Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam teleskop Teleskop Sky-Watcher (Synta) BKP15012EQ3-2 z dołączonym do zestawu szukaczem  6x30

Chciałem zainwestować w lepszy szukacz. Ale  co to znaczy lepszy?

Czy jest jakaś inny parametr który odróżnia szukacze poza podświetlanym krzyżem i nasadką kątową?

Pytanie czy warto inwestować zakładając że mam budżet ok 300 zł

Pozdrawiam

Roman

Napisano

Głównym parametrem jest "rozmiar", w zestawie masz maleństwo. Lepsze zwykle są 8x50 (GSO) lub 9x50 (SW). Przez takie szukacze dużo więcej widać, pod dobrym niebem większość obiektów z katalogu Messiera można zauważyć już w szukaczu.

Wersje kątowe dodatkowo dają prosty obraz, a nie odwrócony. Nie każdemu odpowiada w szukaczu mieć obraz prosty, a w teleskopie odwrócony. 

Myślę że warto rozważyć wymianę, szczególnie jeśli poczeka się na odpowiedni sprzęt na giełdzie. 

W tej chwili jest np taki (myślę że cena atrakcyjna):

http://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/9137-szpatułki-do-czyszczenia-matryc-oraz-szukacz-9x50/ 

Napisano

A gdzie takie herezje znalazłeś?

Generalnie jak się rozejrzysz to zauważysz że niektóre teleskopy z krótkimi ogniskowymi są oferowane bez szukaczy a nawet i bez elementów pozwalających na ich bezpośrednie zamontowanie. Rzecz w tym że zakładając okular z długą ogniskową w efekcie otrzymasz pole widzenia którego nie powstydziłby się żaden sensowny szukacz także nie jest on z założenia dodatkowo konieczny. Mimo wszystko sam z takim zestawem używam red-dot który sprawia że celowanie staje się wręcz banalne.

Miałem kiedyś takiego 6x30mm jak ty - wymieniłem na 10x60 bo przez to maleństwo ciężko mi było patrzeć a co dopiero coś znaleźć. Duże pole widzenia i duża źrenica wyjściowa (małe powiększenie) to jest to na co powinieneś moim zdaniem zwrócić uwagę.

10x50mm GSO są bardzo przyzwoite.

• Thanks 1
Napisano

Aż sprawdziłem :)

6x30 dedykowany do 150mm

9x50 dedykowany do powyżej 150mm

Trzeba by autora zapytać co miał na myśli bo moim zdaniem ktoś tu pomylił "dedykowany" z "zazwyczaj dodawany" ;)

• Thanks 1
  • 2 lata później...
Napisano
W dniu 4.12.2015 o 15:14, MrOD napisał:

Aż sprawdziłem :)

6x30 dedykowany do 150mm

9x50 dedykowany do powyżej 150mm

Trzeba by autora zapytać co miał na myśli bo moim zdaniem ktoś tu pomylił "dedykowany" z "zazwyczaj dodawany" ;)

Coś w tym jest. Mam Sky-Watcher 80/600 APO ED OTA PRO na montażu paralaktycznym z GOTO SynScan HEQ5 PRO i kitowy szukacz 9 x 50 (niby dodawany powyżej 150mm :zakaz:). Podczas wyrównania względem gwiazd SynScan podaje gwiazdy nadające się w danym momencie do wyrównania, a następnie teleskop przewija się do tej gwiazdy.  Ale gwiazdy w szukaczu nie ma, bo kitowy szukacz, moim zdaniem, ma za małe pole widzenia. Kupiłem szukacz 6 x 30 (niby dodawany do 150mm :zakaz:) i problemy zniknęły. Proponowana przez komputer gwiazda do wyrównania jest widoczna w szukaczu. Z tymi herezjami o szukaczach byłbym ostrożniejszy.:zongler:

..................................................................................................................................

ED 80/600, Newton 6" F/5 CRF OTA, Sky-Watcher HEQ-5 Pro SynScan, Orion StarShoot Autoguider,  Pentax K-5.

....................................................................................................................................................................................

Przychylnego nieba życzę