Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się jaką lornetkę wybrać do obserwacji nocnego nieba, chodzi mi głównie o obserwacje obiektów dso w mniejszych powiększeniach i przeglądy nieba (Obserwacje z ręki bez statywu) myślałem nad delta optical 8x56, lub jakiejś innej na przykład 7x50. I jestem ciekaw co myślicie o tej pierwszej lub jakie polecacie ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Jeśli ma być koniecznie  z ręki to ja szedłbym w max 8x40-42.

Nie mniej jednak statyw to nie jest jakiś znowu wysoki koszt czy utrata mobilności a wtedy taka  15x70 to już zupełnie inna bajka .

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Źrenica wyjściowa 7 mm daje się wykorzystać dopiero w obserwacjach pod bardzo dobrym niebem. Do dobrego nieba wystarcza sporo lżejsza lornetka o takim samym powiększeniu ze źrenicą 5 mm. Jeśli to ma być pierwsza lornetka i do ręki, nie szedłbym w nic ponad 8x i ~40 mm obiektywy. Na dodatek to jest bardzo popularny rozmiar ze sporym wyborem kombinacji jakości optyki, mechaniki,  pola, wagi i budżetu.

• Like 1

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Ja zaś wybrałbym Delta Optical Titanium 12×56 ROH. Dlaczego? Bo jest wciąż lekka, o rozsądnym polu widzenia, przy czym niezbyt droga, zaś apertura 56 mm i powiększenie 12× robią różnicę. Wiem, wiem, zaraz podniesie się raban, że to nie do wolnej ręki. Otóż można się nauczyć i przyzwyczaić, ba, nawet 15× daje się z ręki. Piszę  bo wiem. Wiem, bo to robię.

• Like 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano
2 godziny temu, felcia97 napisał:

8*56 i monopod razem 1.5 kg. Pozdrawiam 

Właśnie a jak nie statyw to chociaż monopod , bardzo fajnie to działa z mniejszymi lornetkami i daje niemalże taka swobodę jak obserwcje z ręki a składa się w krótki kijek.

Z tym że ja nie wybrałbym EP 7 mm bo to utrata apertury obiektywu jako że nasze oko już i tak potrzebuje niezłego nieba i rygoru akomodacji żeby utrzymać te 6 mm . No chyba że masz  super niebo w miejscu obserwacji 

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Ja obecnie używam Delta Forest 3 gen 8*42 i jestem bardzo zadowolony wcześniej używałem: Delta Forest II 12x50, Vortex Crossfire 10x50, Delta Chace 10x50, Nikon Action 10*50, Delta Skyguide 15x70, Delta Extreme 15x70 SkyMasrer Pro 15x70, SkyMasrer Pro ED 20x80 i ta najmniejsza z tych wszystkich  ale  najbardziej mi się podoba 😁

Napisano

Nie wiem dlaczego kombinacje alpejskie z apertura bo od zawsze standardem było 8 razy 56. Coś się zmieniło czy nowe pokolenia mają lepsze oczy? 

Napisano
7 minut temu, felcia97 napisał:

Nie wiem dlaczego kombinacje alpejskie z apertura bo od zawsze standardem było 8 razy 56. Coś się zmieniło czy nowe pokolenia mają lepsze oczy? 

A co jest złego w 8x42? Przecież niedzielny obserwator nie zauważy różnicy między 42mm, a 56mm, tym bardziej poza Bieszczadami.

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
26 minut temu, felcia97 napisał:

Chyba gorsze skoro nie  mogą wykorzystać EP=7 mm 😉

Na pewno gorsze niebo jak pokolenie wstecz i może tu jest pies pogrzebany 😏

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Koszy89 napisał:

Chyba gorsze skoro nie  mogą wykorzystać EP=7 mm 😉

Na pewno gorsze niebo jak pokolenie wstecz i może tu jest pies pogrzebany 😏

7mm pokaże więcej niż 5mm nawet na zwykłym podmiejskim niebie. Wyjdzie delikatne ziarniste gwiezdne tło, którego 5mm nie pokaże, do tego same gwiazdy będą bardziej oczywiste, "jaśniejsze". Tylko nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że to są tak naprawdę detale i niuanse względem obserwowanego obiektu, których niedzielny obserwator nawet nie zauważy. Gdybym poprosił własną żonę lub siebie samego na początku przygody z astro o wskazanie różnic, pewnie odpowiedź byłaby jedna: nie widzę różnicy 🙂

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
6 minut temu, Paweł Sz. napisał:

