Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żeby coś robić pomimo Łysego, postanowiłem skorzystać z ostatnich pogodnych nocy . Moja lokalizacja pozwoliła mi jedynie na rejon galaktyki M33.

Dopaliłem więc Halfa do starego materiału M33.

SW 150-750 / EOS 40Drgb+mono / RGB 45x360 / Ha 38x600 / PS CS3

post-1628-0-95035600-1441190682_thumb.jp

• Like 1
Napisano

a co to znaczy 40D RGB+ mono / RGB / Ha ?
Czy możesz jakoś pokrótce opisać ścieżkę takiej rejestracji i obróbki?

Napisano

a co to znaczy 40D RGB+ mono / RGB / Ha ?

Czy możesz jakoś pokrótce opisać ścieżkę takiej rejestracji i obróbki?

Canonem 40Dmod było naświetlone RGB.

Drugim canonem 40D zdebayeryzowanym, czyli mono, naświetliłem Halfa.

Połączyłem całość w HaRGB. Efekt powyżej .

Napisano

A czy ja mógłbym prosić żebyś pokazał poszczególne stacki? Ciekawi mnie to niezmiernie :)

Napisano

oczywiście nie muszą to być klatki 1:1, po prostu stretch pomniejszone.

Napisano

Czy jesteś usatysfakcjonowany efektem? Bo ogólnie ta goła klatka Ha wygląda przeciętnie. Dodatkowo pewnie zapuściłeś na tym filtr dust/scratches przez co zeżarło jeszcze masę detalu. Nie wiem czy nie było by korzystniej albo wbić od razu w kamerkę mono albo pozostać przy samym mod. (no ale ja przyznaję, że ogólnie nie jestem zwolennikiem Ha z DSLR).

Pozdrawiam!

Napisano

Nie ukrywam że mało detalu jest w Ha bo naświetliłem tylko po 600sek.

Ogólnie canon BW sprawuje się dobrze ,pokażę to na innym mareiale.

Napisano

Tutaj masz stack z klatek po 900sek.  Pamiętaj że to jest Canon40D. Stary model ze starą matrycą.

Nie stać mnie na kamerę mono więc zdebayeryzowałem canona.

post-1628-0-76337800-1441363766_thumb.jp

Napisano

Zdjęcie w kompie wygląda dużo lepiej. Silnik forum zdegradował jakość fotki.

Tak przy okazji, pytanie do admina:  Jaką rozdzielczość  fotki dostosować do forum ??

Napisano

Zdjęcie w kompie wygląda dużo lepiej. Silnik forum zdegradował jakość fotki.

Tak przy okazji, pytanie do admina:  Jaką rozdzielczość  fotki dostosować do forum ??

No tak mu nieraz odbija :( Ostatnio Antoniemu do konkursu z pliku 1,8 MB zrobiło 400KB i nic nie można było zrobić :(

Dodałem mu spakowany zipem oryginał.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

• 3 miesiące później...
Napisano

Nie będę mnożył tematów, dlatego się podłączę ze swoją próbą zmierzenia się z M33 + Ha

trojkatv3.thumb.jpg.a3dd9756bc772edd1019

Przyznam, że dążyłem do cukierkowej kolorystyki a'la APOD, na którym wszyscy wieszają psy. Co bym jednak nie robił wychodzi mi buro i jakoś mało koloru/nasycenia. To jest 3 próba i chyba najlepsza (na razie).
Czasy wydawałoby się już dostateczne L:Ha:R:G:B 180:60:50:50:50 w klatkach po 5 min (Ha po 10 min); sprzęt: WO Megrez APO 90/600/f.6.2 + AFR-IV 0.8x, Atik383+ mono, Atik Titan mono +StarGuider 50 , HEQ5Pro SynScan

Teraz muszę odpocząć, zanim przystąpię do v.4.0

• Like 1

pozdrawiam Radek

Napisano

Czasy na pewno nie są dostateczne skoro tylko tyle ramion galaktyki możesz pokazać. Masz optykę f5 i niezbyt dużą aperturę i 600 sekund luminancji to chyba jest minimum, nie mówiąc już o Ha.