Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ogladam sobie wlasnie bardzo ladne zdjecie Glowy Czarownicy wykonane przez kolege Wessela i zauwazylem takie ciemne "cos" na gwiazdkach: Wyglada tak, jakby ktos gwiazdke palcami scisna i cos z niej wytryslo po dwoch stronach. Przepraszam Wessel, ze uzywam akurat Twojego zdjecia, ale swojego nie mam pod reka, a pomyslalem, ze zapytam od razu zanim znowu zapomne. Pytam poniewaz zauwazylem taki "efekt" o na swoim wlasnie obrabianym zdjeciu i nie potrafie tego sobie wyjasnic. Zawsze tez kiedy mialem okazje to zapominalem zapytac na forum. Teraz mi sie wlasnie przypomnnialo wiec od razu pytam :)  

Co to jest i skad sie bierze?   

Gwiazdka.thumb.png.57ec35d1dd8b3103afb99

Pozdrawiam,

Marcin

SW 120ED | WO Star 71 | AZ EQ6 | TS AZ5 Alt-Az | Canon 6D | ASI1600 Mono| QHY 5L-II 

Napisano

No dobra, ale ja mam tylko poczciwego SW120ED. Rozumiem, ze to u mnie to mniej wiecej to samo, tak? Znaczy spajki jakies generowane sprzetowo. Zostawia sie to po prostu tak jak jest, czy jakos trzeba z tym walczyc?

Marcin

SW 120ED | WO Star 71 | AZ EQ6 | TS AZ5 Alt-Az | Canon 6D | ASI1600 Mono| QHY 5L-II 

Napisano

hmmm...no to pomęczmy trochę tą gwiazdkę wessel:) Mnie bardziej niż spajk zastanawia dlaczego połowa jest niebieska a połowa pomarańczowa. Też mam tak w Edku i tam mnie nie zastanawia:) Ale dla FSQ już tak...

Rest In Space,

Maquu

Napisano (edytowane)

tyle o ile znam niemiecki - piszą, że dla nowego teleskopu mogą zrobić testy. Rozumiem, że dla sprzedawanych przez siebie. Tu na nasze forumowe dysputy, ktoś z pewnością potrafi się wypowiedzieć w tym temacie, czy to zwykła aberracja (co dla FSQ by mnie zdziwiło) i to wystarczy :)

Edytowane przez maquu

Rest In Space,

Maquu

Napisano

hmmm...no to pomęczmy trochę tą gwiazdkę wessel:) Mnie bardziej niż spajk zastanawia dlaczego połowa jest niebieska a połowa pomarańczowa. Też mam tak w Edku i tam mnie nie zastanawia:) Ale dla FSQ już tak...

bo to jest pewnie gwiazda podwójna lub optycznie podwójna. Tylko ta jedna jest dwubarwna

Napisano

wiadomo, to drogie rzeczy są - taka fachowa wiedza :D 

bo to jest pewnie gwiazda podwójna lub optycznie podwójna. Tylko ta jedna jest dwubarwna

a, jeśli tak, to sprawa wyjaśniona

Rest In Space,

Maquu