7mm pokaże więcej niż 5mm nawet na zwykłym podmiejskim niebie. Wyjdzie delikatne ziarniste gwiezdne tło, którego 5mm nie wyłapie. Tylko nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że to są tak naprawdę detale i niuanse względem obserwowanego obiektu, których niedzielny obserwator nawet nie zauważy 🙂

Hmm przyznam że doprawdy zaskakujące że EP lornetki wyższe od P oka może pokazac coś więcej niż gdy to jest sobie mniej więcej równe. Chyba że zakładamy tu sytuację (lub wiemy) że na tym podmiejskim niebie nasza źrenica przekracza jednak znaczenie te 5 mm czego nie wiem bo nigdy nie zmierzyłem, a tego co piszesz absolutnie nie neguje bo Ty to sprawdziłeś a ja zwyczajnie stronie od lornetek typu 7x50 bo to tunel i to EP właśnie , patrzyłem dosłownie dwa trzy razy gdzie chwilę z doskoku.

Czyli co nasza źrenica pod nawet podmiejskim niebem rozszerza się wyraźnie powyżej tych 5 mm że się tak dzieję jak piszesz czy za ten niuans gwiezdne tlo odpowiada już nawet te trochę więcej naszej źrenicy powyżej 5 mm ?

No i co z utratą apertury w ten sposób bo o  ile skłonnym stwierdzić że nasze oko otwiera się nawet na takim niebie trochę  powyżej tych 5 mm to do 7 nadal daleko.

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dzięki za tyle info, czyli lornetek ze źrenicą wyjściową 7mm lepiej nie brać, ponieważ zazwyczaj ciężko wykorzystać ich potencjał? Macie jakieś konkretne modele które polecacie na przykład cos o parametrach 8x42 ? Lub 10x50 ?

Napisano
38 minut temu, Koszy89 napisał:

Hmm przyznam że doprawdy zaskakujące że EP lornetki wyższe od P oka może pokazac coś więcej niż gdy to jest sobie mniej więcej równe. Chyba że zakładamy tu sytuację (lub wiemy) że na tym podmiejskim niebie nasza źrenica przekracza jednak znaczenie te 5 mm czego nie wiem bo nigdy nie zmierzyłem, a tego co piszesz absolutnie nie neguje bo Ty to sprawdziłeś a ja zwyczajnie stronie od lornetek typu 7x50 bo to tunel i to EP właśnie , patrzyłem dosłownie dwa trzy razy gdzie chwilę z doskoku.

Czyli co nasza źrenica pod nawet podmiejskim niebem rozszerza się wyraźnie powyżej tych 5 mm że się tak dzieję jak piszesz czy za ten niuans gwiezdne tlo odpowiada już nawet te trochę więcej naszej źrenicy powyżej 5 mm ?

No i co z utratą apertury w ten sposób bo o  ile skłonnym stwierdzić że nasze oko otwiera się nawet na takim niebie trochę  powyżej tych 5 mm to do 7 nadal daleko.

Poczytaj o iluminacji źrenicy wyjściowej, przerabialiśmy kilka lat temu na forum:

Dochodzi jeszcze tutaj kwestia apertury..

• Thanks 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
19 minut temu, Michastro napisał:

Dzięki za tyle info, czyli lornetek ze źrenicą wyjściową 7mm lepiej nie brać, ponieważ zazwyczaj ciężko wykorzystać ich potencjał? Macie jakieś konkretne modele które polecacie na przykład cos o parametrach 8x42 ? Lub 10x50 ?

A jaki masz budżet? Kup SRBC 8x42 lub 10x50, do przeglądu nieba będziesz na pewno zadowolony.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
1 minutę temu, Paweł Sz. napisał:

A jaki masz budżet? Kup SRBC 8x42 lub 10x50, do przeglądu nieba będziesz na pewno zadowolony.

Tak do 900zł maks.

Napisano
8 godzin temu, Michastro napisał:

Tak do 900zł maks.

Nikon action ex , nowe niestety dość podrożały i choć mieszczą się w budżecie to uważam ,że nie są tyle warte, za to dość często można je spotkać na rynku wtórnym, a za resztę kupić statyw foto z funkcją monopodu, serio warto.

