Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w temacie.Polecicie jakiś niedrogi wskaźnik laserowy.Z dobrze widocznym strumieniem światła

Sky-Watcher N-114/1000 EQ1 + Okulary 25 mm / 10 mm / GSO PL 6 mm Adapter do smartfonów Levenhuk A10

Napisano

Dokładnie taki sprawuje się od ponad 3 lat idealnie (szczególnie do straszenia mew ;) )

Napisałem poważnie, a mewy to jego działalność uboczna :)  http://allegro.pl/50-wskaznik-laserowy-laser-zielony-1000mw-30km-i5668112768.html

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Jak ciepło tak, jak zimno i nie schowasz za pazuchę, żeby nie wiem co napisali to padną, taki już jest każdy laser :)

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Jacku nie każdy, od reguły zawsze są wyjątki, bardzo rzadkie ale jednak :)  Jeszcze zależy czy za zimno uważa się 0 stopni czy -30;)

Napisano

Patrząc po zlotach czy wspólnych obserwach poniżej -2* jak nie chowasz to szybko padają, ale oczywiście zdarzają się wyjątki :)

Napisano

Przez moje ręce przewinęło się kilkadziesiąt laserków. W tamtym roku jak miałem więcej czasu wolnego to trochę testowałem i rzadko bo rzadko ale trafiały się takie że po 2 godz w zamrażarce (razem z bateriami) nie dało się zauważyć spadku jasności wiązki:) 

• 4 miesiące później...
Napisano

Ja mialem dokladnie jak ten z allegro i to byla porazka w moim przypadku. Najlepiej to cos dzialalo w domu, z nowymi bateriami i przed wyzjadem na obserwacje.
Na obserwach, na zimnie od razu zdychal. Mialem szczescie jak choc raz zaswiecil. Po jakims czasie lezakowania w walizce z akcesoriami astro zaczela odlazic z niego i lepic sie do palcow ta gumowa czarna farba.
Moim zdaniem szkoda nerwow i kasy no to.

Teraz kupilem troche lepszy laserek z mozliowscia ostrzenia lub rozogniskowania wiazki. Jesli nie chcesz nim spawac ;) to ustwiasz wiazke na odp. szerokosc i do pokazywania nieba wystarczy.
Z praca na zimnie tez nie jest zle. Jego wada to dosyc szybko wyczerpujacy sie akumulatorek i czesta potrzeba ladowania. No ale mozna sobie 2 akumulatorki sprawic i na nocke spoko wystarcza.

Podaje link to aukcji na Ebayu ale znajdziesz pewnie duzo podobnych w innych miejscach.
Patrz by w komplecie byl akumulator i ladowarka.

Jakby co daj znac to wkleje fotki sowjego laserka.

http://www.ebay.com/itm/Powerful-303-Range-Adjustable-Focus-Military-Green-Laser-Pen-532nm-Burning-Beam-/262346285592?hash=item3d150ea218:g:Z4UAAOSwx-9WzeAd