wyróżniło się atrakcyjnością, a przelot z godziny 23:50 był wyjątkowo jasny i długi .

W czwartej godzinie naliczyłem jeszcze kilkanaście ale nie biorę ich pod uwagę , zapewne czwarta godzina miała podobna aktywność.

Wśród meteorów nie Perseidowych dominowały te przelatujące mniej więcej od wschodu na zachód charakteryzowały się wyjątkowo długimi śladami nawet przy umiarkowanej jasności choć niektóre były ładne . To prawdopodobnie Południowe Delta Akwarydy .

• Like 2

Spróbuję pomóc...

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Wygląda więc ,że ten rok nie miał jak sądziłem ponadprzeciętnego zhr , ale po prostu trafiliśmy wreszcie w tej części świata wąskie ścisłe maximum Perseidów gdy była u nas noc a Radiant już dość wysoko.

PS. Dziękuję moderacji za poprawkę w nazwie tematu i proszę o przeniesienie do właściwego działu.

live_shower_graph.png

Edytowane przez Koszy89

Spróbuję pomóc...

Napisano

Tegoroczne Perseidy podobnie jak zeszłoroczne Geminidy miałem w planach nagrać na video. Myślę, że takie nagrania z audio, reakcjami na żywo i ruchem meteorów bardziej oddają atmosferę i dla mnie to lepsza pamiątka niż statyczne zdjęcia. Nagrania robiłem w noc 12/13 sierpnia w Hiszpanii zaraz po zaćmieniu więc humor dopisywał co pewnie słychać w naszym głosie :D Niestety nadal nie daję rady uzyskać jakości nagrań takiej jak plik oryginalny, największą mielonkę z tego rodzaju nagrań robi ostatni etap - kompresja youtubea. Testuję różne kodeki wyjściowe z Davinci, ale nic nie pomaga...

image.png.40c67b26e62a3955b374bcd29b956116.png

• Like 1