Delta titanium porro 

Opticron adventure T WP porro 

Jakby się trafiła Delta extreme ED używka 10x50 to też spokojnie była by w budżecie myślę 

Kiedyś latały śmiesznie tanio klony BA8 Newcon 10x50, jakby się trafiła korzystnie używka najlpiej już z usunięta siatka mierniczą no i czysta w środku to to też fajna propozycja, mam te lornetkę, jest bdb , kiedyś było o nich głośno , miały często brudne szkła niestety ale trafiały się też czyste egzemplarze , wyczyszczenie z resztą też nie jest trudne czy usunięcie siatki. Wspominam żeby poszerzyć opcje , wiadomo,że lepiej kupić coś w bdb kondycji na start a nie do grzebania samodzielnego,ale biorąc pod uwagę że można było wtedy dostać nowe BA8 za około 400 zł to był to świetny zakup. Choć jest duża i ciężka to całkiem dobrze używa się jeej z doskoku z ręki jak coś na szybko , ale generalnie mocno rekomduje statyw/monopod do obserwacji. 

Hmm co tam jeszcze można zaproponować 

Te nowe Forest gen 3 są bardzo fajne , ale to dachówka, nie wiem jak ona się w nocnych zachowuje bo używam tylko za dnia , na b.jasnych gwiazdach może dawać spike. 

Delta Optical silver jakby się trafiła używka ładna korzystnie to to też jest dość solidna pozycja , miałem długo .

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano

Cześć,

z góry przepraszam za zamieszanie w temacie.

Jestem  na etapie wymiany lornetki, obecnie mam Delta Optical 15x70. Powodem wymiany jest to iż skończył mi się zakres ostrzenia (lorneta jest skręcona na max i nie mogę wyostrzyć np Saturna - delikatnie iskrzy 🙂 ), nie wiem czy to wynika z konstrukcji lornetki czy mojej wady wzroku.

Dlatego rozważam zakup TS Optics 22x85 MX Marine ED z ostrzeniem na lewe i prawe oko.

Niestety w sklepach oferujących tą lornetkę nie ma możliwości wykonania testów pod nocnym niebem.

Czy ma ktoś z szanownych koleżanek/kolegów ww sprzęt i miałby czas na wspólny test?  Jestem z Ursusa.

Pozdrawiam 

Robert

Napisano
10 minut temu, majcher napisał:

Cześć,

Jestem  na etapie wymiany lornetki, obecnie mam Delta Optical 15x70. Powodem wymiany jest to iż skończył mi się zakres ostrzenia (lorneta jest skręcona na max i nie mogę wyostrzyć np Saturna - delikatnie iskrzy 🙂 ), nie wiem czy to wynika z konstrukcji lornetki czy mojej wady wzroku.

Dlatego rozważam zakup TS Optics 22x85 MX Marine ED z ostrzeniem na lewe i prawe oko.

Niestety w sklepach oferujących tą lornetkę nie ma możliwości wykonania testów pod nocnym niebem.

Czy ma ktoś z szanownych koleżanek/kolegów ww sprzęt i miałby czas na wspólny test?  Jestem z Ursusa.

Pozdrawiam 

Robert

A wcześniej było ok? Jaki to model Delty? TS 22x85 to spory kloc, nie brałbym go w ogóle pod uwagę.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
8 minut temu, majcher napisał:

Cześć,

Pozdrawiam 

Robert

Zakresu focusa w lornetce na pewno nie brakuje chyba że doszło do jakiegoś uszkodzenia mechanicznego, ale wtedy rodzi się pytanie czy jest tak od początku czy stało się w trakcie użytkowania.

Jeśli to tania lornetka DO Starlight 15x70 to ona może nie oferować w zależności też od egzemplarza takiej jakości by wyostrzyć idealnie bez żadnych ogonków.

Lornetka ale i Ty sam możesz mieć astygmatyzm, poczytaj o tym i zastanów się czy doświadczasz  opisanych objawów w ciągu dnia. Czasem astygmatyzm jest na tyle mały że można nie być go świadomym ale zaczyna wychodzić w obserwcjach.

• Like 1

Spróbuję pomóc...

Napisano
5 godzin temu, Koszy89 napisał:

Zakresu focusa w lornetce na pewno nie brakuje chyba że doszło do jakiegoś uszkodzenia mechanicznego, ale wtedy rodzi się pytanie czy jest tak od początku czy stało się w trakcie użytkowania.

Jeśli to tania lornetka DO Starlight 15x70 to ona może nie oferować w zależności też od egzemplarza takiej jakości by wyostrzyć idealnie bez żadnych ogonków.

Lornetka ale i Ty sam możesz mieć astygmatyzm, poczytaj o tym i zastanów się czy doświadczasz  opisanych objawów w ciągu dnia. Czasem astygmatyzm jest na tyle mały że można nie być go świadomym ale zaczyna wychodzić w obserwcjach.

