Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

jestem początkujący i kompletnie zielony, aczkolwiek zawsze interesowało mnie to co znajduję się nad naszymi głowami. Wczoraj postanowiłem zrobić pierwszy krok, poszperałem trochę w internecie i postanowiłem zakupić pierwszy teleskop. A mianowicie:

SkyWatcher  70/900 EQ1 

Dane techniczne:
Godziny otwarcia: 70 mm / długość ogniskowej: 900mm / przysłona: f / 12.7
Rozdzielczość: 1,65 sekundy łuku
Rozmiar ramki: 11
Waga z uchwytu i statywu: ok 8 kg (bez opakowania)

- Regulowana wysokość statyw aluminiowy
- Okular Super 10
- Okular Super 25
- Soczewka Barlowa 2x - podwaja powiększenie
- Po przekątnej na wygodną obserwację - zależy od obrazu

( W razie jakiś niejasności od razu przepraszam, sprzęt jest zakupiony na niemieckim ebay i po prostu skopiowałem dane do translatora )

I od razu kilka pytań: 

1. Czy wybrałem dobry teleskop jak na pierwszy raz? 
  2. Wiadomo pierwsze rzucę się na księżyc w pełni, lecz później chciałbym szukać czegoś innego (planet, gwiazd, gwiazdozbiorów etc). I stąd me pytanie, jak zacząć ? Czy jest jakaś konkretna łatwo czytelna mapa nieba z którą poradzi sobie początkujący Kopernik? 
  3. Czy muszę dokupić coś do tego teleskopu? Jakieś soczewki czy coś. Bo poczytałem trochę na forum i ludzie piszą że lepiej kupić lepsze dodatki do teleskopu.

To na razie wszystko, proszę o wyrozumiałość i cierpliwość do mnie :) 
Pozdrawiam.

Napisano

Witaj na FA!

Rozumiem, że teleskop już zakupiłeś - tak przynajmniej napisałeś, że "jest zakupiony", więc nie ma co deliberować nad punktem pierwszym, bo sam będziesz miał okazję sprawdzić. Na początek polecam lekturę 

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/forum/17-pierwszy-teleskop/
http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/3588-jak-zacz%C4%85%C4%87-obserwacje-nieba-%E2%80%93-gar%C5%9B%C4%87-praktycznych-porad/
http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/818-co-zobaczysz-przez-teleskop-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

Refraktor 70mm to już przyjemny instrument, ale jak może już wiesz, do obserwacji obiektów głębokiego nieba jak mgławice czy galaktyki będziesz potrzebował ciemnego nieba z dala od świateł miejskich. Natomiast Księżyc, planety, gromady gwiazd czy gwiazdy podwójne i wielokrotne możesz obserwować już z gorszej jakości miejscówek. Na Twoim miejscu nic bym nie dokupywał, tylko zaczął na początku od zapoznania się z niebem i obserwacji. Potem zapraszamy na zlot astronomiczny, a potem na dalsze zakupy :5640dc6dbc8ce_01Smile: Podejrzewam, że najsłabszym elementem tego zestawu jest montaż EQ1, który nie będzie ułatwiał obserwacji. A skąd masz zamiar obserwować i jakie tam są warunki?

jolo-astrojolo.png

Napisano

Jolo słusznie prawi, ale i ja 3 grosze dorzucę.
1. zainstaluj na kompie program typu planetarium, np.: Stellarium.
2. napisz skąd jesteś lub poszukaj użytkowników tego forum z Twojej okolicy, którzy chętnie pokażąjak sprzęt ustawić i nim obserwować.
3. przez okular 25.. na poczatek zacznij od gromad gwiazd, Wielkiej Mgławicy w Orionie i galaktyki w Andromedzie:
m_na_poczatek.thumb.jpg.fd41b31f8eb54cf3
4. przez okular 10mm zerknij na księżycowe kratery (Księżyc przez najbliższe kilka dni jest widoczny nad ranem). Również nad ranem łatwo znajdziesz b. jasną Wenus w towarzystwie innych planet: 
planety_na_poczatek.jpg.328a19205bfa57a1
(pozycja Księżyca i planet na 2.12.2015r)
5. kup filtr do obserwacji plam na Słońcu (ND5 z oprawą):
link.jpg.fd7dbcbb9760824bcdf5cb1fec417c6
...linki nie wchodzą...
6. Poza tym na chwilę obecną nic nie dokupuj, być może będziesz chciał zmienić cały zestaw obserwacyjny, a na pewno montaż na coś stabilniejszego.
7. obserwuj.
8. obserwuj.
9. obserwuj.

• Like 2

Newton 12' DOB GOTO, refraktor Sky-Watcher SK909 EQ3-2, okulary: 100°: 8, 10 13, 17 i Soligor 25, lornetka 15x70
Na meteory: PL000E, PL000F i PL000G https://globalmeteornetwork.org/status/, czasem oko nieuzbrojone

Napisano

Dzięki wielkie za tak wyczerpujące odpowiedzi :) 
Moje okolice to Hamburg a dokładnie 30 km do centrum mam, mieszkam na typowej niemieckiej wsi. Czyli konie krowy i same domki. Okolica w nocy jest dosyć ciemna przeszkadzają jedynie lampy przy ulicach. Ale z tym nie ma problemu bo mogę pojechać na pierwsze lepsze pole lub łąkę, których mam pod dostatkiem :D

Teleskop przyjdzie jutro, tak wiec jutro będziemy działać. 
Napiszę jak moje pierwsze odczucia :)

Napisano

W takim razie czekamy na twoją relację z pierwszych obserwacji. Życzę ciemnego nieba.

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc