Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie miałem szans w Gdyni ale w ciemnym miejscu w syncie 12"okulary 30mm 2" gso i w zoomie 8-24mm nie dałem rady ale to oczywiste w miescie. :-[

Ale M 57 super  ;D

Napisano

Seria 'Obiekt Tygodnia' udowodniła już swoją wartość. Mam prośbę do, w tym momencie administratorów, aby dodali do każdego tematu tag "obiekt tygodnia". Umożliwi to szybki wyszukanie kompletnej listy a w niej interesującego tematu.

Dzieki.

Tak,Sbig,AP,SW....
http://www.astromarcin.pl

Gość Paweł Trybus
Napisano

Trudny obiekt, widziałem go tylko raz przez Columbusa 18". 

Napisano

Seria 'Obiekt Tygodnia' udowodniła już swoją wartość. Mam prośbę do, w tym momencie administratorów, aby dodali do każdego tematu tag "obiekt tygodnia". Umożliwi to szybki wyszukanie kompletnej listy a w niej interesującego tematu.

Dzieki.

Marcin, kompletną i na bieżąco aktualizowaną listę Obiektów tygodnia znajdziesz tu: http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/5966-obiekt-tygodnia-zestawienie/

Temat wisi podpięty w dziale  "Poza Układem Słonecznym - czyli obiekty głebokiego nieba" .  

• 4 lata później...
Napisano

Pospiesznie donoszę o dostrzeżeniu paskudy w T16" w okularze Delite 11mm z barlowem TMB ED 1.8x (300x). Galaktyka bardzo trudna, widoczna zerkaniem przez ok 10% czasu obserwacji jako mglisty obłoczek. Szkic z pierwszego postu świetnie oddaje kolosalną różnice różnicę jasności. M57 po prostu razi w oczy ;)  Nawet kilka razy migła mi też gwiazda centralna w Pierścionku.

• Like 1