Cześć,

jestem dalekowidzem, do bliży muszę mieć okulary l1,5 r1,2 może i mam mały astygmatyzm ale to do sprawdzenia 🙂.

5 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

A wcześniej było ok? Jaki to model Delty? TS 22x85 to spory kloc, nie brałbym go w ogóle pod uwagę.

czy było wcześniej, nie pamiętam (lornetkę kupiłem 3 lata temu), byłem tak podekscytowany tym co widzę, że pewnie nie zwracałem uwagi hhehhe. Teraz zależy mi na detalach.

To, że lornetka jest ciężka wcale mi nie przeszkadza, przeglądam niebo z tarasu (kierunek S), lornetka na statywie. 

Nie chcę kupować "kota w worku" i dlatego dołączam się do tematu z pytaniem - czy ktoś ma interesującą mnie lornetę i poświecił chwilkę na weryfikację ustawień.

Pozdrawiam

Robert

Napisano
42 minuty temu, majcher napisał:

Cześć,

jestem dalekowidzem, do bliży muszę mieć okulary l1,5 r1,2 może i mam mały astygmatyzm ale to do sprawdzenia 🙂.

czy było wcześniej, nie pamiętam (lornetkę kupiłem 3 lata temu), byłem tak podekscytowany tym co widzę, że pewnie nie zwracałem uwagi hhehhe. Teraz zależy mi na detalach.

To, że lornetka jest ciężka wcale mi nie przeszkadza, przeglądam niebo z tarasu (kierunek S), lornetka na statywie. 

Nie chcę kupować "kota w worku" i dlatego dołączam się do tematu z pytaniem - czy ktoś ma interesującą mnie lornetę i poświecił chwilkę na weryfikację ustawień.

Pozdrawiam

Robert

Wygląda więc na to ,że zwyczajnie zacząłeś na to zwracać uwagę w sensie na punktowosc, a jak się już coś raz dojrzy to się potem już to widzi , podobnie jak z jakimś detalem w obserwcjach.

22x85 BA8 to na pewno nie kot w worku tylko już dobry sprzęt, wiele lepszy od obecnej Starlight i jeśli tylko trafisz na dobry egzemplarz nie rozkolimowany to będziesz myślę zadowolony, a kolimację myślę jesteś w stanie spokojnie sam ocenić na gwiazdach z lornetką na statywie.

Oczywiście zakładamy teraz że to problem nie leży w Twoim wzroku ale nie sądzę bo pewnie byś o tym wiedział skoro z powodu dalekowidztwa miałeś badany wzrok.

Pamiętaj że zamawiając przez internet masz 14 dni na zwrot, nie jestem fanem takiego rozwiązania by brać sprzęt na próbę i jak nie podejdzie to zwracać ale gdyby przyszła wadliwa to jest to jak najbardziej uzasadniony powód zwrotu. Więc możesz zamówić i sprawdzić samemu pod niebem obchodząc się z lornetką ostrożnie, najlepiej w rękawiczkach żeby paluchów nie zostawić na obudowie .

Spróbuję pomóc...

Napisano
W dniu 31.08.2026 o 15:50, Koszy89 napisał:

Wygląda więc na to ,że zwyczajnie zacząłeś na to zwracać uwagę w sensie na punktowosc, a jak się już coś raz dojrzy to się potem już to widzi , podobnie jak z jakimś detalem w obserwcjach.

22x85 BA8 to na pewno nie kot w worku tylko już dobry sprzęt, wiele lepszy od obecnej Starlight i jeśli tylko trafisz na dobry egzemplarz nie rozkolimowany to będziesz myślę zadowolony, a kolimację myślę jesteś w stanie spokojnie sam ocenić na gwiazdach z lornetką na statywie.

Oczywiście zakładamy teraz że to problem nie leży w Twoim wzroku ale nie sądzę bo pewnie byś o tym wiedział skoro z powodu dalekowidztwa miałeś badany wzrok.

Pamiętaj że zamawiając przez internet masz 14 dni na zwrot, nie jestem fanem takiego rozwiązania by brać sprzęt na próbę i jak nie podejdzie to zwracać ale gdyby przyszła wadliwa to jest to jak najbardziej uzasadniony powód zwrotu. Więc możesz zamówić i sprawdzić samemu pod niebem obchodząc się z lornetką ostrożnie, najlepiej w rękawiczkach żeby paluchów nie zostawić na obudowie .

czy możesz polecić jakąś zweryfikowaną procedurę sprawdzenia tak dużej lornetki po zakupie. Pytam w kontekście 22x85. 

