Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojęcia nie masz, jak miło się to czytało. :) O konkursie chyba nie muszę Ci przypominać?

Tak, risercz to podstawa - warto zawczasu wiedzieć, czy w wyciągu ma siedzieć okular 5 czy 30 mm. Druga  sprawa - kolor mgławic jest widoczny po usunięciu filtra i przy dużych źrenicach wyjściowych.

PS Widzisz, Marku? Koneserów trupich kóleczek znajdziesz nawet wśród płci pięknej. Czy to samo możesz powiedzieć o swoich ciemnych, żałobnych szarfach? ;)

• Like 1
Napisano

Sześć powiadasz... już mi oko łzawi ze zmęczenia, toż to plan na tydzień!

Tak się trzema zestresowałem że pozostałych nie zarejestrowałem.

Napisano

A dajcież Wy święty spokój z tym obrzydzaniem obiektów sobie nawzajem (a przy okazji także innym)

Janko, masz rację, to się robi nudne. Czas przerzucić się na rozlazłe, niezbyt zasobne w gwiazdki gromady otwarte. ;)

Napisano

Łukasz, Ty naprawdę jesteś na głodzie obserwacyjnym...

Dajcie mu szybko nieba, bo inaczej wszystkich nas zagryzie!

Chętnie bym nieba przychylił, ale Moc coś mnie opuściła (i nic dziwnego ;-)))

• Like 1

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Uwielbiam czytać twoje relacje z obserwacji. Zawsze coś ciekawego można z nich wyciągnąć. Przy najbliższej pogodnej nocy zapoluje na te mgławiczki. Mam pytanie co do filtra UHC-S. Chciałem kiedyś taki kupić, ale nie wiem czy jest sens do kitowych okularów. Mocno poprawia kontrast i obraz?

"I've been looking at the sky, 'Cause it's gettin' me high"

Napisano

Mam pytanie co do filtra UHC-S. Chciałem kiedyś taki kupić, ale nie wiem czy jest sens do kitowych okularów. Mocno poprawia kontrast i obraz?

Tak, polecam, nawet do kitowców, choć oczywiście lepiej zainwestować też w choć jeden porządny okular. Bez UHC S niektóre mgławice w ogóle nie są widoczne (jak Czaszka w mojej relacji), szczególnie jeśli obserwujesz w okolicach nie do końca wiejskich. Ale też nie spodziewaj się cudów - kontrast jest większy, choć ja osobiście wolę oglądać niektóre mgławice w ogóle bez filtra. 

We are the universe observing itself. 

Napisano (edytowane)

Interesująca relacja i bardzo ciekawy asteryzm. Słowa uznania. Proszę uprzejmie o dodanie "Spłaszczonego Oriona" do naszego forumowego katalogu asteryzmów pod kolejnym numerem: http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/7254-asteryzmy/&page=3
 Teraz chyba nr 24. Oprócz opisu warto dodać też mapkę z lokalizacja tego obiektu. Pozdrawiam.

Edytowane przez altair4
  • Like 1