Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dobrych kilka lat temu rozważałem kupno 22x85, ba nawet byłem już na nią mocno zdecydowany. W Internecie przeczytałem wiele dobrych opinii o tym sprzęcie. Jako alternatywę brałem pod uwagę BA8 15x70.

Ostatecznie pojechałem do sklepu Teleskopy.pl w Chorzowie i porównałem pod względem rozmiaru/wagi 15x70 z 22x85. Wybrałem 15x70 ze względu na bardziej kompaktowy rozmiar. O optyce się nie wypowiem, bo nie miałem okazji zerknąć przez 22x85.

Wiadomo lornetka cały czas i tak jest na statywie, ale te ponad 4kg wagi mnie zniechęciło. Dodatkowo 15x70 mogłem bez problemu schować do plecaka i zabrać w teren. Jest to kwestia indywidualna, są osoby, którym taka waga nie przeszkadza, jednak 22x85 to duże bino.

Po 2.5 roku 15x70 zamieniłem na APM 20x70 i dla mnie to docelowa lornetka. Ładny obraz, fajna pod jaśniejsze niebo. Nówki już się chyba nie dostatnie. Minus to cena, no i wiadomo nie każdemu pasuje źrenica 3.5 mm.

Pamiętam, że robiłem fotki 15x70 i 22x85. Tylko tyle znalazłem na telefonie.

Screenshot_20260902_163220_Gallery.thumb.jpg.290ec4bc02ab94f18414eb34ae50bdd8.jpg

Edytowane przez Patryk P.
  • Like 1

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano (edytowane)

Dobrze wiedziec choć coś faktycznie obiło mi sie uszy że 22x85 jest duże jak na swój parametr.

Sam kiedyś rozważałem te lornetkę jako upgrade obecnie posiadanej RPOptics 20x80.

I w sumie dalej gdyby pojawiła się okazyjna oferta z rynku wtórnego to bym się skusił, waga nie robi mi większego problemu, wożę to autem  i nigdzie z tym nie wędruje.

Z tym że niestety zaczynam coraz częściej myśleć o 100 mm .

@Paweł Sz. Gdzie na giełdzie ta APM 100 ? Nie kojarzę? Chociaż cena pewnie będzie wysokajak dla mnie jak za instrument dodatkowy poboczny 🫤

Btw. Ta seria Oberwerk deluxe do złudzenia przypomina moja lornetkę RPO , są w zasadzie identyczne z wyglądu, nawet pokrętło ostrości ten sam grip i te same zjebane wielkie ogromne muszle oczne , obcinają pole gdy wysunięte na maxa, dlatego u mnie są zdjęte , znacznie wygodniej i łatwiej założyć też bino Bandit.

Kolor powłok widzę tylko się różni, u mnie w RPO są inne wesołe kolorki 😄

Oczywiście fajnie było by wiedzieć jak lornetki różnią się od siebie optycznie, ale biorąc pod uwagę że wielce prawdopodobny jest iż ich rodowód jest tak samo chiński to pewnie to zbliżone konstrukcje nie tylko z zewnątrz.

Dorzucam też do wątku recenzje RPO autorstwa @Panasmaras dla ciekawych a cóż to to RPO oraz myślę można w dużej mierze jakiś odnosić to do Oberwerka.

IMG_20260902_174446233_HDR.jpg

Screenshot_20260903-125053.png

Edytowane przez Koszy89

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...