Pozdrawiam

Robert 

Napisano
Godzinę temu, majcher napisał:

czy możesz polecić jakąś zweryfikowaną procedurę sprawdzenia tak dużej lornetki po zakupie. Pytam w kontekście 22x85. 

Pozdrawiam

Robert 

Nie wiem czy jest gdzieś dostępna zweryfikowana procedura 😉

Ale no :

Przychodzi paczka oglądasz jak każda inna czy cała się wydaje robisz foty na każdym etapie jak coś tego wymaga .

Otwierasz rozpakowujesz szukasz wad .

Czy nie nosi śladów serwisu zwrotu czy wygląda na nówkę.

Jakieś odstające gumy, niedopasowanie elementów itd.

Dalej czystość zewnątrz wewnątrz.

Pojedyńcze drabinki kurzu są dopuszczalne ale jakieś  większe coś wewnątrz to już nie bardzo.

Zwłaszcza na pryzmatach 

Oceniasz wyczernienie wewnątrz czy wszytko domalowane czy jakieś ubytki.

Szukasz rysek, skaz na powłokach obiektywów i okularów.

Dalej mechanika, regulujesz rozstaw jak to pracuje .

Kręcisz Focusem okularów, to lornetka IF więc każdy z osobna czy to równo pracuje czy  ma jakieś luzy , martwy ruch , no i czy ostrzą oba tory wg podziałki na tym samym punkcie mniej więcej oczywiście uwzględniając swą wadę wzroku ale no nie że jest  wyraźna duża różnica. 

Jak to wszytko jest OK to zostaje najważniejszy test czyli kolimacja.

Lormetke dajesz na porządny statyw , ustawiasz porządnie rozstaw, ostrość w okularach i sprawdzasz za dnia na odległym punkcie minimum 200 metrów najlepiej coś co ma linie pionowe i poziome  np krzyż na wieży kościoła lub punkt jakiś . No i gapisz się najpierw normalnie z oczami przy lornetce, dopieszczasz ostrość.

Obraz ma być pojedynczy oczywiście a ty Powinieneś czuć komfort,że się oczy wzrok nie męczy to pierwsza sprawa .

Potem patrząc na obrany cel bez odrywania wzroku od lornetki zaczynasz odsuwać się od lornetki tak by patrzeć z odległości około 30-50 cm przez lornetke na punkt, obraz nadal ma być pojedynczy.

Jak to jest ok to robisz to samo na gwiazdach.

Ale uwaga mózg nam w tym przeszkadza i stara się zgrywać obraz , potrafi kompensować wadę.

Dlatego należy co chwila robić przerwę i resetować wzrok.

Testujesz i potem jakiś czas patrzysz gdzieś w dal bez lornetki i tak na przemian.

Do bardziej krytycznej oceny kolimacji pomaga podczas testu gwiazdowego założenie na obiektywy maski bahtinowa .

Spróbuję pomóc...

Napisano

A ja napiszę jeszcze raz, nie idź tą drogą, nie kupuj TS 22x85. Są lepsze, bardziej wydajne i poręczne lornetki, jak chociażby modele APM 100mm. Jest nawet na giełdzie APM 34x80 i 20x100.

TS 22x85 miałem i nikomu bym jej nie polecił w obecnych czasach i możliwościach wyboru. Zobacz sobie też nowe modele Oberwerka 15x70.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
14 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

A ja napiszę jeszcze raz, nie idź tą drogą, nie kupuj TS 22x85. Są lepsze, bardziej wydajne i poręczne lornetki, jak chociażby modele APM 100mm. Jest nawet na giełdzie APM 34x80 i 20x100.

TS 22x85 miałem i nikomu bym jej nie polecił w obecnych czasach i możliwościach wyboru. Zobacz sobie też nowe modele Oberwerka 15x70.

Cześć,

a co dokładnie Ci nie pasowało w 22x85, jakość obrazu, wykonanie samej lornetki, problemy z gwarancją ?

Pytam, bo już myślałem, że mam już faworyta w postaci 22x85  (jakość do ceny) A ty zasiałeś mi ziarno wątpliwości :). 

Zaproponowane przez Ciebie modele są "troszkę" poza moim budżetem 😕

Pozdrawiam

Robert

Napisano
2 godziny temu, majcher napisał:

a co dokładnie Ci nie pasowało w 22x85, 

Ta lornetka jest wielka i ciężka, nieproporcjonalnie do parametru 22x85 - podobnie jeśli chodzi o jakość obrazu. APM 20x80 to przy niej maleństwo.

nieboprzezlornetke.pl