Popularny post MaPa Napisano 20 Października 2015 Popularny post Napisano 20 Października 2015 Cefeusz bogaty w materię międzygwiezdną jest ulubionym celem dla miłośników ciemnych mgławic, mgławic pyłowych, refleksyjnych czy jak tam je jeszcze nazywają. Prezentowany obiekt już jakiś czas wpadł mi w oko ale były inne stowarzyszone z katalogami NGC, IC, vdB które bardziej wyskakują gdy się planuje sesję np w CdC. Ubiegłoroczne i tegoroczne szerokie kadry sprawiły, że tylko nabrałem większej ochoty a ograniczało mnie jedynie brak miejscówki z dobrym niebem w stronę północną. W wakacje ta niedogodność na chwilkę zniknęła więc priorytet był jasny : Cefeuszowe darki.FSQ/STL11000 LRGB 8hTo crop ustawiony na bohaterkę tematu, polecam pełny kadr gdzie widać ile tego pyłu jest na około.Orientacyjnie kadr w większej panoramie Cefeusza: 10 Tak,Sbig,AP,SW....http://www.astromarcin.pl
Jacek E. Napisano 20 Października 2015 Napisano 20 Października 2015 Siwy.. to znaczy brąz dym wszech panujący :) Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek ?TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.
Panasmaras Napisano 20 Października 2015 Napisano 20 Października 2015 Miodności!Szczególnie zalinkowana pełna wersja powala...Szkoda tylko, że LDNik jest zbyt daleko od równika galaktycznego (nie wspominając o przyćmieniu wielu gwiazd tła), przez co wydaje się być praktycznie nieosiągalny dla lornet...
MaPa Napisano 20 Października 2015 Autor Napisano 20 Października 2015 Siwy.. to znaczy brąz dym wszech panujący :)Siwy oznaczałby że poszedłem na skróty i nie mam odpowiedniego koloru dla zebranej luminancji :) Tak,Sbig,AP,SW....http://www.astromarcin.pl
wessel Napisano 20 Października 2015 Napisano 20 Października 2015 Sorry za offa ale ciutkę mnie rozbawił Twoj awatar w wersji celownika Uboota :) TDCE! www.astrofun.pl
Jacek E. Napisano 20 Października 2015 Napisano 20 Października 2015 Twoj awatar w wersji celownika Uboota :)Ty profanie - tak jak w awatarze wygląda pancernik w lunecie W celowniku okrętowym wyglądał by tak: Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek ?TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.
MaPa Napisano 20 Października 2015 Autor Napisano 20 Października 2015 Hmm, a jak peryskop widzi okręty ?.To jest celownik samolotu bombowego ale np już nie bombowca nurkującego. Ujdzie za samolot torpedowy z bardzo dużej odległości. Uff....Sobie muszę dopasować awatarka z tego wniosek. Tak,Sbig,AP,SW....http://www.astromarcin.pl
wessel Napisano 21 Października 2015 Napisano 21 Października 2015 Będe drążył ten intrygujący temat : a jak według Ciebie by wyglądał ten okręt w peryskopie celowniczym latającej żółtej łodzi podwodnej? :D TDCE! www.astrofun.pl
Rekomendowane odpowiedzi