Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mapki Panasamarasa są jak balsam na zbolałe serce (zbolałe od mgły rozciągniętej nad Wa-wą). Są jak pralinki w bombonierce, jak piwo Karmi (dolane do mocniejszego), jak grzany miód po powrocie z nart. Delektuję się ciepłymi barwami gwiazd i granatem tła, tak dobranymi, ze współbrzmią a nie gryzą w oczy.

Jeśli dodać do tego wysmakowany styl i wypracowaną treść doniesienia, nie mówiąc o humorze (czytaj: spytałem Piotra Guzika, jak policzyć), to stwierdzam, że czas mi na astroamatoemeryturę ;-)))

• Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Odzywam się ponieważ ogólnie rzadko kiedy widać odzew w ?Obiektach tygodnia? a ten tutaj obiekt, to już w ogóle, można zapomnieć?     :spam:

Ale po kolei.

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem Panasmarasa, że lornetki są dla dziwaków !

Autorze, jesteś niemiarodajnym właścicielem lornetek i dla dobra ogółu oraz opinii o lornetkach należałoby Ciebie od lornetek izolować !

To co napisałeś dowodzi dobitnie:       -  Twojego dziwaczenia !   

Ty po prostu dziwadeł szukasz i tyle.

Jednak nie mieszajmy do tego lornetek !

(Aż strach pomyśleć co byś wynajdywał przy pomocy teleskopu, mikroskopu albo np. dalmierza laserowego czy SQMla? )  :5640dc6ec0764_04Wink:

Wracając do Collindera 62.

Nazwa obiektu sprawiła, że (raczej bez nadziei) zajrzałem do swojego logu obserwacyjnego.

Patrzę a tu? jest!

Merytorycznie nic jednak nie dopowiem bo wrażeń nijakich nie odnotowałem i nawet nie pamiętam w jaki sposób wplątał mi się ten Cr 62 w program obserwacyjny.

Znalazłem czym obserwowałem,  warunki meteo (m.in. minus 15 st. C) oraz miejsce i czas obserwacji; było to w nocy z 30 na 31 grudnia 2014 r.

A więc podczas kilkudniowego wyjazdu związanego z imprezą sylwestrową na wsi.

Na to wspomnienie od razu zrobiło mi się cieplej i przyjemniej.  

Sytuacja w tym roku może mi się powtórzyć ale teraz spojrzę na Cr 62 uświadomiony i zmotywowany !  :5640dc6dbc8ce_01Smile:

Marek, dzięki za opis i zachetę. :witaj:

• Like 1
Napisano

He, przeglądając NSOG-a natknąłem się na tego Collinderka; został oznaczony dwoma gwiazdkami (znaczy faint object), a do tego dorzucono opis obserwacji z teleskopu 16/18". ;)

• Like 1
Napisano

Próbowałem wybrać tego Collinderka z mojego okna, ale niewiele zwojowałem. W każdym razie, lokalizacja jest oczywista :-) Z dawniejszych doświadczeń - tak jak Marek napisał - trzeba nad tym obiektem popracować, by zrobił wrażenie. Przyjrzałem mu się także na zdjęciu Akira Fujii w Wielkim atlasie gwiazd (Serge Brunner; wyd. Larousse). Wszystko się zgadza z opisem Marka.

Chciałbym tutaj wygłosić pean o tej książce. Pomimo mylącego tytułu (jaki on tam wielki) i baaardzo ubogiej treści (wbrew autoreklamie na tylnej okładce), jest to wydawnictwo bardzo cenne ze względu na wspaniałe zdjęcia gwiazdozbiorów w szerokim kadrze i dużym formacie. Dzięki temu widać na nich wielką liczbę obiektów, wielokrotnie większą niż opisana w treści czy zaznaczona na przezroczystych szablonach. Dlatego tak cenię tę książkę czy też album (bo atlas to z pewnością nie jest). Na pochmurne noce jak znalazł - można podziwiać nieboskłon i odkrywać DS-y w kapciach i piżamie.

• Like 2

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ponownie na swój sposób podszedłem do obiektu tygodnia. Dzięki za cel; nie jest wymagający a jaka satysfakcja :)

FSQ/STL11000

Crop na obszar bezpośrednio związany

cr62_2015_800crop.jpg.03744b71daf6a9f885

Oraz szeroki kadr z kilkoma dodatkami w kadrze.

cr62_2015_1024.jpg

• Like 8

Tak,Sbig,AP,SW....
http://www.astromarcin.pl

• 4 tygodnie później...