Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Największym niebezpieczeństwem w życiu jest zbytnia ostrożność" Alfred Adler

W końcu "dojrzałem" do tej decyzji. Ponieważ ? po przeprowadzonej analizie - jestem w stanie systematycznie umieszczać drobne pierdołki wyciągnięte z internetu w szerokim temacie jakim jest "Rozweselacz, czyli wszystko z humorem", to także mogę pozwolić sobie na ucieczkę z niego i założenie własnego, nowego i bardziej spersonalizowanego tematu, gdzie oprócz niewinnych, z lekka głupkowatych wstawek pozwolę sobie na bardziej subiektywny komentarz, w lekko ironicznym tonie. Komentarz najczęściej dotyczyć będzie wydarzeń z ostatniego tygodnia "życia" forum. Zamiar mam taki, że czynić to będę cyklicznie, w każdy piątek z wyjątkiem jakiś nieprzewidzianych i niespodziewanych zdarzeń losowych, na które nie mam żadnego wpływu.

To tak tytułem wstępu.

Na dobry początek weekendu proponuję:

Przerwa techniczna, czyli Tetmajer w Kosmosie

(...) Potrzebne są zmiany! Konieczne są zmiany! Bo jeśli nic się nie zmieni. Może nadejść dzień rebelii (...).

W ostatnim tygodniu rebelii co prawda nie było, ale wyczuwałem specyficzną chęć części userów do wzniecenia takowej. Powyższa postawa wcale mnie nie dziwiła, gdyż stabilność forum - w pewnych momentach ? przypominała galaretowatą maź, która zmienia konsystencję w zależności od umiejętności administratorów do zapanowania nad nią. Pojawiały się, charakterystyczne dla miłośników astronomii, symbole takie jak: siekiery, dynie, nietoperze. Na końcu jednak pojawiła się flaga, która wniosła nastrój refleksji i powagi.Z chaosu wyłonił się względny porządek, świadczący o możliwości osiągnięcia względnej równowagi pomiędzy różnymi percepcjami userów. Boska cząstka kojąca rozdygotane trzewia użytkowników. Zarzewie buntu zostało spacyfikowane...Ale, czy na pewno...
5645e38f56a64_beztytuu.thumb.JPG.b456547

Matematyka w astronomii, czyli gadżet na święta.

Nie, nie. W tym miejscu nie polecę żadnej literatury w jakże hermetycznej dziedzinie, jaką jest dla mnie wyższa matematyka, a w szczególności połączenie matematyki z astronomią. Matematyk ze mnie żaden. Naukę tego ? bądź, co bądź ? zacnego przedmiotu zakończyłem w liceum. I niech tak już zostanie. Ale mogę zaproponować nabycie pewnego gadżetu, który dla konesera królewskiej nauki może być nie lada gratką. Wszak okres podarunkowy się zbliża i każdy dostaje specyficznego kopa w celu zdobycia jakiegoś nietuzinkowego prezentu dla najbliższych osób. Hasło jakie powinno nam przyświecać w te trudne, specyficzne dni winno brzmieć:

"Nie kupuj skarpet, nie kupuj gaci. Kup drobny gadżet. To Cię wzbogaci!"
311823-333751-product_original-gadget-fa

Astrozadyszka nad zwrotnikiem

Imion autorów tych relacji nie można wymawiać publicznie, gdyż skutkuje to permanentną niepogodą i ciągłym brakiem kolimacji posiadanych sprzętów obserwacyjnych. Oszczędzę więc sobie tego. Zastanawiam się tylko nieskromnie, jak może czuć się osoba postronna, będącą w zasięgu oddziaływań powyższych osobników, którzy w sposób tylko sobie znany penetrują gwiezdne przestworza a następnie zdają relację z astronomicznych ekwilibrystyk? Myślę, że taka osoba po prostu dostaje zadyszki.. Gdybym był tą postronną osobą, i tworzył wraz z autorami specyficzny trójkąt astro-miłośniczy zadyszka byłaby subtelną niedogodnością. Co towarzyszyło by mi jeszcze - o tym nie wypada pisać!.
demot-14-442.JPG.e9e8aedbf0f848db4f39a26

To tak na dobry początek. Pozdrawiam serdecznie Grzegorz

c.d.n....

• Like 1
Napisano

Jak będą zbyt idiotyczne i głupie to dostaniesz urlop.  Także pilnuj się aby nie przekroczyć granicy głupoty.

• Like 1

Neptune-M, Mars-M, Atik 383L+, 314E, Eos 600D, Askar 80PHQ, CT8, ZWO: EAF, CAA, Takahashi EM-10
Event Horizon Observatory

Napisano
16 minut temu, dziki1 napisał:

"Największym niebezpieczeństwem w życiu jest zbytnia ostrożność" Alfred Adler

W końcu "dojrzałem" do tej decyzji. Ponieważ ? po przeprowadzonej analizie - jestem w stanie systematycznie umieszczać drobne pierdołki wyciągnięte z internetu w szerokim temacie jakim jest "Rozweselacz, czyli wszystko z humorem",

c.d.n....

Baaaardzo proszę nie - Baaaaardzo. Już mieliśmy podobne.... Pilnujemy tego aby FA było forum astronomicznym i temat Rozweselacza.... jako przedstawiciela gatunku Nie Astro w zupełności wystarczy.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Może mam na tym punkcie schiz , ale Romek odpuść please! :cegla:

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Jeszcze dobrze nie zacząłem a już cięgi zbieram. No cóż. Dajcie szansę, postaram się nie przegiąć. Wszystkich głosów wysłucham z należytą powagą i zrozumieniem i wyciągnę jedynie słuszne wnioski. Wszak - jak to mówią - nie samym chlebem...

Napisano

To nie cięgi tylko delikatne przypomnienie zasad FA, z którymi wszystkim dobrze :)

Zapraszam zatem z ,,uboczną twórczością" tu  -  http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/506-rozweselacz-czyli-wszystko-z-humorem/&page=23

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

No i tu będą pasowały :)