Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No, piękny przegląd Obiektów tygodnia.  :)

Tylko czemu przyłożyłeś Iryskowi filtrem? Mgławicom refleksyjnym go nie trza...

próbowałem bez i z :)

odniosłem wrażenie minimalnie lepszego kontrastu z filtrem, ale może to tylko subiektywne odczucie...

Napisano

Łukasz - wypasiona relacja. Gratulacje!

Mam wielką nadzieję, że powstanie album z konkursowymi relacjami i zamieszczonymi w nich grafikami. W razie czego chętnie pomogę.

• Like 3

jolo-astrojolo.png

Napisano

Fajna relacja :). Pogratulować mobilizacji - jak ja musiałem wstawać na drugi dzień o 6:30 to obserwacje nocne nawet mi do głowy nie przychodziły, bo już ok 20:00 człowiek się robił senny. Chociaż masz dobrze, że obserwujesz sprzed domu - jakbyś miał znosić sprzęt z 2 piętra do samochodu na 2 raty i potem jechać na miejscówkę to nie wiem czy byś pojechał. 

Swoją drogą na DSach to ostatnio w maju, albo czerwcu byłem, trza by w końcu pojechać. 

• Like 2

Tecnosky ED 102/714,  Celestron  SCT 200/2000, Mak 90/1250, Lunt 50, Nikon Lookout 10x50, Canon 550D, Canon mod. 50D

https://charon-x.blogspot.om

Gość Paweł Trybus
Napisano

Piękna relacja, czyta się z prawdziwą przyjemnością.  ;D

Napisano

Super relacja i piękne szkice, które również do konkursu można zapodać ;)

Wysłane z Tapatalka

• Like 1

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano

Cieszę się, że relacja przypadła do gustu  :)

No baa...

Nie mówiąc o kapitalnych szkicach :)

No i oczywiście szacun za wyłapanie tylu ciemnotek w Pac-Manie :)

Swoją drogą, podziwiam upór, żeby przez niemal pół godziny się nie poddawać w wyłapaniu takiego mikrokłaka jak IC 1296... Ja rozumiem, jakby on był ciemny i pyłowy, ale że chciało Ci się tyle męczyć z jasnym... ;) :P

Napisano

No baa...

Nie mówiąc o kapitalnych szkicach :)

No i oczywiście szacun za wyłapanie tylu ciemnotek w Pac-Manie :)

Swoją drogą, podziwiam upór, żeby przez niemal pół godziny się nie poddawać w wyłapaniu takiego mikrokłaka jak IC 1296... Ja rozumiem, jakby on był ciemny i pyłowy, ale że chciało Ci się tyle męczyć z jasnym... ;) :P

Dzięki :)

Co do IC1296 - gdyby to było moje pierwsze podejście to pewnie bym odpuścił. Ale to była już trzecia próba i pierwsza w tak dobrych warunkach.

Dlatego postanowiłem męczyć aż do skutku pomimo iż pyłu tam niewiele ;)