Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić 2 okulary oraz soczekwę Barlowa do Synty 8". Jakaś 15mm i 8mm .Co polecacie ?

Budżet około 300 zł (wiem że troche mało )

• Like 1

Sky-Watcher Synta 8" 203/1200 na Dobsonie oraz Rosyjska lornetka 25 x 60 

Napisano

Pieniążki zbieraj jeśli chcesz tak zwane docelowe na ESki, do tej pory - jeśli jesteś początkującym obserwatorem, poznawaj niebo poprzez zestawowe. Soczewki Barlowa do obserwacji nie polecam, chyba że jakąś z ,,górnej półki" ale lepiej te pieniążki wydać na okular.

Tu masz watki o okularach i jakie są polecane do Newtonów http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/22-okulary/

• Like 2

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Witaj na forum.

W uzupełnieniu wypowiedzi kolegi Jacka,polecam inny zakres ogniskowych 6 i 13 mm.

Tu masz przyzwoite szkiełka za nie duże pieniądze :

http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=31&t=37885

http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=31&t=37837

I oczywiście poczytaj jeszcze.

• Like 2

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYNTA 14,pełnoaperturowy ND5, Scopos 30mm, SW UWA  13 / 8 / 5 mm 70*,Pentax XW 7 mm,ATM okular.18 mm 120* i 55 mm 68*, Barlow GSO ED 2X,SM 20x80, DO SL 15x70,10 x50,2,5x25,Canon EOS 450D, polaryzacyjny zmienny,księżycowy 2"-13%,,Orion UB 2".OIII 2",kolorowe Meade 4000, i Wielkie Marzenie o wielkim teleskopie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://www.facebook.com/pages/Astronomia-S%C5%82upsk/866502086751044

https://www.facebook.com/groups/199415933741016/

PTMA - W-wa.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Gratuluje zakupu sprzętu - dostarczy Ci wiele niezapomnianych chwil. Co do okularów nie będę oryginalny - kup sobie ES14 a do planetek ES6,7 (ja mam ES4,7 ale przyznaję, że lepiej by były gdybym kupił ES6,7 na szczęście mam barlowa ed x2). Poszukaj na giełdzie może trafisz coś dłuższego do kompletu - Scopos 30mm, Hyperion Aspheric 31mm  jak trafisz ES30mm rozważ zakup ale to już większe pieniądze. Jeżeli musisz dozbierać poczekaj, te kitowce zwłaszcza ten 25mm nie są wcale takie tragiczne..

• Like 1

APO TS 130/910;  ASI 290MM; okular Baader Scopos 30 mm 2",  ES 14mm,  ES 6,7 mm, EQ6-R Pro, Player One Poseidon-m Pro, Player One Phoenix Filter Wheel7×2“, Antlia LRGB-V Pro , Jolo AstroHub 3.0

Napisano

O ile kitowiec 25mm  rzeczywiście nie jest najgorszy, to kitowiec 10mm według mnie jest tragiczny. Jedyne do czego się moim zdaniem nadaje to jako zatyczka do wyciągu. :5640dc6ec0764_04Wink: Przynajmniej u mnie pełnił taką funkcję. Jesli budżet jest ograniczony, to rzeczywiście nie ma co szaleć na poczatek. Z drugiej strony, w cenie 300 zł trudno kupić nawet jeden bardzo dobry okular do tego teleskopu. Taka jest uroda światłosilnych Newtonów. Dość długo miałem Syntę 8" i uważam, że zakup szkieł do niego trzeba zacząć od czegoś w granicach 13mm-15mm (ze wskazaniem na 13mm-14mm) do DS-ów.  To najczęściej używana z tym teleskopem ogniskowa. Do tego okular w granicach 26mm-30mm do przeglądu nieba oraz krótki okular w granicach 6mm-8mm np. do planet. Moje propozycje:

1)  13mm-15mm - najtańszy i najbardziej sensowny okular według mnie to Sky-Watcher WA 15mm 66*. Jasny, z dość szerokum polem i całkiem przyzwoitej jakości. Przynajmniej w relacji do ceny ;)  Używany na giełdzie w dobrym stanie w cenie ok. 100 zł za sztukę (nówka ze sklepu 139 zł). Jest jeszcze GSO SV 15mm też z dość szerokim polem, ale SW jest od niego chyba trochę lepszy. W dalszej perspektywie Hyperion 13mm, SW UW 13mm 70* bądź jeszcze droższy ES 14mm. 

2) GSO SV 30mm 70* 2" - bardzo przyzwoity okular z szerokim polem, do nabycia używany na giełdzie w cenie ok. 150 zł-170 zł. Daje obrazy niewiele odbiegające od często polecanego, ale dwa razy droższego i przede wszystkim dwa razy cięższego Scoposa 30mm,

3) 6mm-8mm - SW Wa 6mm 66*, używany w cenie ok. 100 zł za sztukę, choć ja osobiście wolałem okulary 7mm (mniejsza podatność na gorszy seeing).  Tutaj jako absolutne minimum wg. mnie to SW UWA 7mm 58*, który można kupić używany na giełdzie za ok. 100-130 zł. Jeszcze lepiej jego klon z lepszymi warstwami TS HR 7mm 60* lub 8mm, ale to już wyższy koszt (ok. 160-200 zł za używkę). Drożej, ale  mogący już być traktowany jako okular docelolowy to ES 6,7mm (ok. 450-500 zł na giełdzie).

Ortho jako podstawowego okularu krótkoogniskowego bym nie kupował, ponieważ ze względu na jego bardzo małe pole poczatkujący obserwator będzie miał trudności raz z odszukaniem obiektu na niebie, dwa z szybko uciekającymi planetami i koniecznością częstego korygowania położenia teleskopu. Jeden zbyt silny ruch tubą na niezbyt precyzyjnie pracującym w Syncie 8" montażu Dobsona i przy polu rzędu 40* planety trzeba szukać na nowo.    

Taki w miarę przyzwoity zestaw okularów 6mm, 15mm i 30mm, jednak dający już satysfakcję z obserwacji  (ze względu na jakość optyki i szerokie pole widzenia) można kupić na giełdzie za ok. 350 zł. I taka jest moja propozycja. A w międzyczasie odkładać na lepszy garnitur szkieł, np. na ES-y 6,7mm; 14mm oraz 30mm. Dodam, że swoje propozycje opieram na osobistych doświadczeniach, ponieważ mam bądź miałem wszystkie z okularów, o których wspomniałem, z wyjątkiem ES-a 30mm. Soczewkę Barlowa na początek bym sobie w ogóle odpuścił. Jeśli kupować to tylko dobrą, a to wydatek rzędu co najmniej 200-300 zł za używkę. Z tanich jest niewielki pożytek, ponieważ z reguły mocno degradują obraz. 

• Like 3