Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proponuję Wam spotkanie obserwacyjne pod niebem ok 6 mag w:

• Raniżowie
  • Koloni Polskiej
  • Mołodyczu
  • Sieniawie (inne opcje) ale napewno żadne podrzeszowskie górki ;) !

Dziś albo jutro tak od 21.00 do 1 (Wschód Księżyca)

ze swej strony oferuję obrazy z  Newtona 41 cm 8)

CZEKAM NA WASZE ZGŁOSZENIA W TEMACIE!

• Like 1

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Jeśli się będziecie zbierać w okolicach Sieniawy, Mołodycza to postaram się dołączyć. Akurat jestem jakieś 90km na południe. Niestety mam ze sobą tylko biedną BGSZ :)

Napisano

Ach przejechał bym się na Mołodycz (ongiś jeździłem tam z Śp. Robertem Bodzoniem)

W takim razie (jeśli nie  ma innych sugestii) spotkajmy się tam jutro o 21.00 przy Kościele (bo dziś ma być mgła) :)

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Gość bajastro
Napisano

W Raniżowie kicha - ogromna łuna od Rzeszowa i ciągle rośnie. Nawet w Rusinowie d...nie urywa. Ja akurat nie mogę, bo na rano do pracy nie wstanę.

Wygląda na to, że rzeszowska grupa obserwacyjna kompletnie padła.

Napisano

Ja czasowo jestem niedyspozycyjny - zostałem ojcem i nocami bujam kołyskę. Ale za 2-3 m-ce sytuacja się ustabilizuje i pewnie znowu będę miał czas na astronocki. 

Napisano

Mołodycz (pod granicą "U" ) to świetna alternatywa tam jest wciąż mega-ciemno!

Uruchamiam wstępną listę chętnych na wtorkowe spotkania, (21.00 kościół Mołodycz)

ps. Mam miejsca wolne w samochodzie mogę kogoś zabrać na trasie Leżajsk - Sieniawa  -Mołodycz !

Na podstawie postów chętni -czekamy na kolejne deklaracje:

1)Ignisdei

2) MrOD

Napisano

Szkoda że akurat jestem w delegacji w Poznaniu do środy bo z chęcią bym się wybrał. Może w innym terminie się trafi ;)

Astro3, refraktor 70/700, zoom 8-24 mm, canon 1100d niemod, DO Discovery 10x50, Celestron SkyMaster 20x80, Nikon P900.

Napisano

Szkoda, że ja w Rzeszowie będę dopiero w sobotę, bo chętnie bym coś popatrzył i odnowił znajomość, bo lata lecą i od naszego ostatniego spotkania trochę już minęło :(

Omegon 22x85, Omegon 16x70
Meade LB12", 
TMB-LZOS Apo 105/650,
NEQ6
Napisano

Jestem dwa tygodnie zatem niewykluczone że się spotkamy :)

• Like 1

Napisano

Będę jechał z miejscowości Olszanica do celu także mogę również kogoś po drodze zabrać. Startuje po godz. 19 o ile nie będzie przeszkód.

Napisano

Nad Leżajskiem się troszkę kłębi....nie wiem czy nie zaczną się robić komórki burzowe? Nie wiem czy jest sens jechać? Jak myślicie?

http://pl.sat24.com/pl/pl/visual

Napisano

Robert , nad Rzeszowem to samo , trzeba zrezygnować z dzisiejszego dnia .

Jestem tego samego zdania, chcę oszczędzić Wasz czas i pieniądze ..to jednak spory szmat drogi!

Napisano

Zbyt duże ryzyko! Jutro ma być lepiej! Może to nie zmiana frontu jednak chmur niebezpiecznie przybywa ! Niebo nie jest czyste!

Gość bajastro
Napisano

W Mielcu jest wielkie kowadło, fotka sprzed chwili:

post-3640-0-97903800-1439313773_thumb.jp

Napisano

Ja w sobotę będę w Rzeszowie, ale będę po długiej drodze, więc sobota odpada, w niedzielę mam chrzciny więc też nici ale od poniedziałku do soboty możemy zrobić kilka wyskoków, jeżeli tylko pogoda pozwoli, a mam nadzieje, że pozwoli.

Meade LB12", 
TMB-LZOS Apo 105/650,
NEQ6
Napisano

Dziś maksimum Perseidów , jednak w tej chwili niebo pokrywa delikatny Cirrus....ciekawe jak będzie pod wieczór! Może rzeczywiście od weekendu lub poniedziałku będzie lepiej...

Napisano

Ja już odpadam, do piątku jestem zajęty a w weekend wyjeżdżam. W każdym razie pomyślnych warunków wam życzę.

Napisano

Jutro zapowiadają clear ..kto chętny na wieczór i gdzie ?

Gość bajastro
Napisano

Ja bym był zainteresowany...ale robotę kończę o 22, czyli dojechać mogę na 23...max 50 km od Mielca. Niestety moja miejscówka (Rusinów) została odcięta do strony Kolbuszowej i dojazd jest od Wilczej Woli lub Majdanu Królewskiego. Drugie nienajgorsze miejsce w Porębach Dymarskich pod drewnianym kościołem na parkingu ale ksiedzu (najbliższym mieszkańcom) nie damy spać. Niestety jest coraz wiecej łun a w tym przodują Rzeszów, Stalowa Wola, Kolbuszowa i Nowa Dęba. Dla bezpieczeństwa lepiej rozłożyć się gdzieś w pobliżu wsi...ze względu na dziki.

Napisano

Ja jestem chętny na jakiś mały wypad, nie wiem tylko co ze sprzętem, bo cierpię na brak dużego samochodu :( Pomyślcie nad jakąś miejscówką byle nie za daleko, bo został mi tylko punto, który pochłania więcej benzyny niż czołg :(

Meade LB12", 
TMB-LZOS Apo 105/650,
NEQ6
Napisano

Zawsze można pojechać na 2 auta i sprzęt w obu rozłożyć (przy wypadzie min. 2 osobowym)

Astro3, refraktor 70/700, zoom 8-24 mm, canon 1100d niemod, DO Discovery 10x50, Celestron SkyMaster 20x80, Nikon P900.

Napisano

Tak czy inaczej ja mogę wziąć LB12" i Coronado, jeżeli pojedziemy za dnia, a z tym nie wiem jak będzie, bo na tą chwilę nie mam czasu.

Meade LB12", 
TMB-LZOS Apo 105/650,
NEQ6
Napisano

No to co Raniżów 20.00?