Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam na imię Anna, mieszkam w Jaworznie w woj. Śląskim.
Dziś (tj 15.09.2015r.) ok godziny 6:23 na niebie widoczny był świecący obiekt. Znajdował się on po wschodniej stronie. Obiekt świecił wyraznie, mimo tego, że świtało i było już jasno. Obiekt był nieruchomy.

Zastanawiałam się, czy może być to jakaś planeta oświetlona wschodzącym słońcem. Wątpie żeby była to satelita, ponieważ się nie poruszała.
W załączniku dołączę zdjęcie. Niestety strona daje mi limit 5KB, więc na zdjęciu prawie nic nie widać. Jeżeli ktoś z Was będzie chiał to zobaczyć to proszę napisać. Prześlę zdjęcie w wiadomości.

Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc? Bardzo proszę.
Pozdrawiam.

post-4596-0-08043300-1442314551.jpg

Napisano

Witaj Aniu na FA.

Twój opis był wystarczający żeby zidentyfikować obiekt - zdjęcie zbędne :)

To co widziałaś to była Wenus. Obecnie widoczna przed wschodem słońca.

P.S. Jak napiszesz jeszcze kilka postów to będziesz pełnoprawnym użytkownikiem FA i limity znikną i będziesz mogła wrzucać załączniki w pełnej rozdzielczości.

Pozdrawiam! Lucjan
Sony A7II, Olympus E-PL5, E-PM2 full spectrum, Astro CZJ Sonnar 300 f/[email protected], EQ3-2 + AstroEQ

Napisano

Witam!

Mam na imię Anna, mieszkam w Jaworznie w woj. Śląskim.

Dziś (tj 15.09.2015r.) ok godziny 6:23 na niebie widoczny był świecący obiekt. Znajdował się on po wschodniej stronie. Obiekt świecił wyraznie, mimo tego, że świtało i było już jasno. Obiekt był nieruchomy.

Tę Panienkę Nowa Koleżanko (witam na FA :) ) jak napisali poprzednicy Widziałaś - w dzień też ją można wypatrzeć, a przez lornetkę to jak na dłoni :)

post-476-0-09090600-1442315243_thumb.jpg

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.